Cum repara "vrajitorul" Pesamosca greselile naturii. EVZ va trimite petitii premierului Emil Boc si ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli, prin care solicita inlesnirea birocratiei si deblocarea posturilor pentru ca sectia de chirurgie cardiaca pentru copii, de la Spitalul "Marie Curie" sa poata functiona. Profesorul Alexandru Pesamosca si-a afirmat toata viata aceasta dorinta, dar n-a mai apucat sa-si vada visul realitate. Mai mult, solicitam ca, sectia sa-i poarte numele. Fostii pacienti sprijina initia tiva, iar povestile lor fericite nu mai contenesc. Ele sunt dovada clara a geniului doctorului care a construit ce natura a uitat sa faca, sau a indreptat acolo unde natura a creat gresit, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Nigel Farage, eurodeputat britanic: "UE nu are mari sanse de supravietuire". Unul dintre cei mai vocali eurosceptici de la Bruxelles, Nigel Farage, declara pentru "Adevarul Europa" ca moneda unica e "un dezastru fara egal" si ca libera circulatie e "o prostie". Nigel Farage spune ca nu e surprins deloc de criza zonei euro si considera ca valuta comunitara e "o inchisoare monetara". Integral in Adevarul.

10 ani de la 11 septembrie. Nu se risipise inca norul de fum de deasupra Manhattan-ului, si expertii politici si militari erau deja unanimi: atacurile de la 11 septembrie vor schimba lumea in mod fundamental. Nimeni nu stia insa atunci cum va arata lumea post-9/11. La zece ani de la cel mai grav atac terorist din istorie, "Romania libera" va incerca sa va prezinte, intr-o serie de articole, care au fost marile schimbari politice globale ale deceniului, relateaza Romania Libera.

Rectorii au idei traznite: reduceri de taxa pentru soacre. In criza de studenti, universitatile private nu duc lipsa de idei. Ramane de vazut daca cele mai nastrusnice metode vor da roade pana la inceputul anului universitar. Cu o gaselnita atragatoare a venit Universitatea "Mihail Kogalniceanu" din Iasi care mai are pentru aceasta sesiune de inscrieri 250 de locuri la Drept si 100 de locuri la Comunicare si Relatii Publice. Pentru ca taxa este destul de piperata, intre 2.100 si 2.200 lei, universitatea vine cu o oferta inedita: "In limita celor 100 de locuri de la Comunicare si Relatii Publice, oferim fiecarui student cate o tableta electronica", a spus Genoveva Vrabie, rectorul universitatii, anunta EVZ.

Manifestul unei eleve care a picat in vara BAC-ul cu 3,50 si a luat in toamna 9,65: "Trebuie sa invatam cum sa pierdem. Sinuciderea nu e o solutie". A picat bacul, dar a invatat o lectie de viata. Alina-Cristina Georgescu, din Fetesti (Ialomita), a luat 3,50 la limba si literatura romana, in prima sesiune a examenului de bacalaureat. Si-a sacrificat vara, timp in care s-a pus pe invatat si a facut meditatii chiar si de cate trei ori pe saptamana, iar rezultatele s-au vazut ieri, cand s-au afisat notele din cea de-a doua sesiune: a luat 9,65 la romana si a avut cea mai mare medie din tot judetul. "Trebuie sa invatam cum sa pierdem si mai ales cum sa ne mobilizam si sa castigam lupta care la prima vedere pare pierduta", a scris Alina, pe adresa redactiei. Contactata de Gandul, ea a povestit si cum a reusit sa faca acest lucru si sa ia, la sesiunea din toamna, cu sase puncte mai mult decat luase in vara, informeaza Gandul.

Ceausescu, ucenic la doi stapani. Din presa anului 1945 si din manifestarile oficiale, reiese "unitatea de monolit" a Partidului Comunist. Aceasta era impresia pe care comunistii voiau sa o lasa adversarilor politici si opiniei publice. Asa sunau si comandamentele ideologice: V.I. Lenin interzisese existenta factiunilor in partidele comuniste si teoretizase "centralismul democratic". Orice decizie, adoptata in forurile de conducere, devenea obligatorie, iar cine o comenta defavorabil se facea vinovat de "fractionism". Insa, citind stenogramele sedintelor conducerii, se vede ca realitatea era departe de teorie. In cel mai mic si mai slab partid comunist din Europa existau mai multe grupuri, fiecare aspirand sa puna mana pe functii cat mai inalte. Integral in Adevarul.

Cum inviara italienii orezul romanesc "made in Oltenia". Acum cinci ani, un italian batea Oltenia in lung si-n lat in cautare de pamanturi pe care sa duca mai departe traditia stramosilor lui, mari orezari. Avea bani si "know-how", si ardea de dorinta sa inverzeasca ogoarele. S-a oprit in Daneasa, localitate micuta de langa Caracal, udata din plin de raul Olt, fosta orezarie de renume pe vremea lui Ceausescu. Dupa Revolutie, de locul respectiv s-a ales praful: ciulinii si balegarul vacilor au luat locul orezului. Parloaga fara de sfarsit din buza Oltului, calcata doar de copita animalelor si de razele soarelui, i-a furat inima italianului Claudio Bonizzoni, care nu s-a lasat pana nu a cumparat terenurile de la tarani si si-a infiintat o firma-Beg Agricultura, scrie EVZ.

Solutii pentru rezultate mai bune la bac. Ministerul pregateste masuri de supraveghere mai stricte in scoli pentru a evita chiulul si copiatul, in care vede principalele cauze ale rezultatelor mici de la bac. Experti, fosti ministri si parlamentari pledeaza insa pentru evaluari periodice, schimbarea curriculei si a programei si bacalaureat diferentiat, in functie de profilul de studii al elevilor. Opt din zece elevi au picat bacalaureatul in sesiunea de toamna, in conditiile in care peste jumatate din absolventii de liceu au fost nevoiti sa se prezinte pentru a doua oara la examen anul acesta. Rezultatele au starnit imediat reactii aprinse: o dovada ca bacalaureatul a fost si de aceasta data corect, spun partizanii reformei ministrului Funeriu; un experiment si o manevra politica pe spinarea a 100.000 de elevi, spun opozantii sai. Integral in Romania Libera.

Paul, campion al Bac-ului de toamna. Galateanul Paul Luparu (20 de ani) este performerul Bac-ului de toamna din acest an. Cu 9,71, are cel mai bun rezultat la sesiunea de toamna a Bacalaureatului, fiind unul dintre cei doar 10 elevi care au luat peste 9 la aceasta testare. "Am picat si anul trecut de doua ori, dar si in prima sesiune din acest an, de fiecare data cu note peste 5. Acest lucru m-a afectat foarte mult, pentru ca simteam ca nu mai am respect fata de propria persoana si ca nici ceilalti parca nu ma mai iau in serios.M-am ambitionat si am vrut sa le arat colegilor si prietenilor ca pot fi in stare sa obtin rezultate bune. Ma simteam oarecum discriminat pentru ca nu aveam diploma de Bacalaureat", spune tanarul, relateaza Adevarul.

Consiliul Europei: CIA a adus un suspect de terorism in Romania. CIA a deschis un centru secret de detentie in apropiere de Bucuresti, pe 23 septembrie 2003, si cel putin un important suspect de terorism a fost adus pe Aeroportul Baneasa direct din Polonia, a sustinut ieri, intr-un comunicat, Thomas Hammarberg, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Operatiunile CIA au continuat pe teritoriul Romaniei vreme de doi ani, adauga sursa citata. Potrivit lui Thomas Hammarberg, centrul de detentie de langa Bucuresti ar fi fost deschis imediat dupa inchiderea celui din Polonia, care functiona de pe 5 decembrie 2002, informeaza EVZ.

Romania libera a vorbit cu Samih Sawiris: Adevaratele intentii ale miliardarului lui Mazare. De ce si-ar da unul dintre cei mai bogati oameni ai planetei o buna parte din avere pe mana primarului constantei pentru ca edilul sa faca acte caritabile? Plecand de la aceasta intrebare, am incercat sa lamurim ce se ascunde in spatele donatiei cu care se lauda de doua saptamani Radu Mazare. Am aflat astfel ca, dincolo de intentiile generoase ale miliardarului Samih Sawiris, ar putea fi vorba si de calcule cat se poate de pragmatice. Romania libera a obtinut declaratii in exclusivitate de la Samih Sawiris, om de afaceri egiptean, cu o avere estimata de publicatia Forbes la 1,5 miliarde de dolari. In urma cu doua saptamani, Radu Mazare declara ca Sawiris i-a cerut ajutorul pentru a-si cheltui in scopuri caritabile o treime din avere. Faptul ca la Constanta, cu un an inainte de alegerile locale, vor veni sume impresionante de bani pe care primarul Mazare le va distribui (sub forma unor ajutoare) saracilor ridica semne de intrebare. Integral in Romania Libera.