Agentia France Press a realizat un amplu material in care vorbeste despre tara in care pacientii saraci sunt folositi pe post de cobai de gigantii farmaceutici, un exemplu graitor fiind al unui barbat care a aflat dupa cinci ani ca tratamentul oferit gratuit de medici pentru probleme sale de inima era destinat tratarii tulburarilor de anxietate. Tara in discutie este India. Presa internationala a acordat spatii vaste accidentului feroviar din apropiere de Paris, soldat cu 6 morti si numerosi raniti, care a umbrit ceremoniile de duminica destinate sarbatoririi Zilei Nationale a Frantei. Italia intra in atentia presei dupa ce un senator l-a comparat pe primul ministru de culoare al tarii cu un urangutan. Protestele au continuat weekendul acesta in Turcia, unde politia a intervenit, din nou, cu tunuri de apa, gaze lacrimogene si bile de plastic pentru a dispersa manifestantii, dar si in Bulgaria, unde au luat o forma deosebita.

Revista presei internationaleFoto: Colaj HotNews.ro

Vezi mai jos care au principalele evenimente internationale din acest weekend.

Germania, in atentie Bruxelles-ului.Uniunea Europeana intentioneaza sa deschida miercuri o investigatie privind posibile incalcari ale legislatiei in domeniul energetic facute de catre Germania, scrie Der Spiegel, potrivit Reuters. Autoritatile de la Bruxelles sunt ingrijorate de faptul ca decizia autoritatilor de la Berlin de a scuti de taxe unele companii din domeniul energiei regenerabile incalca normele concurentiale.

Franta

Franta

Foto: USER UPLOADED

Franta isi sarbatoreste duminica Ziua Nationala cu traditionala parada militara pe Champs Elysee, la care anul acesta au luat parte contingente din Mali, un detasament al MINUSMA, misiunea ONU de pacificare a Mali si un detasament din cel mai recent membru al UE, Croatia, tara invitata de onoare al paradei, potrivit AFP. Ceremoniile au fost insa umbrite de catastrofa feroviara care s-a produs vineri noaptea la Bretigny-sur-Orge, in apropiere de Paris, soldata cu moartea a sase persoane si ranirea a altor treizeci. Cu ocazia unui discurs sustinut de Ziua Nationala, presedintele Francois Hollande a aratat ca Franta trebuie sa aiba drept prioritate investitiile in starea cailor ferate clasice in loc sa privilegieze liniile de mare viteza. Printre altele, in cadrul discursului, Hollande a exclus vehement exploatarea gazelor de sist in timpul mandatului sau.

Libertatea conducand poporul, recreata la Sofia

Libertatea conducand poporul, recreata la Sofia

Foto: novinite.com

Protestele antiguvernamentale continua in Bulgaria unde manifestantii au ales sa reconstituie sambata scena din faimosa pictura al lui Eugene Delacroix - Libertatea conducand poporul, simbol al Revolutiei franceze, scrie Novinite. Scena s-a vrut a fi atat un omagiu adus Zilei Bastiliei, sarbatorita pe 14 iulie de poporul francez, cat si un semn de respect fata de pozitiile ambasadorilor francez si german la Sofia care, intr-o declaratie de presa comuna, au insistat ca vocea bulgarilor trebuie ascutata de autoritatile care par insa sa aleaga "un model oligarhic de conducere a tarii".

Scandal in Italia: Un senator din partea partidului anti-imigrantie Liga Nordului, Roberto Calderoli, a comparat-o cu un urangutan pe Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, scrie AFP. Cecile Kyenge "face bine sa fie ministru, insa poate ca ar trebui sa o faca in tara ei (...) Ma consolez atunci cand navighez pe net si vad fotografii ale guvernului. Imi plac animalele (...), insa cand vad pozele cu Kyenge, nu pot sa ma abtin sa nu gandesc la asemanarea cu un urangutan, chiar daca nu spun ca ea ar fi unul", a declarat Calderoni referindu-se la ministrul de origine congoleza. Premierul italian Enrico Letta a calificat duminica afirmatiile senatorului drept "inacceptabile".

Accident aviatic

Accident aviatic

Foto: Captura ABC News

La o saptamana de la accidentul aviatic din SUA, noi informatii sunt date publicitatii. Autoritatile din San Francisco au anuntat ca una dintre cele doua adolescente care au murit dupa prabusirea zborului Asiana 214 a fost calcata de un camion de pompieri in timpul operatiunilor de salvare, scrie AFP, citata de Mediafax.

Pe acelasi subiect, o gafa de proportii a unei televiziuni americane a starnit un val de indignare. Un post afiliat televiziunii Fox din regiunea San Francisco, KTVU Channel 2, si-a cerut scuze dupa ce a prezentat drept informatie "exclusiva" o lista cu nume false pentru pilotii aflati la bordul zborului Asiana 214, scrie USA Today. Pacaliti de un student aflat in practica la autoritatea unde au sunat pentru aceasta informatie, KTVU a dat pe post urmatoarele nume pentru piloti: Sum Ting Wong, Wi Tu Lo, Ho Lee Fuk si Bang Ding Ow. Ei au recunoscut ca nu au repetat la telefon cu voce tare numele oferite si nici nu au cerut detalii despre persoana care le-a dat aceasta "informatie".

Cory Monteith

Cory Monteith

Foto: Captura YouTube

Canada: Actorul Cory Monteith (31 ani), celebru pentru rolul sau din celebrul serial american musical"Glee", a fost gasit mort in camera sa de hotel Fairmont Pacific Rim din Vancouver, a anuntat politia, potrivit Reuters. Nu au fost gasite urme de abuz sau violenta, iar cauza posibila a mortii nu a fost deocamdata anuntata. Monteith a vorbit in trecut despre problemele sale cu drogurile. Anul trecut, el a fost internat la o clinica de dezintoxicare, fara a se sti de ce dependenta suferea.

In India, tara in care milioane de oameni nu dispun de bani suficienti pentru a se trata, cei mai saraci devin tinta testelor clinice comandate de grupurile farmaceutice indiene sau internationale care subcontracteaza testele unor organizatii de cercetare fara scrupule si nereglementate, scrie AFP intr-un vast material care se uita indeaproape la o afacere cu medicamente, in plina expasiune. Agentia franceza de presa ofera, printre altele, exemplul unui barbat in varsta de 72 de ani care a aflat dupa 5 ani ca tratamentul oferit gratuit de medici pentru probleme sale de inima era destinat tratarii tulburarilor de anxietate.

Mohamed ElBaradei

Mohamed ElBaradei

Foto: Agerpres/AP

Egipt: Mohamed ElBaradei, laureat al Premiului Nobel pentru Pace si opozant al presedintelui destituit Mohamed Morsi, a depus juramantul pentru vicepresedinte insarcinat cu relatiile internationale, a anuntat duminica presedintia interimara a Egiptului, citata de AFP. Agentia de presa mai arata ca premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat ca fostul presedinte egiptean Mohamed Morsi, destituit de armata, este singurul lider legitim al Egiptului. Erdogan, tinta unor masive proteste antiguvernamentale ce se desfasoara in Turcia incepand din luna iunie, a calificat anterior evenimentele din Egipt drept "evictiunea" lui Morsi de catre armata.

In aceeasi nota, fortele de ordine turce au intervenit sambata seara, din nou, la Istanbul, cu tunuri cu apa, grenade lacrimogene si bile de plastic pentru a dispersa cele cateva sute de manifestanti care incercau sa ocupe Piata Taksim si Parcul Gezi.

China: Jumatate de milion de persoane au fost evacuate in estul Chinei din calea taifunului Soulik, care a adus duminica ploi torentiale, scrie AFP. 5.500 de militari au fost mobilizati. Soulik a lovit provincia chineza Fujian cu rafale de vant de circa 120 kilometri pe ora, insa a fost retrogradat la categoria de depresiune tropicala. Taifunul a facut doua victime in Taiwan.

Intr-o nota pozitiva, autoritatile chineze au suprins sambata cand au anuntat ca renunta la planurile de a construi cea mai mare centrala de procesare a uraniului de pe teritoriul sau, proiect estimat la 6 miliarde de dolari, la o zi dupa ce cateva sute de persoane au iesit pe strazi solicitand anularea proiectului, scrie Reuters. Potrivit agentiei britanice de stiri, autoritatile chineze par sa devina din ce in ce mai sensibile la proteste locale pe probleme de mediu, anuland, amanand sau relocand mai multe uzine petrochimice si alte astfel de proiect.