Presedintele Barack Obama s-a intalnit in acest weekend cu omologul chinez Xi Jinping, o reunine informala, prima de la schimbarea garzii de la Beijing, menita sa pregateasca terenul pentru o mai buna cooperare intre cele doua mari puteri. Cele doua zile de discutii s-au concretizat intr-un acord de cooperare impotriva modificarilor climatice si avertismente date de Obama lui Xi privind "furturile cibernetice" chineze. Pe scena europeana, atentia s-a concentrat pe inundatiile care afecteaza mai multe tari din centrul continentului. Astfel, Germania se confrunta cu o "catastrofa nationala" in timp ce Budapesta, capitala Ungariei, se pregateste pentru evacuari. Intre timp, presedintele Hollande considera ca nu se mai poate vorbi de o criza a euro, insa cancelarul Merkel ramane sceptic cerandu-le tarilor UE sa implementeze noi reforme structurale. Situatia a ramas tensionata si in Turcia, care se pregateste pentru o noua saptamana de proteste dupa ce, in weekend, autoritatile au clarificat ca nu se pune problema unor alegeri anticipate iar politia a recurs din nou la gaze lacrimogene si la tunurile de apa.

Revista presei internationaleFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Africa de Sud se roaga pentru sanatatea fostulului lider Nelson Mandela, care a fost internat in spital sambata, starea lui fiind grava. Vesti mai bune vin din Peninsul Coreeana, unde reprezentanti ai Phenianului si Seului s-au intalnit pentru primele discutii la nivel guvernamental din ultimii doi ani, un pas mic care ar putea sa deschida insa calea pentru discutii la nivel inalt intre cele doua tari vecine.

Vezi, in cele ce urmeaza, principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana.

  • Europa si zona euro-asiatica

Inundatiile din Europa: Germania se confrunta cu o "catastrofa nationala". Dunarea a atins niveluri-record in Ungaria

Inundatii in centrul Europei

Inundatii in centrul Europei

Foto: Captura Youtube.com

Dunarea a atins la primele ore ale zilei de duminica un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, in timp ce digurile de protectie ridicate pe cursul fluviului in Ungaria rezista. Cel mai inalt nivel al fluviului in capitala tarii vecine este asteptat sa fie atins insa luni dimineata, potrivit AFP. La randul sau, Germania se confrunta cu cele mai grave inundatii din ultimii 10 ani. Mii de oameni au fost evacuati. Gerda Hasselfeldt, deputat al partidului conservator CSU, a vorbit despre "o catastrofa nationala".

Weekend de proteste anti-guvernamentale in Turcia. Politia a recurs din nou la gaze lacrimogene. Partidul de guvernamant ramane pe pozitii - alegerile anticipate ies din discutie

Proteste in Turcia

Proteste in Turcia

Foto: Agerpres/AP

Turcia a intrat duminica intr-a zecea zi de proteste anti-guvernamentale. Mii de turci au iesit sambata pe strazile din tara euro-asiatica, in Piata Taksim din Istanbul dar si in Ankara, in pofida apelurilor repetate facute de premierul Tayyip Erdogan pentru incetarea imediata a protestelor care zguduie tara. Cu toate acestea partidul de guvernamant turc nu cedeaza in fata presiunilor populare. Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AK), al premierul turc Tayyip Erdogan, a anuntat sambata ca nu se pune problema organizarii de alegeri anticipate, transmite Reuters. In noaptea de sambata spre duminica, politia turca a utilizat gaze lacrimogene si tunuri cu apa pentru a dispersa aproximativ 5.000 de manifestanti in centrul Ankarei. Sute de politisti au utilizat in mod abundent gaze lacrimogene cu scopul de a-i disloca pe protestatari, care au blocat traficul rutier si au refuzat sa paraseasca Piata centrala Kizilay, scena manifestatiilor antiguvernamentale ce au loc de peste o saptamana.

Hollande: Criza euro s-a terminat. Merkel cere insa noi reforme structurale pentru ca economia europeana sa se vindece

Merkel si Hollande la prima intalnire

Merkel si Hollande

Foto: Agerpres

Presedintele francez Francois Hollande i-a spus duminica unui om de afaceri japonez, cu ocazia unei vizite in Extremul Orientul, ca criza datoriilor suverane care a afectat zona euro din ultimii 4 ani s-a terminat, transmite BBC. "Ce trebuie sa intelegeti voi in Japonia este ca, in Europa, criza s-a terminat", a afirmat liderul de la Palatul Elysee. In pofida optimismului lui Hollande, cancelarul german Angela Merkel a solicitat sambata tarilor din Uniunea Europeana sa implementeze noi reforme structurale, afirmand ca Germania poate sa ramana intr-o forma economica buna doar in cazul in care economia europeana se redreseaza, transmite Reuters.

Rogozin: Rusia a testat cu succes o racheta balistica supranumita "ucigasul scutului antiracheta" american

Sistemul antibalistic al SUA nu va fi in masura sa contracareze noua racheta balistica intercontinentala, testata cu succes de Rusia la 6 iunie, a declarat vineri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti. Rogozin, in a carui responsabilitati intra si industria de aparare, a laudat testul de joi, aratand ca a fost un succes, si a poreclit noua racheta "ucigasul scutului antiracheta".

Printesa Madeleine a Suediei s-a casatorit cu omul de afaceri americano-britanic Christopher O'Neill

Nunat printesei Madeleine a Suediei

Nunta printesei Madeleine

Foto: Captura YouTube

Printesa Madeleine, mezina regelui Suediei si a patra in ordinea succesiunii la tron, s-a casatorit sambata cu un expert in finante americano-britanic, Christopher O'Neill, ceremonia avand loc la Stockholm, transmite BBC.

  • America

Summit-ul informal Obama - Xi Jinping a ajuns la final: Acord de cooperare intre SUA si China impotriva incalzirii globale, Obama l-a confruntat pe Xi cu privire la furturilor cibernetice, cei doi lideri s-au pus de acord asupra Coreei de Nord

Obama si Xi Jinping

Obama si Xi Jinping

Foto: Captura Youtube.com

Statele Unite si China au incheiat sambata, dupa un summit informal de doua zile, un acord prin care se angajeaza sa depuna eforturi comune impotriva modificarilor climatice, vizand in mod special hidrofluorcarburile (HCF), considerate "super-gaze" cu efect de sera, transmite Mediafax. Totodata, potrivit Reuters, Obama i-a dat exemple lui Xi de ceea ce SUA considera "furturile cibernetice" chineze si l-a avertizat ca "daca (problema - n.red.) nu este abordata, daca acest furt direct al proprietatii americane continua, acesta ar fi o problema foarte dificila in relatia economica" dintre cele doua tari, a precizat consilierul de securitate de la Casa Alba, Thomas Donilon. In ceea ce priveste actiunile regimului de la Phenian, cei doi lideri s-au aflat pe teren comun, punandu-se de acord ca niciuna dintre cele doua puteri nu va accepta o Coree de Nord cu capacitati nucleare.

Venezuela: Presedintele Maduro renunta la planul de impune restrictii alimentare, pe care il descrie drept "nebunesc"

Nicolas Maduro

Nicolas Maduro

Foto: Agerpres/AP

Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a anuntat sambata ca "a oprit" un plan de a restrictiona vanzarea de produse alimentare de baza in cel mai populat stat al tarii, Zulia, ce ar fi limitat numarul de pachete de produse precum orez, lapte si zahar ce puteau fi cumparate, transmite BBC. Maduro a descris planul drept "nebunesc". Autoritatile sustin ca planul avea drept scop reducerea contrabandei in Columbia. Venezuela sufera de pe urma unei lipsei de bunuri precum lapte, hartie igienica si zahar.

Marsul biciclistilor goi in Ciudad de Mexico

World Naked Bike Ride 2013

World Naked Bike Ride 2013

Foto: Captura YouTube

Mii de persoane dezbracate au iesit cu bicicletele pe strazile capitala Mexicului pentrua marca "World Naked Bike Ride", informeaza BBC. Evenimentul vrea sa atraga atentia asupra importantei mersului pe bicicleta, ca modalitate de a face sport dar si ca metoda de a reduce consumul de combustibili fosili. Organizatorii precizeaza ca evenimentul vrea sa sublinieze fragilitatea corpului uman si nevoia ca soferii din orasele aglomerate sa fie mai atenti. Miscarea a inceput in urma cu 9 ani, in Canada, iar marsul are loc in fiecare an, in diferite orase din lume. Biciclisti goi au putut fi vazuti si pe strazile din Londra.

  • Africa

Nelson Mandela, internat in spital in stare grava

Nelson Mandela si sotia sa, la alegerile locale din 2011

Nelson Mandela cu sotia (2011)

Foto: Agerpres/AP

Starea medicala a lui Nelson Mandela, in varsta de 94 de ani, s-a inrautatit, fostul lider sud-african fiind internat in spital sambata dimineata, a anuntat un purtator de cuvant al Presedintiei Africii de Sud, citata de Reuters. Potrivit autoritatilor, Nelson Mandela se afla intr-o stare "ingrijoratoare dar stabila", situatia fiind "serioasa, de aceasta data". Duminica, medicii care ii trateaza problemele pulmonare au anuntat ca nu au intervenit schimbari in starea sa de sanatate.

  • Asia

Primele discutii intre Coreea de Sud si Coreea de Nord, de la inceputul crizei din peninsula, desfasurate la Panmunjon

Reprezentanti ai Coreei de Nord si ai Coreei de Sud s-au intalnit duminica pentru primele discutii la nivel guvernamental din ultimii doi ani, transmite BBC. Intalnirea, desfasurata in zona demilitarizata, la Panmunjon, vine dupa cateva luni de tensiuni intense si gesturi belicoase facute de ambele parti. Potrivit Coreei de Sud, discutiile s-au desfasurat fara probleme, pregatind terenul pentru o intalnire la nivel inalt intre reprezentantii celor doua tari vecine.

Date recente arata ca economia chineza este slabita. Beijingul cauta remedii

Cresterea economica a Chinei ar putea incetini si mai mult, arata o serie de date publicate duminica, citate de Reuters. Statisticile indica faptul ca conomia Chinei isi pierde rapid ritmul de crestere, cererea interna lenta nereusind sa compenseze vanzarile letargice in afara tarii, in conditiile in care principalii parteneri comerciali ai Beijingului se confrunta cu propriile incetiniri economice.