Uniunea Europeana facea parte din tintele prioritare de supraveghere ale NSA, a dezvaluit Der Spiegel, la o zi dupa ce Barack Obama a promis o "noua era" in serviciile de informatii, cu "mai multa supervizare, mai multa transparenta si garantii". Zimbabwe dezminte ca ar fi semnat in secret un contract de vanzare de uraniu cu Iranul si ii cauta pe jurnalistii ziarului britanic The Times care au publicat aceasta informatie. Pe de alta parte, Iranul vrea se semneze in curand un acord cu Rusia privind construirea unei noi centrale nucleare. In Yemen, Al-Qaida a lansat un atac sangeros impotriva armatei, primul dupa valul de atacuri cu drone efectuate impotriva gruparii extremiste. SUA isi redeschid ambasadele, dar nu si pe cea din Yemen. Israelul da unda verde eliberarii unui prim grup de prizonieri palestinieni; in Franta un militar a fost arestat pentru ca voia sa traga asupra unei moschei, in Germania Biserica protestanta a oficiat pentru prima data o casatorie gay, in timp ce Marea Britanie este in alerta impotriva casatoriilor cu forta.

Der Spiegel: UE, tinta prioritara a spionajului NSA. Uniunea Europeana facea parte din tintele prioritare de supraveghere ale serviciului american de informatii NSA, a scris sambata saptamanalul german Der Spiegel, bazandu-se pe documente de la fostul consultant american Edward Snowden, refugiat in Rusia. Intr-un raport datand din aprilie, NSA da asigurari ca temele de politica externa ale UE, de comert international si de stabilitate economica figureaza printre obiectivele prioritare ale supravegherii. Serviciul american de informatii a stabilit astfel o scala de la 1 ("cel mai inalt interes") la 5 ("interes scazut"), in care aceste trei teme sunt notate cu un nivel de prioritate 3.

Barack Obama anunta o serie de masuri pentru sporirea "transparentei", dupa cazul Snowden.Cu o zi in urma, presedintele american Barack Obama a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa la Casa Alba, o serie de masuri privind "sporirea transparentei", insa a dezmintit orice abuz in cursul programelor de supraveghere ale NSA. Dupa ce administratia sa s-a gasit in defensiva in urma dezvaluirilor privind amploarea acestor programe, facute de fostul consultant de informatii Edward Snowden, Obama a promis o "noua era" in serviciile de informatii cu "mai multa supervizare, mai multa transparenta si garantii".

Obama: Retorica anti-americana a crescut in Rusia dupa revenirea lui Putin la Kremlin.In conferinta de presa de vineri, Barack Obama a acuzat ca retorica anti-americana este in crestere in Rusia dupa revenirea in functia de presedinte a lui Vladimir Putin. "Este adevarat ca dl Putin a revenit la putere, am asistat la o renastere dinspre partea rusa a unei retorici anti-americane, care releva stereotipuri vechi, din Razboiul Rece intre Rusia si Statele Unite. Il invit pe dl Putin sa mearga inainte in privinta acestor probleme, mai degraba decat sa priveasca spre trecut", a spus presedintele american, care a anulat recent o intalnire cu omologul sau rus programata la inceputul lunii septembrie. In acelasi timp, de la ambasada Rusiei la Washington, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a dat asigurari ca nu exista un "Razboi Rece" cu Statele Unite, o expresie folosita de Obama.

Zimbabwe a semnat in secret un contract de vanzare de uraniu cu Iranul, incalcand sanctiunile internationale existente, a scris in editia de sambata The Times. Ziarul britanic l-a citat pe adjunctul ministrului zimbabwian pentru Exploatatii Miniere Gift Chimanikire, care declara ca tara sa ar fi semnat un protocol de acord cu Iranul prevazand livrarea de uraniu de care acesta are nevoie pentru a se dota cu armament nuclear. Acordul ar fi fost semnat anul trecut, in contextul in care SUA si UE au impus sanctiuni Iranului din cauza programului sau nuclear controversat. Zimbabwe este, de asemenea, o tara supusa unor sanctiuni internationale vizand aproximativ zece oficiali, inclusiv presedintele Robert Mugabe, reales pe 31 iulie pentru un nou mandat de cinci ani. Mugabe si-a exprimat in mod public sustinerea fata de programul nuclear iranian. Duminica, presa oficiala din Zimbabwe a anuntat ca politia ii cauta pe jurnalistii de la The Times Jan Raath si Jerome Starkey, pe care ii acuza ca raspandesc "stiri false".

Iranul va semna un acord cu Rusia pentru construirea unei noi centrale nucleare. Iranul intentioneaza se semneze in curand un acord cu Rusia privind construirea unei noi centrale nucleare pentru producerea de energie in republica islamica, a relatat duminica agentia semioficiala iraniana Mehr, citandu-l pe ministrul iranian de externe Ali Akbar Salehi. "Iranul a purtat discutii cu partea rusa, iar in curand va fi semnat un memorandum de intelegere pentru construirea unei noi centrale nucleare", a spus Salehi. El a mai afirmat ca Iranul are nevoie de energie nucleara pentru producerea de electricitate, dar si in scopuri medicale. La prima sa conferinta de presa dupa investirea in functie, noul presedinte iranian Hassan Rohani a declarat ca Iranul are nevoie sa produca 20.000 de megawati de energie nucleara si ca intentioneaza sa construiasca noi centrale nucleare si sa continue cooperarea in acest domeniu, in special cu Rusia.

Yemen: Atac al Al-Qaida impotriva armatei, dupa valul de atacuri cu drone impotriva gruparii. Un comando Al-Qaida a lansat duminica un atac sangeros impotriva armatei din Yemen, primul dupa valul de atacuri cu drone efectuate impotriva gruparii extremiste, in care au murit circa 40 de militanti in doua saptamani. Cinci soldati yemeniti au fost ucisi in acest atac comis de "elemente Al-Qaida" in apropierea terminalului de gaze din Balhaf, in sud-estul tarii. Miercuri, autoritatile yemenite au afirmat ca au dejucat un plan Al-Qaida care viza preluarea controlului asupra unor orase si instalatii petroliere. Atacul impotriva armatei vine la cateva ore dupa un nou atac cu drona care a vizat o masina la nord de Aden. Statele Unite sunt singurele care dispun de drone in regiune, iar autoritatile yemenite n-au dezmintit niciodata in mod clar utilizarea acestor aparate impotriva Al-Qaida si continua sa reafirme ca ele colaboreaza cu aliatii lor pentru a lupta impotriva retelei extremiste.

Ambasadele SUA inchise in urma alertei teroriste Al-Qaida se vor redeschide, cu exceptia celei din Yemen.SUA au anuntat ca 18 dintre cele 19 misiuni diplomatice inchise recent din cauza unor amenintari teroriste vor fi redeschise duminica. Singura care va ramane inchisa este ambasada din Yemen. Cu privire la ambasada din capitala yemenita Sanaa, Washingtonul a evocat persistenta "unui fascicul de amenintari cu un eventual atac terorist" provenind de la Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), pe care Statele Unite o considera aripa cea mai activa a nebuloasei extremiste.

Israelul da unda verde eliberarii unui prim grup de prizonieri palestinieni, in contextul negocierilor de pace. Guvernul israelian a decis duminica eliberarea a 26 de prizonieri palestinieni in urmatoarele zile, in conformitate cu un acord de luna trecuta care a dus la reluarea negocierilor de pace, intermediate de SUA, dupa un blocaj de trei ani. "In urma deciziei Guvernului de a relua negocierile de pace cu palestinienii si de a numi o comisie ministeriala in vederea eliberarii de prizonieri pe parcursul negocierilor (...), aceasta comisie si-a dat acordul pentru eliberarea a 26 de prizonieri", a explicat cabinetul premierului Benjamin Netanyahu intr-un comunicat.

Franta: Un militar a fost arestat, fiind suspectat ca voia sa traga asupra unei moschei. Un militar in varsta de 23 de ani, "apropiat ideilor extremei drepte radicale", a fost arestat in apropiere de Lyon, in centrul Frantei, pentru un plan de atacare a unei moschei, a anuntat duminica ministerul francez de interne. Potrivit ministerului, tanarul, care a fost arestat pe baza aeriana Lyon - Mont Verdun, "a planuit sa traga cu arma asupra unei moschei din regiunea lyoneza". Suspectul "ar fi provocat de altfel, anul trecut, pagube unei alte moschei situate in regiunea Bordeaux", cand a aruncat cu un cocktail Molotov. Dupa patru zile de arest preventiv la sediul Directiei centrale de informatii interne (DCRI), soldatul a fost deferit duminica Sectiei anti-terorism din cadrul Parchetului din Paris.

Germania: Biserica protestanta a oficiat pentru prima data o casatorie intre persoane de acelasi sex.O casatorie homosexuala a fost oficiata pentru prima data intr-o biserica protestanta in Germania si a fost inregistrata in mod oficial ca atare, a informat duminica postul public regional de radio din Hessa. Pentru prima data in Germania, uniunea dintre Rudiger si Christoph Zimmermann a fost inscrisa in registrul casatoriilor al bisericii, a precizat postul de radio. In iunie, Biserica protestanta din Hessa si Nassau si-a anuntat intentia de a oficia casatorii intre persoane de acelasi sex si de a le inscrie in registrele religioase pentru casatorii. De peste 10 ani, cuplurile homosexuale puteau deja sa beneficieze de o binecuvantare, in cadrul unei ceremonii, in aceasta regiune.

Marea Britanie, in alerta impotriva casatoriilor cu forta. Guvernul britanic i-a alertat sambata pe medici, profesori si membrii personalului de pe aeroporturi, cerandu-le sa urmareasca eventuale casatorii cu forta pe perioada verii. Anul trecut, Londra a inregistrat 1.485 de cazuri de posibile casatorii cu forta in 60 de tari, in special in Asia. In 35% dintre cazuri victimele erau minori, iar 13% aveau varsta sub 15 ani. Vara este deosebit de propice acestei practici, au subliniat autoritatile sambata. "Este vital ca tinerele care pleaca in strainatate sa asiste la o casatorie sa fie constiente ca ar putea fi vorba despre casatoria lor", a subliniat Aneeta Prem, directoarea unei asociatii impotriva casatoriilor cu forta.