AFP: Procurorii sarbi au un martor care a luat parte la traficul de organe din timpul conflictului din Kosovo. Justitia sarba are un martor care sustine ca a participat la presupusul trafic de organe in timpul conflictului din Kosovo, de care este acuzata gherila kosovara, caz care a facut obiectul unei anchete internationale, a declarat duminica procurorul sarb pentru crime de razboi in exclusivitate pentru AFP. "Avem o persoana care va depune marturie in legatura cu o procedura medicala facuta in nordul Albaniei privind prelevari de organe de la sarbi rapiti in timpul conflictului din 1998-1999 din Kosovo" dintre gherila separatista albaneza kosovara si fortele sarbe, a declarat procurorul Vladimir Vukcevici pentru agentia de presa. Acesta a precizat ca martorul este un "kosovar albanez care a luat parte la conflict" si care sustine ca a urmat o formare in prelevare de organe si a participat el insusi la cel putin o astfel de operatiune".

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Voyager 1: O melodie bulgareasca aproape de spatiul interstelar. Voyager 1 lansat de NASA acum 35 de ani cu diverse mesaje de pe Pamant, este pe punctul de a ajunge in spatiul interstelar. Voyager 1 se afla la aproximativ 11 miliarde de mile (18 miliarde de kilometri) de Pamant si isi continua deplasarea cu o viteza de 13 kilometri pe secunda, informeaza The Telegraph, citati de Novinite. Voyager 2 nu este cu mult in spate. Ambele nave sunt acum la marginea unei bule protectoare creeata de soare in jurul sistemului solar. Aceasta bula este cunoscuta sub numele de heliosfera. Datele actuale ale Voyager 1 indica o scadere a intensitatii vantului solar cu aproximativ 90% fata de acum sapte ani in timp ce nivelul radiatiilor cosmice a crescut indicand apropierea de marginea heliosferei. Ambele nave transporta copii ale "Voyager Golden Record", un fel de mesaj intr-o sticla destinat potentialelor civilizatii extraterestre. Inregistrarea include si cantecul traditional bulgaresc "Izlel e Delyo Haidutin", printre altele.

Oficiali israelieni: Refuzul SUA de a instala "liniile rosii" ajuta Iranul sa-si atinga obiectivele nucleare. Liderii israelieni au declarat luni ca pozitia SUA ajuta Iranul in atingere obiectivelor nucleare. Oficialul israelian a raspuns comentariilor facute de secretarul american de stat Hillary Clinton, care a declarat ca Washingtonul nu cauta sa impuna termene limita asupra programului nuclear al regimului iranian. Duminica, primul-ministru Benjamin Netanyahu a declarat ca Israel si SUA discuta asupra aplicarii unor presiuni in Iran, si a cerut desemnarea unor linii rosii care daca vor fi incalcate se va trece la represalii impotriva facilitatilor nuclearea ale Republicii Islamice. Netanyahu a sublinat ca aceste linii sunt singura cale de a evita un razboi. Cu toate aceasta, Clinton a respins pozitia premierului spunand ca "negocierile sunt cea mai buna metoda pentru a impiedica Iranul sa dezvolte arme nucleare", conform Haaretz.

George Soros: Germania trebuie sa-si asume rolul de lider al Zonei Euro sau sa plece din uniunea monetara. Germania trebuie fie sa-si joace deplin rolul de lider al zonei euro, facand totul pentru a ajuta tarile aflate in dificultate, fie sa renunte la moneda unica europeana, spune miliardarul american George Soros luni, pentru cotidianul Financial Times, preluat de AFP. "Conduci sau pleci: e o decizie legitima pe care trebuie sa o ia Germania", spune investitorul, in interviul acordat cotidianului economic. "Fie iti legi destinul de restul Europei, iti asumi riscul de a te ineca sau inota impreuna, fie parasesti zona euro, deoarece, plecand, problemele zonei euro se vor rezolva", a adaugat George Soros, care a facut declaratii identice in mai multe ziare in cursul week-end-ului. Miliardarul in varsta de 82 de ani s-a aratat adeseori foarte critic fata de "atitudinea germana" si atasamentul sau pentru politici de austeritate. Daca noul program al Bancii Centrale Europene (BCE) de rascumparare de datorii ale statelor aflate in dificultate a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel, aceste masuri extraordinare au facut obiectul unor rezerve deschise in Germania si unui dezacord afisat de banca centrala germana, Bundesbank.

Barack Obama a fost luat in brate si ridicat de la sol de patronul unui restaurant. Presedintele SUA, Barack Obama, a fost luat in brate si ridicat de la sol de proprietarul unui restaurant din statul Florida, informeaza CNN citat de Mediafax. Aflat in campanie electorala in Fort Pierce (statul Florida), Barack Obama s-a oprit la restaurantul "Big Apple Pizza & Pasta", unde aproximativ zece clienti luau masa si unde a avut parte de o primire calduroasa din partea patronului Scott Van Duzer. "Scott, ce mai faci omule? Scott, lasa-ma sa-ti spun, esti cel mai mare patron de restaurant pe care il cunosc", a spus Obama cand a intrat in local. Van Duzer, in varsta de 46 de ani, are 1,85 metri si cantareste 117 kilograme. "Uitati-va la armele astea", a continuat Obama aratand spre pieptul lui Van Duzer. "Daca mananc pizza de la tine, ajung la fel?", a glumit presedintele. Patronul restaurantului a ras si, de bucurie, l-a luat in brate pe Obama, ridicandu-l vreo 30 de centimetri de la sol. "Ia uitati-va!", a exclamat Obama. "Omule, esti halterofil sau cum?", a glumit presedintele. Van Duzer s-a declarat foarte incantat de vizita presedintelui la restaurantul sau si, chiar daca este membru al Partidului Republican, a declarat ca va vota inca o data cu democratul Barack Obama in scrutinul prezidential din noiembrie. Intrebat daca nu s-a temut de reactia agentilor Secret Service cand l-a ridicat pe presedinte, Van Duzer a explicat: "Mi-au spus ca nu este nicio problema atat timp cat nu fug cu presedintele".

Grupul de Coordonare international termina supravegherea din Kosovo. Grupul de Coordonare format din 25 de natiuni, care a ghidat Kosovo dupa declararea independentei, a incheiat in mod oficial supravegherea regiunii de luni, informeaza presa locala. Kosovo, o regiune cu o populatie majoritara de etnie albaneza, si-a declarat independenta fata de Serbia in februarie 2008. Mai mult de 90 de natiuni, inclusiv SUA, au recunoscut independenta Kosovo. Cu toate acestea, misiunea ONU si NATO de mentinere a pacii nu s-a incheiat si vor ramane in zona in conditiile in care multi etnici sarbi locuiesc in continuare in aceasta regiune, anunta Ria Novosti.