Cum a ajuns un student iesean sa faca afaceri cu magnatii arabi. Irinel Bucur (30 de ani) a demonstrat ca nu ai nevoie de Silicon Valley ca sa te lansezi pe piata internationala de IT&C, ci doar de un calculator conectat la internet. La 22 de ani, inca pe bancile Facultatii de Informatica din Iasi, a pus bazele unei firme care in 2006 a intrat in atentia magnatilor arabi. Un an mai tarziu, in actionariatul firmei au intrat proprietarii Destinations of the World (DOTW), unul dintre liderii mondiali in distributia de servicii turistice. Acum conduce o afacere cu 21 de angajati, majoritatea studenti in Iasi. Povestea lui Irinel poate fi comparata cu usurinta cu inceputurile marilor corporatii americane din IT. Integral in Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Valentin Ionescu, BVB: Statul ar putea influenta listarea BCR. Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), considera ca statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ar putea avea o influenta in listarea BCR, o societate pe care domnia sa isi doreste sa o vada la Bursa. Domnul Ionescu este de parere ca autoritatile ar trebui sa verifice daca prevederile din contractul de privatizare al BCR au fost respectate si sa actioneze in consecinta. Listarea BCR este prevazuta de contractul de privatizare al bancii, din 2006, care da ca termen limita trei ani de zile de la semnarea lui. In 2009, Erste si SIF-urile au semnat, insa, un Acord prin care au decis sa amane listarea cu doi ani, introducand o serie de conditii, dintre care unele destul de ambigue, care nu se regaseau in contractul initial. In consecinta, listarea BCR pare, in prezent, destul de incerta, anunta Bursa.ro.

Premiera in istorie: Rusii iau petrolul americanilor. Acordul incheiat intre Rosneft si ExxonMobil la Soci, la resedinta de vara a lui Putin, la 30 august, ofera comapaniei petroliere rusesti posibilitatea de a pune piciorul pe pamant american. O premiera in istorie. Denumita "accord strategic global", intelegerea arata cam asa: ExxonMobil va detine 33,3% in doua proiecte importante ale Rosneft, explorarea unei zone de 126.000 de kilometri patrati in Marea Kara (la nord de Siberia Occidentala) si a unui bloc mai putin important din Marea Neagra, iar Rosneft va primi participatii in anumite proiecte de explorare ale ExxonMobil din America de Nord, in Golful Mexic, Texas si Canada. In plus, cele doua companii vor creaa la Sankt Petersburg un centru de cercetare a regiunii arctice, unde vor munci ingineri rusi si americani. ExxonMobil ia astfel locul celor de la BP, care, desi semnasera un acord similar cu Rosneft la inceputul anului, a trebuit sa se retraga, in urma presiunilor partenerilor rusi din consortiul TNK-BP, informeaza Money.ro.

Absorbtia pe fondurile europene pentru marile companii a ajuns la doar 7,5%. Platile efectuate pana la finalul lunii august in cadrul operatiunii1.1.1 B: Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile pentru intreprinderile mari, inclusa in Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POSCCE), se ridica la 79.012.680 de lei, din care 49.067.946 de lei reprezinta prefinantari si 29.944.735 de lei rambursari, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea "Fin.ro". Din totalul rambursarilor, 23.759.775 de lei reprezinta contributie a Uniunii Europene, iar 6.184.960 de lei sunt de la bugetul de stat. Raportul dintre contributia UE solicitata si platita in raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013 pentru aceasta operatiune este de 7,49% , se arata in datele Ministerului Economiei, scrie Financiarul.

Conceptul Land Rover DC100 preia traditia Defender. Se numeste DC100 si are rolul deschizatorului de drum pentru viitorul model Land Rover care va avea ingratul rol de inlocuitor al celebrului Defender. Fiind vorba de succesorul unei legende a lumii auto, este clar ca cel ce ii va urma batranului Defender va avea o sarcina extrem de dificila, aceea de a duce mai departe o traditie unica in felul ei! Land Rover DC100 va fi prezentat peste putin timp, la IAA Frankfurt 2011, cu statut de concept. Modelul de serie ar urma sa-si faca aparitia abia in 2015. Dupa cum se poate observa din imaginile date publicitatii de constructorul britanic, prototipul arboreaza traditionalele linii drepte la caroserie, intr-un stil adus la zi, totusi, ca design. Din pacate, pentru moment nu se cunsoc detaliile tehnice, insa Land Rover anunta, intr-un comunicat de presa, ca viitoarea generatie Defender va pastra neatinse modularitatea, adaptabilitatea si polivalenda care i-au adus atata notorietate venerabilului 4x4 britanic, anunta 24auto.ro.

Se poate si invers: Nemtii au pus stapanire pe un intreg oras din CHINA! Oraselul Taicang - dupa standardele chineze o localitate cu aproape 500.000 de locuitori este un sat mai mare - este de cativa ani in topul primelor zece orase din China in ordinea PIB-ului local. Cum au reusit performanta? S-au transformat intr-un oras german veritabil. Anonim pana nu demult, Taicang a devenit cunoscut in ultimii ani datorita Parcului Industrial German si poreclei de "Orasul german al Chinei". Cu o determinare si o precizie germane, autoritatile din Taicang - un oras situat la 60 km de Shanghai - au reusit sa atraga in mai putin de 20 de ani peste 150 de intreprinderi germane, cu investitii totale de mai multe miliarde de euro. Totul a inceput cu Hans-Jochem Stem, directorul companiei germane Kern-Liebers Group, in 1993, care cauta o locatie potrivita pentru constructia unei fabrici, informeaza Capital.ro.

Roubini, economistul care a prevazut criza din 2008: este o probabilitate de 60% ca SUA sa intre in recesiune in 2012. Plus: De ce ar putea fi China urmatoarea victima a crizei subprime. Economistul Nouriel Roubini sustine, intr-un interviu acordat miercuri pentru Bloomberg, ca exista o probabilitate de 60% ca Statele Unite ale Americii sa se confrunte cu o noua perioada de recesiune anul viitor. "Cresterea economica a fost incetinita atat in SUA, cat si in statele membre ale zonei euro si in Marea Britanie. Exista o probabilitate de 60% ca anul viitor sa ne confruntam cu o noua recesiune si, din pacate, suntem pe cale sa ramanem fara instrumentele de politica monetara...iar guvernele nu vor mai putea sa salveze de la faliment bancile aflate intr-un astfel de pericol, fiind la randul lor intr-o situatie delicata", explica Roubini. In ceea ce priveste pietele financiare si trimestrul al treilea al acestui an, economistul care a prevazut criza din 2008, sustine ca "banca centrala americana (Fed) si alte banci centrale vor pune in practica mai multe masuri de relaxare monetara, desi creditarea nu functioneaza...piata depinde de previziunile pentru trimestrul al treilea al anului, dar eu sunt de parere ca aceasta dependenta este una de scurta durata. Datele macroeconomice, cele legate de evolutia pietei fortei de munca si de piata imobiliara vor fi din ce in ce mai nefavorabile, iar piata va incepe sa se ajusteze din nou", scrie Gandul.

Romania, fara credibilitate. Romania a pierdut ocazia de a castiga cel putin 1,5 miliarde de euro din cauza suspendarii de la tranzactionare a certificatelor de emisii de carbon. "Guvernul roman a dat-o din nou in bara", afirma Sanjeev Kumar, expert in politica de mediu pentru organizatia britanica E3G cu sediul la Bruxelles. Masura a fost luata deoarece Romania nu a reusit sa instaureze un registru si un plan, o schema de utilizare a certificatelor de emisii de carbon. Tari precum Cehia, Polonia si Ungaria "s-au bucurat de beneficiile acestui sistem de investitii, atunci cand acestea se tranzactionau la valoarea maxima, de 10 euro. Fiecare certificat valoreaza acum intre 4 si 6 euro, deoarece pretul a scazut. Romania a pierdut investori importanti, deoarece orice tara care a aderat la acest protocol poate investi in industria unui alt stat, cu conditia ca surplusul de certificate sa revina tarii-investitor. Guvernul roman a dat-o din nou in bara", afirma Sanjeev Kumar, expert in politica de mediu pentru organizatia britanica E3G cu sediul la Bruxelles. "Acest lucru arata ca Romania nu este suficient de credibilia nici in privinta altor fonduri de care ar putea dispune, cum ar fi cele de coeziune. Este foarte greu sa ai incredere in sistemul din Romania, care exprima numai incertitudine", afirma el, anunta Adevarul.

Si in firmele private se ia mita. Fraudele din companii s-au intensificat in ultimii doi ani, pe fondul crizei Nu mai putin de 43% dintre companiile romanesti intervievate de divizia "forensic" (criminalistica - n.red.) a KPMG au declarat ca s-au confruntat cu problema angajatilor care iau mita, potrivit studiului "Frauda si Criza Financiara". Sondajul s-a desfasurat in sapte tari din Europa Centrala si de Est - Romania, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia - insa pentru intrebarea legata de mita KPMG a publicat doar date legate de Romania. La fel ca si in cazul administratiei publice, in companiile private un angajat ajunge in situatia de-a primi mita atunci cand il poate favoriza pe un client in dauna altora. Astfel, cei mai "expusi" angajati sunt cei care iau deciziile de achizitie. De exemplu, in ultimii ani au existat multe acuzatii din partea producatorilor care incercau sa-si introduca produsele in hipermarketuri ca angajatii le-ar fi cerut mita. Insa, intrucat legea nu-i sanctioneaza decat pe functionari si pe persoanele asimilate functionarilor, acuzatiile nu au fost niciodata investigate sau dovedite. Spre deosebire de mita incasata de functionarii publici, mita din companiile private ii afecteaza doar pe actionari, astfel incat acestia sunt interesati sa rezolve urgent problema inainte ca firma sa dea faliment, informeaza Romania Libera.