Finalul de saptamana aduce din nou in prim-plan dezvaluiri ale fostului consultant NSA Edward Snowden. Der Spiegel a relatat ca UE a fost una dintre tintele supravegherii facute de Agentia Nationale de Securitate a SUA, iar reactiile nu au intarziat sa apara din partea oficialilor europeni. Croatia va deveni la miezul noptii oficial cel de-al 28-lea membru al Uniunii Europene, insa probleme economice ii va umbri fesitivitatile, iar Barack Obama face o vizita in Africa de Sud, unde au avut loc proteste.

Croatia se pregateste sa adere oficial, pe 1 iulie, la Uniunea Europeana, devenind al 28-lea membru al blocului, insa festivitatile prevazute pentru aceasta data istorica sunt umbrite de gravele probleme economice cu care se confrunta fosta republica iugoslava, relateaza AFP. Circa 100 de responsabili europeni, intre care presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy si seful Comisiei Europene Jose Manuel Barroso - sunt asteptati la Zagreb pentru a asista, duminica seara, la sarbatorirea aderarii.

Aderarea la Uniunea Europeana nu va rezolva toate problemele Croatiei, dar tarile care s-au alaturat UE inaintea sa au progresat pe plan politic, social si in ceea ce priveste reformele, iar acest lucru s-a intamplat si in Croatia de cand aceasta si-a depus candidatura, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un interviu difuzat sambata seara de reteaua de televiziune publica HTV.

De asemenea, premierul croat nu se asteapta la miracole in tara sa. Zolan Milanovic si seful statului croat, Ivo Josipovic au apreciat ca 1 iulie va marca doar inceputul cursei. 'Soarele va fi la fel, acelasi vant va sufla, iar ploaia va cadea in acelasi mod', a explicat Milanovic. 'Inseamna noi oportunitati. Primele secunde ale datei de 1 iulie vor marca inceputul unei noi curse in care progresul va fi vizibil', a adaugat Josipovic, potrivit Agerpres.

Scandalul spionajului continua. Uniunea Europeana a fost una dintre "tintele" agentiei americane de supraveghere electronica NSA, acuzata de spionarea comunicatiilor electronice la nivel mondial in cadrul programului PRISM, a relatat saptamanalul german Der Spiegel. Der Spiegel isi intemeiaza acuzatiile pe documente confidentiale, despre care a aflat in parte cu ajutorul fostului consultant american NSA Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirilor despre PRISM.

Europenii au reactionat si au cerut duminica explicatii referitoare la programul de spionaj american.

"Am contatctat imediat autoritatile americane la Washginton si la Bruxelles si le-am confruntat cu informatiile din presa. Ne-au spus ca vor verifica exactitatea informatiilor publicate ieri si ca vor reveni", a anuntat Comisia Europeana duminica intr-un comunicat.

La Berlin, ministrul Justitiei a reclamat de asemenea aceste dezvaluiri. "Trebuie ca partea americana sa ne explice imediat si in detaliu daca aceste informatii din presa referitoare la interceptarile clandestine total disproportionate din partea SUA in Uniunea Europeana sunt exacte sau nu", a declarat Sabine Leutheusser-Schnarrenberger intr-un comunicat.

Inca de sambata seara, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca "daca acest lucru se confirma, avem de-a face cu un imens scandal". "Acest lucru ar dauna considerabil relatiilor intre UE si SUA".

Barack Obama se afla in vizita in Africa de Sud. Aici s-a intalnit cu membrii familiei lui Nelson Mandela, aflat in spital pentru o infectie pulmonara de aproape trei saptamani, renuntand la ideea de a-si vizita eroul, insa a salutat "curajul moral" al acestuia. "Imi exprim speranta ca Madiba sa gaseasca pace si liniste in prezenta apropiatilor, precum si intregul meu sprijin fata de familie", a spus Obama, intr-o convorbire cu sotia acestuia, Graca Machel.

El urmeaza sa anunte duminica un plan de 7 miliarde de dolari destinat facilitarii accesului la electricitate in Africa subsahariana, a informat Casa Alba, potrivit AFP.

De asemenea, el a vizitat duminica celula in care Mandela a fost inchis pe insula Robben, si s-a declarat "incarcat de umilinta".

Mai multe proteste au avut loc in Africa de Sud la adresa lui Obama. Sambata, politia a tras cu grenade paralizante asupra unor opozanti ai lui Barack Obama, care manifestau in districtul Soweto, unde presedintele american era asteptat sambata dupa-amiaza.

Proteste in Egipt. Mii de protestatari au iesit pe strazi in Cairo si in alte orase din tara pentru a cere demisia presedintelui Mohammed Morsi, primul presedinte musulman al tarii, si organizarea alegerilor anticipate. Mii de protestatari si-au petrecut noapte in piata Tahrir, centrul protestelor din primvara araba din 2011. Acestia contesta faptul ca Morsi nu a reusit sa rezolve problemele economice si de securitate si ca pune agenda Fratiei Musulmane mai presus de interesele populatiei, relateaza BBC.

Si bulgarii au iesit din nou in strada, pentru a 17-a zi consecutiv. Potrivit corespondentului Agerpres, sute de locuitori ai orasului Plovdiv (sud) au blocat pentru aproximativ o ora, duminica, principala autostrada din Bulgaria, care leaga Sofia de portul Burgas, pentru a protesta impotriva guvernului lui Plamen Oresarski. In acelasi timp, peste 50 de locuitori ai Sofiei au inchis pentru scurt timp accesul spre aeroportul international din capitala bulgara. Ca si in zilele precedente, cele mai ample manifestatii sunt programate pentru ora 18.30 la Sofia. O parte dintre manifestanti intentioneaza sa ramana in fata parlamentului intreaga noapte de duminica spre luni pentru a intampina primul rasarit al lunii iulie. De la ora 08.00, luni, va avea loc un nou protest in fata cladirii parlamentului.

Mai multe mii de persoane au manifestat din nou sambata seara in jurul Pietei Taksim din Istanbul impotriva guvernului si a represiunii politienesti ce vizeaza de mai multe saptamani actiunile de protest, a constatat un jurnalist AFP.

SUA a fost lovita de un val de canicula, cu temperaturi record de aproape 50 de grade Celsius in unele zone din statul California, si ar urma sa dureze tot weekendul, potrivit serviciilor meteorologice americane, citate de AFP. Serviciul national de meteorologie a avertizat populatia pe site-ul sau de internet cu privire la un "episod canicular susceptibil sa puna in pericol vieti". Statele vizate de atentionare sunt California, Arizona si Nevada. Un barbat a murit in Las Vegas din cauza caniculei, potrivit CNN.

Si intr-o alta nota, in Marea Britanie, trupa Rolling Stones au facut din nou istorie, concertand pentru prima data in cadrul celebrului festival de la Glastonbury, in fata unui numar record de 100.000 de oameni.