Protestele au continuat weekendul acesta in Bulgaria si in Turcia. In timp ce vecinii nostri sunt nemultumiti de nominalizarea unui controversat om de afaceri la sefia serviciilor secrete, numire pe care Parlamentul a anuntat ca o retrage, pregatind proteste pe tot parcursul weekendului, in Turcia, politia antirevolta a intrat in forta in Parcul Gezi, evacuand zona si starnind noi nemultumiri. Weekendul a fost ocupat si la Vatican, unde Papa Francisc a numit un cleric de incredere la conducerea institutiei financiare a Sfantului Scaun. Intre timp, cateva sute de motociclisti s-au adunat duminica in fata Vaticanului, cu ocazia Zilelor motociclistilor, pentru a primi binecuvantarea liderului catolic.

Revista presei - internationalFoto: Colaj foto

Uitandu-ne spre continentul american, vedem ca Guvernul de la Washington incearca sa aplaneze scandalul privind supravegherile telefonice, in institutie circuland un document declasificat in care se arata ca doar 300 de numere de telefon ar fi facut subiectul unor verificari din partea serviciilor de informatii americane.

In zona asiatica, se remarca victoria neasteptata a unui moderat, Hassan Rohani, in alegerile prezidentiale din Iran si anuntul facut de Coreea de Nord ca este gata sa inceapa discutiile la nivel inalt cu SUA. O alta tara asiatica a trecut insa printr-o drama in acest weekend, si anume Pakistanul, dupa ce un autobuz cu eleve a fost tinta unui atac cu bomba. Mai multi barbati inarmati au atacat apoi spitalul unde erau tratati supravietuitorii primului atac. 25 de persoane si-au pierdut viata.

Vezi, in cele ce urmeaza, principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana.

  • Europa si zona euro-asiatica

Controversatul parlamentar bulgar numit la sefia serviciilor secrete renunta la nominalizare

Delyan Peevski

Delyan Peevski

Foto: Focus

Controversatul om de afaceri si parlamentar bulgar Delyan Peevski a renuntat sambata la nominalizarea sa in fruntea Agentiei de Stat pentru Securitatea Nationala (DANS), dupa ce desemnarea sa in aceasta functie, aprobata vineri de Parlament, a starnit reactii virulente si proteste de strada, transmite AFP. Potrivit Novinite, Guvernul de la Sofia a anuntat si el sambata ca va retrage propunerea de desemnare a lui Peevski, insa anuntul nu a reusit sa calmeze populatia, bulgarii iesind sambata in strada, pentru a doua zi consecutiv. Un alt protest urmeaza sa se desfasoare duminica la Sofia, incepand cu ora 18:00, actiuni similare fiind programate in varna, Burgas, Plovdiv, Ruse si alte orase ale tarii. Incepand cu ora locala 18:30 este programat un protest in Bruxelles, in fata Parlamentului European.

Papa Francisc numeste un prelat la conducerea Bancii Vaticanului

Papa Francisc

Papa Francisc

Foto: Agerpres/AP

Papa Francisc a facut primii pasi in directia reformei Bancii Vaticanului, numind un cleric de incredere, Monsignor Battista Mario Salvatore Ricca, ca manager interimar al Institutului pentru Lucrari Religioase (numele formal al Bancii Vaticanului), institutie acuzata de lipsa de transparenta care a fost implicata in ultima perioada intr-o serie de scandaluri, informeaza BBC. Desi numirea a fost facuta, oficial, de secretarul de stat al Sfantului scaun, Tarcisio Bertone, Vaticanul a precizat Papa Francisc a sprijinit personal numirea.

Cehia: Jana Nagyova, sefa de cabinet a premierului Petr Necas, arestata preventiv

Sefa de cabinet a premierului ceh, Jana Nagyova

Jana Nagyova

Foto: Agerpres/AP

Justitia din Cehia a anuntat sambata arestarea preventiva a Janei Nagyova, colaboratoare apropiata a premierului ceh Petr Necas si principala figura a scandalului de coruptie care zguduie de joi tara si ameninta guvernul de centru-dreapta, relateaza AFP.

Turcia: Protestele continua. Politia a evacuat toti manifestantii din parcul Gezi, dupa ce premierul Erdogan a dat un nou ultimatum

Politia turca a evacuat manifestantii

Politia turca a evacuat manifestantii

Foto: Agerpres/AP

Politia turca a evacuat sambata seara miile de manifestanti care ocupau Parcul Gezi din Istanbul, la doua ore dupa ce premierul Recep Erdogan a dat un nou ultimatum noul ultimatum dat protestatarilor somandu-i sa paraseasca locul, relateaza AFP. Dupa ce au degajat piata Taksim, fortele de ordine au intrat in parc, bastionul miscarii de contestare care afecteaza de doua saptamani Turcia, si l-au golit de manifestanti, efectuand totodata mai multe arestari. Ca raspuns, peste 10.000 de manifestanti s-au reunit sambata seara in jurul unui parc din Ankara, situat in districtul Kavaklidere, in centrul orasului, in timp ce alti 3.000-4.000 de protestatari s-au reunit in apropiere, langa ambasada Statelor Unite.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan s-a intalnit duminica cu zecile de mii de suporteri la Istanbul, dupa o noapte de confruntari violente provocate de evacuarea in forta a parcului Gezi, ultimului bastion al manifestantilor care ii cer demisia, transmite AFP. Potrivit presei turce, duminica dimineata au avut loc cateva confruntari intre protestatarii care incearcau sa se indrepte catre Piata Taksim si fortele de ordine care au recurs, din nou, la gaze lacrimogene. Politia antirevolta patrula duminica pe strazile din Istanbulul, in conditiile in care premierul Erdogan s-a intalnit cu cateva zeci de mii de sustinatori intr-un parc din oras, situat la circa 10 km de Piata Taksim. Guvernatorul Istanbulului a anuntat ca nu va permite protestatarilor sa se reuneasca din nou, duminica, in Piata Taksim, apelurile pentru noi proteste fiind lansate inca de sambata noapte.

Vatican: Sute de motociclisti s-au adunat in Piata Sfantul Petru pentru a primi binecuvantarea Papei Francisc

Motociclisti la Vatican

Motociclisti la Vatican

Foto: Captura YouTube

Sute de motociclisti, imbracati in costume de piele, s-au adunat duminica in Piata Sfantul Petru de la Vatican pentru a primi binecuvantarea Papei Francisc. Motociclistii au stat alaturi de calugarite si alti membri ai congregatiei, transformand piata intr-o imensa parcare zgomotoasa, scrie BBC. Motociclistii marcheza aniversarea de 110 ani a Harley Davidson. Circa 35.000 de motociclisti au venit, in weekend, in capitala Italiei pentru evenimentele pregatite cu aceasta ocazie. Legendara companie Harley Davidson i-a daruit vineri doua motociclete si o geaca din piele papei Francisc, cu ocazia Zilelor motociclistilor, care se desfasoara in perioada 14 - 16 iunie, la Vatican,

  • America

Agentia Nationala de Securitate din SUA: Mai putin de 300 de numere telefonice au fost supravegheate indeaproape

Guvernul Statelor Unite a cautat informatii detaliate doar in apelurile facute de cel mult 300 de numere de telefon, din cele cateva milioane de inregistrari telefonice colectate de catre Agentia Nationala de Securitate in 2012, reiese dintr-un document guvernamental obtinut sambata de Reuters. Documentul declasificat a fost transmis sambata Guvernului de la Washington de agentiile de informatii si se pare ca ar fi o incercare a serviciilor de spionaj si a administratiei Obama de a respinge acuzatiile ca supravegherea ar fi vizat investigarea unor eventuale comploturi puse la cale de militanti.

Dupa Pavlof, un al doilea vulcan a inceput sa erupa in Peninsula Alaska

Eruptia vulcanului Pavlof

Eruptia vulcanului Pavlof

Foto: NASA

Locuitorii Peninsulei Alaska sunt martorii a doua eruptii vulcanice, localizate in partea de sud-west a zonei continentale a statului american, insa cele doua evenimente geologice nu sunt conectate, sustin oamenii de stiinta, potrivit Reuters. Vulcanul Pavlof (2.518 m) erupe sporadic inca din data de 13 mai. Saptamana aceasta i s-a alaturat Vulcanul Veniaminof (2.507 m), transmite Observatorul Vulcanic din Alaska.

Brazilia, Cupa Confederatiilor: 39 de raniti si 30 de persoane arestate in urma unui protest fata de cheltuielile Guvernului cu Cupa Mondiala din 2014

Cu ocazia meciului de deschidere a Cupei Confederatiilor, circa 1000 de brazilieni au protestat in fata stadionului national, in semn de nemultumire fata de banii cheltuiti de Guvern pentru organizarea Cupei Mondiale din 2014, tranmite BBC. 39 de persoane au fot ranite. Politia a folosit gaze lacrimogene, spray cu piper si gloante de cauciuc pentru a controla protestatarii adunati inaintea meciului in care Brazilia a invins in fata Japoniei cu 3-0.

  • Africa

Nelson Mandela se simte mai bine insa starea sa de sanatate continua sa fie "severa"

Fostul lider sud-african Nelson Mandela ramane in spital, acesta recupeandu-se dupa o infectie pulmonara, a anuntat duminica presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, citat de Reuters. Acesta a precizat ca desi Mandela se simte mai bine, starea sa continua sa fie "severa". Mandela, in varsta de 94 de ani, a fost internat in spital, in stare grava, sambata trecuta.

  • Asia

SUA va mentine rachete Patriot si avioane F-16 in Iordania

Batalia pentru F16

Avioane F16

Foto: Hotnews

SUA a anuntat ca va mentine in Iordania rachetele Patriot si avioanele de lupta F-16 in Iordania utilizate in timpul unui exercitiu militar, aratand ca este decisa sa contribuie la apararea tarii cu care are "un parteneriat de durata". Decizia a starnit reactii negative din partea Rusiei, transmite BBC. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a avertizat ca orice incercare de a folosi avioanele F-16 pentru a impune o zona de interdictie aeriana deasupra Siriei ar incalca legea internationala.

Alegeri prezidentiale in Iran: Victorie surpriza a moderatului Hassan Rohani, din primul tur. Comunitatea internationala se declara pregatita sa colaboreze cu noul presedinte

Hassan Rohani

Hassan Rohani

Foto: Agerpres/AP

Moderatul Hassan Rohani a produs o surpriza, sambata, castigand din primul tur alegerile prezidentiale din Iran, cu 50,68% din voturi, o victorie ce marcheaza revenirea moderatilor si reformatorilor la guvernare, dupa opt ani de putere executiva conservatoare, relateaza AFP. Tarile occidentale si-au exprimat speranta ca noul presedinte iranian Hassan Rohani raspunde asteptarilor comunitatii internationale privind dosarul nuclear si Siria, in timp ce Israelul a pus la indoiala reputatia sa de moderat.

Orasul pakistanez Quetta, in stare de soc dupa un dublu atac soldat cu 25 de morti

Ziua de duminica a fost declarat zi de doliu in orasul pakistanez Quetta, dupa ce 25 de persoane au fost ucise sambata, in doua atacuri conectate, transmite BBC. Dupa ce o bomba pusa intr-un autobuz a ucis 14 eleve si a ranit alte 22, militantii au atacat un spital unde erau tratati supravietuitorii primului atac, omorand alte 11 de persoane. Patru atacatori au fost ucisi si unul arestat. Nu au fost identificate deocamdata motivele atacurilor, insa un grup militant sinnit este considerat responsabil pentru acestea.

Coreea de Nord propune negocieri la nivel inalt cu SUA insa refuza din start sa renunte la ambitiile sale nucleare. Washingtonul anunta ca e dispus sa discute insa asteapta actiuni

Coreea de Nord a propus duminica deschiderea negocierilor la nivel inalt cu Statele Unite pe tema programelor contestate privind armele nucleare cu scopul de a calma tensiunile din peninsula, transmite AFP. Aesi analistii au considerat putin probabil ca Washingtonul sa accepte oferta Phenianului, in conditiile in care SUA a ridicat standardul pentru reluarea negocierilor, cerand gesturi concrete de buna-credinta, in timp ce Coreea de Nord insista ca nu va renunta la ambitiile sale nucleare, administratia de la Casa Alba a anuntat ca e deschisa la discutii cu conditia ca guvernul de la Phenian sa respecte deciziile Consiliului de Securitate al NATo si sa sa fie de acord cu procedurile de denuclearizare.

China: Noi masuri pentru reducerea poluarii aerului si sprijinirea industriei energiei solare

Poluare in China

Poluare in China

Foto: Captura ABC News

Cabinetul chinez a aprobat vineri noi masuri pentru a reduce poluarea aerului, acesta fiind cel mai recent pas luat de noua conducere de la Beijing pentru a adresa imensele probleme de mediu ale tarii, poluarea fiind unul dintre factorii criticati din ce in ce mai puternic de populatia chineza, transmite Reuters. Guvernul a promis, totodata, ca va sprijini industria energiei solare, in pofida disputelor comerciale cu SUA si Europa.