Premierul bulgar va participa la un summit in Austria pentru a discuta despre proiectul Nabucco. Premierul bulgar, Boyko Borisov si ministrul Economiei si al Energiei, Delyan Dobrev vor calatori in Austria intr-o vizita de doua zile. Borisov Dobrev va lua parte la un summit organizat de Comitetul Nabucco. Viitorul conductei de gaz Nabucco Vest si pozitia Comisiei Europene privind coridorul de sud de livrare a gazului vor fi printre subiectele discutate. UE sustine proiectul conductei de gaz, proiect ce va reduce dependenta energetica a Europei fata de Rusia prin transportul gazului din Asia Centrala catre Europa de Vest printr-o conducta ce va trece prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, anunta Novinite.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Vladimir Putin: Mihai Saakashvili va incerca sa se agate de putere. Presedintele georgian Mihail Saakashvili va incerca sa se agate de putere dupa infrangerea partidului sau la legislativele din 1 octombrie cu ajutorul deputatilor alesi in scrutinul majoritar, apreciaza seful statului rus, Vladimir Putin, intr-un interviu acordat televiziunii rusesti NTV si citat de agentia semioficiala RIA Novosti. "Saakashvili se va agata de putere. Dupa parerea mea, va incerca sa recupereze pierderea la proportional gratie (fotoliilor de deputat) de la scrutinul uninominal majoritar", a spus omul forte al Rusiei, dusman declarat al presedintelui georgian. Dupa numararea buletinelor de vot, blocul opozitiei "Visul Georgian" al miliardarului Bidzina Ivanishvili a castigat 54,85% din voturi si va avea 83 de deputati din totalul de 150 de locuri ale parlamentului. Partidul puterii, "Miscarea nationala unita" a presedintelui Saakashvili, va fi reprezentata de 67 de deputati. In virtutea recentelor amendamente la constitutia tarii, incepand din 2013 puterea presedintelui georgian va fi considerabil redusa si repartizata intre parlament si prim ministru.

Avioane de lupta IAF au initiat raiduri asupra Libanului dupa ce un avion misterios a fost doborat in Israel. Avioanele de razboi israeliene au atacat sate libaneze intr-o demonstratie de forta aparent indreptata catre grupul de gherila Hezbollah dupa ce in prealabil o aeronava misterioasa fara pilot a fost doborata in spatiul aerian israelian. Israel inca investigheaza incidentul de sambata, dar gruparea Hezbollah este considerata deja principala suspecta deoarece are un arsenal de arme iraniene sofisticate. Armata israeliana a declarat ca drona s-a apropiat de tarmul sud-mediteraneean si a inaintat mult in spatiul aerian israelian inainte ca avioanele de lupta sa o doboare. Rapoartele israeliene indica faptul ca drona nu transporta explozibil fiind intr-o misiune de recunoastere, scrie Haaretz.

Fasia Gaza: Un palestinian ucis si un altul ranit in urma unui raid aerian israelian. Un palestinian a fost ucis iar un altul a fost grav ranit, duminica, in timpul unui raid al aviatiei israeliene in sudul Fasiei Gaza, au anuntat surse medicale, citate de AFP. Raidul a vizat un moped care circula in Rafah, oras situat in sudul teritoriului palestinian, au precizat sursele. "Au fost raniti zece palestinieni, dintre care doi au fost loviti grav", a declarat medicul Ashraf al-Qodra, purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii al guvernului Hamas din Fasia Gaza. Initial, o sursa medicala anuntase ca o persoana a fost ucisa, iar alte cinci ranite, printre care doi copii, in raidul aviatiei israeliene. Intr-un comunicat, armata israeliana a afirmat ca l-a vizat pe Tala'at Halil Muhammad Jarbi, nascut in 1989, "un agent al Jihadului mondial" din Rafah, si pe Abdullah Muhammad Hassan Maqawai, nascut in 1988, membru al Consiliului Shura Martirilor din Ierusalim, o minuscula grupare jihadista cu sediul in orasul Gaza.

Londra ameninta cu blocarea fuziunii EADS-BAE Systems daca Parisul si Berlinul nu isi reduc participatiile. Ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, a amenintat duminica, la BBC Radio 4, ca ar putea sa recurga la "actiunea de aur" pe care o detine in BAE pentru a bloca fuziunea EADS-BAE Systems daca Franta si Germania nu isi reduc participatiunea sub nivelul care le-ar permite sa controleze grupul, scrie AFP. "Am spus foarte clar ca avem linii rosii in fuziunea EADS-BAE si ca daca acestea nu sunt respectate vom utiliza actiunea de aur pentru a ne impune dreptul de veto in acest acord", a precizat ministrul britanic. "Nu este necesar, cred, sa nu existe niciun interes francez sau german in societate. Este necesar sa reducem aceasta participatie sub nivelul care le-ar permite sa controloze sau sa orienteze maniera in care actioneaza societatea", a adaugat acesta. Fuziunea ar crea un gigant european al apararii si aeronauticii prezent practic pe toate pietele planetei, mult in fata americanilor de la Boeing. Dar Marea Britanie, Germania si Franta trebuie sa aprobe aceasta operatiune din cauza implicatiilor sale strategice.