Principalii evazionisti ai Greciei sunt cei din clasele profesionale. Grecia este plina de coruptie iar un studiu indica faptul ca bancile, politicienii si muncitorii profesionisti sunt in mare masura de vina pentru acest lucru. Exista un motiv bun pentru care Grecia trebuie sa ramana in zona euro: pentru a combate coruptia. Este trist faptul ca tara este plina de coruptie si are nevoie de presiune externa si sprijin pentru a rezolva acest lucru. Chiar daca Grecia si primul ministru, Antonis Samaras, ar putea depasi pierderea imensa de mandrie si ar culege unele dintre beneficiile renuntarii la moneda unica, tot ar ramane cu o economie corupta, lucru care ar duce la intarirea puterii uniunilor si a asociatiilor comerciale, scrie The Guardian.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Ancheta impotriva Gazprom: Vladimir Putin critica "abordarea neconstructiva" a UE. Presedintele rus Vladimir Putin a criticat duminica "abordarea neconstructiva" a Bruxellesului, in contextul in care Comisia Europeana a deschis in aceasta saptamana o ancheta impotriva gigantului producator si furnizor de gaze rus Gazprom, suspectat de practici anticoncurentiale, transmite AFP. "Noi credem ca este o abordare neconstructiva", a declarat Putin intr-o conferinta de presa sustinuta in ultima zi a summitului anual al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) de la Vladivostok, in Extremul-Orient rus. "Regretam ca s-a intamplat acest lucru", a mai spus el, adaugand: "Speram ca vom putea iesi din aceasta situatie fara pierderi pentru oricare din parti, printr-un dialog concret si amiabil".

Hollande: "fara exceptii" pentru veniturile impozitate la 75%. Presedintele francez Francois Hollande a declarat duminica ca nu vor "exista exceptii" pentru remuneratiile mai mari de un milion de euro si vor fi impozitate cu 75%, adaugand ca aceasta dispozitie ar trebui sa fie in vigoare timp de doi ani. "Nu, nu face exceptie", a spus presedintele ca raspuns la o intrebare despre cazul in care ar exista exceptii pentru artisti si fotbalisti de la plata taxei de 75%. El a adaugat ca aceasta dispozitie este exceptionala, noteaza AFP.

Kosovo obtine, luni, "suveranitate deplina". Kosovo va obtine luni "suveranitate deplina", dupa ce Grupul de Orientare pentru Kosovo (ISG, International Steering Group) va pronunta la Pristina dizolvarea sa, o sarbatoare uriasa fiind prevazuta in capitala kosovara, la patru ani si jumatate dupa proclamarea unilaterala a independentei sale fata de Serbia, informeaza AFP. La Pristina, pregatirile pentru acest eveniment erau in curs duminica seara, in special prin instalarea unei scene gigantice unde vor evolua artisti din Kosovo, dar si din Albania vecina, Macedonia si Bosnia-Hertegovina. ISG a facut cunoscut ca dizolvarea sa va fi anuntata luni la sfarsitul dupa-amiezii, marcand astfel "accesul Kosovo la suveranitate deplina", dovada a "sprijinului sau ferm pentru un stat democrat si multietnic". Incetarea "supravegherii internationale" a Kosovo a fost decisa de ISG la inceputul lunii iulie, cu ocazia unei reuniuni ce a avut loc la Viena.

"Duminica neagra" in Irak: cel putin 44 de persoane decedate. Un val de atacuri mortale ce a avut loc in 22 orase din Irak, duminica, s-a soldat cu moartea a cel putin 44 de persoane si cu ranirea a 240, conform Al-Jazeera.Unul dintre cele mai sangeroase atacuri a avut loc in orsaul Dujail, unde cel putin 10 soldati au fost omorati de catre persoane inarmate intr-un atac ce a vizat un mic avanpost al armatei irakiene. Cateva ore mai tarziu o masina capcana a explodat langa un grup de recruti care erau aliniati pentru a aplica pentru un loc de munca la compania de stat Northen Oil. Cel putin sapte persoane au fost ucise. Pana acum atentatele nu au fost revendicate dar oficialii locali si jurnalistii acuza Al-Qaeda ca ar fi responsabila pentru valul de crime din tara, scrie RiaNovosti.