Capul de afis in presa internationala la finalul saptamanii a fost tinut de alerta globala emisa de Interpol si de avertizarea globala de calatorie data de SUA. In acest context, mai multe tari occidentale au decis sa isi inchida temporar ambasadele din mai multe state arabe, pentru cateva zile, de teama unui atac terorist. Apele au ramas agitate in Italia, dupa condamnarea lui Silvio Berlusconi la 4 ani de inchisoare cu executare pentru frauda fiscala, partidul fostului premier a inceput un "razboi al nervilor" cu principala forta de stanga, punand in pericol guvernul de mare coalitie care aduna forte din ambele parti ale spectrului politic. In plin sezon turistic, United Nations World Tourism Organization a facut public topul principalelor destinatii de vacanta din lume, pozitia fruntasa fiind detinuta de Franta, urmata de SUA si China.

Revista presei de weekendFoto: Colaj HotNews.ro
  • Vezi mai jos principalele evenimente internationale din acest weekend.

Alerta terorista la nivel global. Mai multe tari occidentale si-au inchis temporar ambasadele din unele tari arabe

SUA, Franta, Germania, Marea Britania si Canda si-au inchis duminica reprezentantele diplomatice din mai multe tari arabe. Dupa ce Departamentul de Stat din SUA a emis o alerta de calatorie la nivel mondial, Interpol, la randul sau, a lansat sambata o alerta globala de securitate solicitand o vigilenta sporita in toate statele membre ale organizatiei de cooperare politieneasca,

Astfel, din ratiuni de securitate, 25 dintre ambasadele si consulatele americane sunt inchise duminica, existand posibilitatea ca activitatea unora sa fie suspendata pentru mai mult timp. In decursul zilei de sambata, Germania, Marea Britanie si Franta au anuntat ca isi vor inchide pentru doua zile (4-5 august) posturile diplomatice din Yemen. Canada li s-a alaturat duminica, anuntand ca isi inchide temporar reprezentanta diplomatica de la Dacca, Bangladesh.

Afganistan: Nou atac cu bomba la Jalalabad soldat 16 raniti

Agentia France Press informeaza ca 16 persoane au fost ranite duminica, intr-un atac cu bomba la Jalalabad, oras in estul Afganistanului. In urma cu o zi, in apropiere de consulatul indian din acelasi oras s-a produs un atac cu masina-capcana care a provocat moartea a cel putin 8 persoane si ranirea altor 20.

Topul destinatiilor preferate de vacanta

Un studiu recent realizat de United Nations World Tourism Organization arata ca cea mai populara destinatie turistica din lume este Franta. Potrivit datelor organizatiei, 83 de milioane de persoane au vizitat Franta, tara cu o populatie de 66 milioane locuitori, in 2012, scrie BBC. Un alt studiu arata ca cea mai vizitata capitala din lume este insa Bangkok. Pe urmatoarele locuri in topul celor mai vizitate tari din lume se afla SUA (67 milioane turisti), China (57,7 milioane turisti), Spania (57,7 milioane turisti), Italia (46,4 milioane turisti) si Turcia (35,7 milioane turisti).

Italia: La 3 zile de la condamnarea lui Berlusconi, partidul de dreapta al fostului premier a inceput un "razboi al nervilor" cu principala forta de stanga

Partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertatii (PdL, de centru-dreapta), a inceput un "razboi al nervilor" cu Partidul Democrat (PD), principala forta a stangii italiene, dupa condamnarea fostului premier pentru frauda fiscala, punand in pericol guvernul de mare coalitie intre stanga si dreapta, condus de Enrico Letta, informeaza presa din Peninsula, citata de Agerpres.

Parlamentarii din PdL au afirmat, in urma unor reuniuni de partid care s-au desfasurat vineri si sambata la Roma, ca nu exclud posibilitatea sa isi prezinte demisia in mainile sefilor lor de grup la Senat si la Camera Deputatilor, cu scopul de a face presiuni asupra presedintelui Giorgio Napolitano pentru a obtine o eventuala gratiere prezidentiala pentru Berlusconi, care, dupa condamnarea sa definitiva, continua sa declare ca Italia "are nevoie de o adevarata reforma a justitiei" sau de noi alegeri generale.

Un barbat suspectat de furtul de bijuterii din timpul Festivalului de la Cannes a fost arestat in Spania

Un barbat banuit ca a fost implicat in furtul bijuteriilor Chopard, in valoare de peste 1 milion de dolari, in timpul Festivalului de Film de la Cannes, a fost arestat in luna iunie intr-un dosar de furt la Palma de Majorca, Spania, transmite Le Figaro. Pe 21 iunie, un franco-algerian in varsta de 40 de ani, asociat de politie cu mai multe furturi, a fost prins in flagrant intr-un hotel de lux din Palma de Majorca, la Cala Ratjada, si a fost incarcerat la scurt timp dupa aceea, a anuntat Garda civila spaniola

Cipru a ridicat restrictia pe deschiderea de conturi bancare

Ministerul Finantelor din Cipru a autorizat pentru prima data de la criza din luna martie deschiderea de noi conturi la bancile cipriote, conditionate strict prin stabilirea unei sume minime depuse de 5.000 euro si imposibilitatea de a le lichida timp de cel putin trei luni. Cei interesati vor putea deschide conturi la bancile cipriote incepand de luni, potrivit Mediafax.

Agentiile americane, frustrate ca NSA nu le ofera acces la datele pe care le detine

Rolul dominant al Agentiei Nationale de Securitate (NSA), ca "principal depozit de spioni al natiunii" a creat o serie de tensiuni si dispute cu altte agentii federale de informatii care ar vrea sa poata utiliza instrumentele de supraveghere ale NSA pentru propriile investigatii, spun oficialii americani citati de The New York Times.

Agentiile care lucreaza pentru combaterea traficului de droguri, a atacurilor cibernetice, a spalarii de bani, a falsificarilor si chiar si a incalcarii drepturilor de autor se plang ca incercarile lor de a exploata vastele resurse ale agentie de securitate au fost, cel mai adesea, refuzate pe motiv ca, in opinia NSA, investigatii lor nu au o prioritate suficient de mare.

Guvernul SUA intervine in favoarea companiei Apple in razboiul brevetelor

Guvernul Statelor Unite a invalidat decizia prin care Comisia Internationala a Comertului de la Washington a interzis importul modelelor iPhone 4 si iPad 2 3G in urma unei actiuni intentate de Samsung Electronics, care sustine ca produsele Apple incalca un numar de brevete pe diverse tehnologii, informeaza Bloomberg. Oficialii americain au argumentat ca interdictia pe importul iPhone 4 si iPad 2 3G din China este nefundamentata, deoarece brevetele se refera la tehnologii fundamentale pentru functionarea dispozitivelor mobile

Congresmenii americani cer ca drepturile LGBT sa fie aparate in timpul Olimpiadei de la Soci din 2014

Secretarul de stat american John Kerry a primit o scrisoare semnata de un grup bipartizan de congressmeni in care i se cere sa protezeje drepturile LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) la Jocurile Olimpice din Rusia din 2014, scrie Huffington Post.

Solicitarea vine dupa ce ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat saptamana aceasta ca atletii si spectatorii care vor participa la Olimpiada de la Soci de anul viitor vor fi trasi la raspundere in cazul in care incalca legile anti-gay din Rusia. O zi mai tarziu, vice-presedintele Comitetului pentru politici sportive, cultura fizica si tineret, Igor Ananskikh, a anuntat ca "s-a luat decizia ca aceasta problema sa nu fie ridicata in timpul Olimpiadei". Totodata, Comitetul Olimpic International a anuntat ca aceste legi nu se vor aplica atletilor.

Dmitri Medvedev: Occidentul se comporta in anumite regiuni ca un taur intr-un magazin de portelanuri

Premierul rus Dmitri Medvedev a criticat ingerinta Occidentului in afacerile interne ale anumitor regiuni, in special in Orientul Mijlociu, afirmand ca tarile occidentale se comporta ca "un taur intr-un magazin de portelanuri". "Partenerii nostri occidentali se comporta adesea ca un taur intr-un magazin de portelanuri. Intervin, distrug totul in interior si apoi nu stiu ce sa faca", a declarat Medvedem intr-un interviu pentru Russia Today.

Rohani: SUA cauta un pretext pentru o confruntare cu Iranul

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat duminica, potrivit televiziunii de stat iraniene, ca SUA cauta un pretext pentru o confruntare cu "tarile pe care nu le considera prietene", in cazul Iranul pretextul fiind programului nuclear, transmite AFP. Dupa ce sambata a fost investit oficial in functia de presedinte al Iranului. Rohani a depus juramantul, duminica, in fata Parlamentului, in cadrul unei ceremonii la care au fost invitate sa asiste pentru prima data personalitati din strainatate, intre care zeci de sefi de stat din tari din regiune.

China a interzis importul de lapte neozeelandez din cauza riscului de botulism

Ministrul neozeelandez al comertului, Tim Groser, a anuntat duminica ca autoritatile chineze au interzis importurile de lapte praf din Noua Zeelanda, dupa descoperirea in produsele lactate importate a unei bacterii capabile sa provoace botulism, transmite AFP.