Criza din Egipt a continuat sa tina prima pagina a ziarelor weekendul acesta, dupa ce armata a asediat moscheea Al-Fateh din Cairo unde se refugiasera mai multi manifestanti pro-Morsi. Sustinatorii presedintelui demis Mohamed Morsi au anulat protestele programate pentru duminica la Cairo din motive de securitate. Intre timp, guvernul egiptean s-a reunit pentru a discuta posibilitatea dizolvarii Fratiei Musulmane. Un nou scandal a izbucnit in Grecia, guvernul de la Atena fiind nevoit sa il demita pe seful Agentiei de Privatizare, Stelios Stavridis, dupa ce presa a relatat ca acesta a calatorit la bordul unui avion privat apartinand unui om de afaceri care tocmai a cumparat o companie de la stat. Probleme sunt si in SUA unde autoritatile federale au deschis o investigatie de dare de mita pentru a afla daca grupul bancar JPMorgan a angajat copii ai unor importanti oficiali chinezi pentru a obtine avantaje de afaceri in China.

Revista presei de weekendFoto: Colaj HotNews.ro
  • Vezi mai jos principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana

Egiptul, in criza; Guvernul discuta dizolvarea Fratiei Musulmane

Egiptul a fost, weekendul acesta, scena unor evenimente violente. Dupa varsarile de sange din timpul saptamanii, conflictul s-a mutat sambata in lacasele de cult. Moscheea Al-Fateh din Cairo, a fost sambata sub asediu, dupa ce in institutia religioasa s-au adapostit, inca de vineri seara, mai multi manifestanti pro-Morsi. Armata a intrat sambata dimineata in moschee, fara a fi nevoie sa recurga la forta, pentru a negocia evacuarea ei. In decursul dupa-amiezii, negocierile au esuat fiind auzite focuri de arma in lacasul de cult, acompaniate de focuri trase din minaretul moscheii. Partizanii presedintelui demis Mohamed Morsi, baricadati de vineri in moscheea Al-Fateh din Cairo, au fost evacuati in totalitate sambata dupa-amiaza de armata egipteana.

Numarul bisericilor si al institutiilor crestine (ortodoxe, catolice sau protestante) din Egipt incendiate sau atacate in violentele din ultimele zile a ajuns la 49, relateaza sambata agentia EFE citandu-l pe Rafic Greiche, purtator de cuvant al preotilor catolici copti egipteni, potrivit Agerpres. Pe langa biserici, au mai fost atacate manastiri si scoli crestine, dar si magazine apartinand membrilor acestei confesiuni.

Guvernul de la Cairo s-a reunit duminica in sedinta de criza pentru a discutaposibilitatea dizolvarii Fratiei Musulmane, propunerea vebnind din partea premierului egiptean Hazem el-Beblawi, transmite Reuters.

UE isi va reexamina relatiile cu Egiptul ca urmare a violentelor din ultimele zile

Uniunea Europeana isi va reexamina, in urmatoarele zile, relatiile cu Egiptul, au anuntat duminica , intr-o declaratie comuna, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Reuters.

Cei doi lideri europeni au facut un apel la retinere, solicitand tututor partilor implicate in conflictele din Egipt sa nu evite orice acte si macaladarea violentelor. "In acest scop, UE, impreuna cu statele membre, isi va reexamina urgent in zilele urmatoare relatiile cu Egiptul si va lua masuri privind atingerea acestor scopuri", au declarat cei doi lideri intr-un comunicat de presa.

Grecia: Seful Agentiei de Privatizare, demis dupa ce s-a aflat ca a calatorit in avionul privat al unui om de afaceri care cumparase bunuri de la stat

Guvernul de la Atena l-a demis duminica pe seful Agentiei de Privatizare, Stelios Stavridis, dupa ce presa a relatat ca acesta a calatorit la bordul unui avion privat apartinand unui om de afaceri care tocmai a cumparat o companie de la stat, transmite Reuters.

Stavridis este al doilea sef al HRADF - agentia de privatizare a Greciei - care paraseste postul in ultimele sase luni, atragand atentia asupra problemelor care afecteaza programul de privatizare al tarii, parte vitala a acordului cu institutiile internationale.

Vicepremierul Olandei cere o reforma a imigratiei in UE. Apelul reflecta euroscepticismul in crestere

Vice prim-ministrul Olandei a cerut Uniunii Europene sa rezolve "consecintele negative" migratiei fara precedent a fortei de munca in cadrul blocului comunitar, relateaza Reuters. Liderul olandez a solicitat o noua abordare unitara a unuia dintre principiile de baza ale UE - libertatea de miscare.

Vice-premierul Lodewijk Asscher, care este, de asemenea, ministru al Afacerilor Sociale, a scris intr-un editorial publicat in editia de sambata a ziarului Volkskrant ca migratia dinspre tarile mai sarace, nou-intrate in Uniunea Europeana, contribuie la aglomerarea pietei muncii in unele tari vestice, luand locurile de munca ale rezidentilor.

Cancelarul Merkel: Extrema-dreapta nu are ce cauta intr-o Europa democratica

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat sambata asupra pericolelor extremismului de dreapta intr-o Europa cares e vrea a fi democratica, transmite The Telegraph. In mesajul saptamanal, Merkel s-a declarat "foarte rusinata" ca a fost necesara interventia politiei in Germania pentru a proteja institutiile religioase evreiesti de teama unor atacuri ale extremei-drepte.

"Nu trebuie sa permitem niciodata unor astfel de idei sa aiba un loc in Europa noastra democratica", a declarat cancelarul. Merkel va vizita marti fostul lagar de concentrare de la Dachau, la invitatia supravietuitorilor de aici, fiind primul cancelar german care viziteaza fostul lagar.

Pescarii spanioli organizeaza un protest inainte de sosirea Marinei Regale Britanice in Gibraltar

Nava de razboi HMS Westminster, insotita de doua ambarcatiuni auxiliare, toate trei sub pavilion britanic, vor ancora luni in Gibraltar - o misiune de rutina, planificata din timp, care insa are loc intr-un moment de criza diplomatica intre Marea Britanie si Spania privind micul teritoriu britanic situat in sudul peninsulei iberice.

Pescarii spanioli au anuntat ca organizeaza duminica un protest pentru a-si arata nemultumirea fata de faptul ca nu li se permite sa pescuiasca in zona. Circa 40 de ambarcatiuni de pescuit vor incerca sa patrunda in apele Gibraltarului, transmite The Telegraph.

Cazul mortii Printesei Diana: Scotland Yard ar fi primit informatii ca Diana si Dodi Al Fayed ar fi fost ucisi de un militar

Presa britanica scrie duminica, legat de noile informatii primite de Scotland Yard cu privire la moartea Printesei Diana in 1997, ca armata ar fi fost implicata in tragicul accident din Paris, noteaza BBC. Sky News sustine ca cei care ar fi trimis Politiei din Londra aceste informatii ar fi socrii unui fost soldat si ar fi ajuns prin intermediul politiei din Armata Regala.

Scotland Yard a anuntat sambata ca evalueaza "relevanta si credibilitatea" unor noi informati primite recent cu privire la moartea Printesei Diana si a iubitului sau Dodi Al Fayed, intr-un accident rutier ce a avut loc la Paris pe 31 august 1997. Ei precizeaza ca nu este vorba de o "re-anchetare" a cazului. Investigatia din 2008 a decis ca cei doi au fost ucisi din neglijenta soferului lor.

Doua orase englezesti se bat in tribunal pentru ramasitele regelui Angliei, Richard al III-lea

Dupa 500 de ani intr-un mormant nemarcat, sapat in graba dupa o infrangere, ramasitele Regelui Richard al III-lea al Angliei sunt acum disputate, in tribunal, intre orasele Leicester si York, cele doua localitati diputandu-si dreptul de a deveni locul de veci al fostului monarh, scrie New York Times.

Un judecator din Londra a decis vineru ca grupul care sustine plangerea inaintata de York, numit Allianta Plantagenet si compus din mai multe rude indepartate ale fostului rege, au permisiunea de a da in judecata guvernul si Universitatea din Leicester, dupa ce instutitutia de invatamant a prezentat planuri pentru inmormantarea lui Richard al III-lea in Lericester, bazandu-se pe o licenta data de autoritati prin care se autorizau sapaturile care au dus la gasirea ramasitelor.

Rosalia Mera, cofondatoarea companiei Zara si cea mai bogata femeie din Spania, a murit la varsta de 69 de ani

Rosalia Mera, confondatoarea companiei Zara, un magazin de imbracaminte din nord-vestul Spaniei devenit un veritabil imperiu mondial al lanturilor de magazine, a murit joi, la varsta de 69 de ani, scrie Washington Post. Decesul Rosaliei Mera, cea mai bogata femeie din Spania, a fost anuntat in presa internationala sambata.

Rosalia Mera a suferit un accident vascular cerebral in timp ce se afla in vacanta in localitatea Menorca, miercuri, si a murit in ziua urmatoare din cauza complicatiilor.

Elvetia deschide "adaposturi drive-in pentru sex", in incercarea de a reglementa prostitutia

Desi arata ca adaposturile pentru excursionisti instalate in parcuri nationale, aceste baraci din lemn, construite de autoritati, au menirea de a oferi un loc discret in care barbatii pot avea relatii sexuale cu prostituate, scrie The Telegraph.

"Cutiile drive-in pentru sex", cum au fost numite, vor fi deschise oficial pe 26 august, facand parte din masurile luate de autoritatile din Zurich pentru a reglementa prostitutia, a preveni proxenetismul si pentru a imbunatati conditiile de munca pentru angajatii din acest domeniu.

Sistemul din care fac parte 9 structuri asemanatoare cu niste garaje, instalate intr-o fosta zona industriala din vestul orasului, a fost organizat cu o precizie tipic elvetiana. Soferii vor urma o ruta bine marcata de-a lungul careia se vor gasi 40 de prostituate. Dupa ce aleg o prostituata si negociaza tariful, soferii vor merge in adaposturile special construite si dotate cu postere in care se promoveaza utilizarea prezervativelor si prin care sunt avertizati cu privire la pericolul bolilor cu transmisie sexuala, in special SIDA. Adaposturile sunt dotate si cu alarme pe care prostituatele le pot folosi in cazul in care se simt amenintate de un client.

SUA ancheteaza JPMorgan pentru ca ar fi angajat copiii unor oficiali chinezi ca sa obtina afaceri

Autoritatile federale din SUA au deschis o investigatie de dare de mita pentru a afla daca grupul bancar JPMorgan a angajat copii ai unor importanti oficiali chinezi pentru a obtine avantaje de afaceri in China, reiese dintr-un document guvernamental confidential obtinut de New York Times.

Intr-un caz prezentat in document, JPMorgan l-a angajat pe fiul unui fost sef al autoritatii de reglementare financiara din China, care conduce in prezent conglomeratul fianciar de stat China Everbright Group. Dupa ce fiul sefului China Everbright a fost angajat de grupul bancar, JPMorgan a obtinut mai multe contracte de la conglomeratul chinez, inclusiv pentru consiliere in privinta unei emisiuni de actiuni. Un alt exemplu este cel al biroului din Hong Kong al JPMorgan, care a angajat-o pe fiica a unui fost oficial chinez de la compania de constructie de cale ferata. Oficialul a fost acuzat ulterior de luare de mita pentru acordarea de contracte. Miscarea a avut loc insa intr-un moment "potrivit" pentru JPMorgan, cand compania de cale ferata se afla in procesul de selectie a unui consultant pentru listarea la bursa. Cu sprijinul JPMorgan, compania a atras cinci miliarde de dolari de pe bursa in 2007.

CIA recunoaste existenta "Zonei 51"

Agentia Centrala de Informatii (CIA) din SUA a recunoscut existenta poligonului militar secret cunoscut sub numele de "Zona 51" ("Area 51"), intr-un document recent desecretizat despre programul avioanelor de spionaj U-2, informeaza BBC.

Documentul, obtinut de o institutie universitara americana, descrie achizitionarea, in 1955, a unui teren in statul Nevada cu scopul de a-l folosi pentru testarea avioanelor de spionaj. In document se face referire si la asocierea dintre "Zona 51" si presupusele sesizari de obiecte zburatoare neidentificate (OZN-uri), arata BBC.Fasia de teren in desert, din zona lacului secat Groom, a fost aleasa pentru ca este situata in apropierea unei baze pentru teste nucleare.

Fostul lider al mafiei din Boston, James "Whitey" Bulger trimitea arme pentru IRA in sicrie

Fostul lider al mafiei din Boston, James "Whitey" Bulger, gasit vinovat de justitia americana pentru 31 din cele 32 de capete de acuzare formulate impotriva sa, avea legaturi cu Armata Republica Irlandeza, IRA. Potrivit The Telegraph, sicriele in care erau trimisi in Irlanda membrii decedati ai clanului mafiot americano-irlandeza, contineau pe landa corpurile neinsufletite arme pentru organizatia militara revolutionara irlandeza.

"Am reusit sa punem cel putin 5 pusti, cateva pistoale si munitie ascunse sub un cadavru"m a declarat Patrick Nee, un simpatizant IRA si locotenent al gansterului James "Whitey" Bulger. "Sicriele erau ideale pentru contrabanda", a adaugat Patrick Nee.

O religie veche de 3.000 de ani, in criza

Adeptii Zoroastrianismului au sarbatorit weekendul acesta Anul Nou, cea mai sfanta zi a calendarului lor, considerata un moment al marturisirii pacatelor si al caintei, relateaza BBC. Zoroastrianismul a fost fondat in urma cu circa 3.000 de ani in Persia (Iranul din zilele noastre). Desi candva era o religie cu 40-50 de milioane de adepti, astazi numarul credinciosilor este de cica 200.000 de persoane.

Subiectul a fost abordat si de New York Times, in urma cu cativa ani, publicatia subliniind, de asemenea, ca "supravietuirea (Zoroastrianismului - n.red.) a devenit o obsesie a comunitatii).

China: S-a stabilit data procesului pentru Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chinezesti, acuzat de mita, coruptie si abuz de putere

Miercuri incepe procesul politicanului Bo Xilai, fost sef al Partidului Comunist Chinez in orasul Chongqing (sud-vest) si fost ministru al Comertului, acuzat de mita, coruptie si abuz de putere, transmite BBC.

Bo Xilai, fosta stea in urcare a politicii chinezesti, a cunoscut o cadere spectaculoasa in aprilie 2012, odata cu anuntul suspendarii sale din Biroul politic al Partidului Comunist si anchetarea sotiei sale in uciderea unui cetatean britanic. Anuntul indepartarii lui Bo Xilai ilustreaza pentru analisti intensitatea luptei pentru posturi cheie, care zguduie Partidul Comunist inaintea Congresului, relata la acea vreme AFP.

Inainte de izbucnirea scandaluluii, Bo Xilai demarase in fieful sau din Chongqing o campanie dura impotriva coruptiei si a mafiei, facandu-si numerosi dusmani.De asemenea, el s-a remarcat prin readucerea in atentia publicului a idealurilor revolutionare maoiste, cu campanii de sloganuri si "cantece rosii".

Phenianul, de acord cu reluarea programului de reuniune a familiilor separate de granita dintre Coreea de Nord si cea de Sud

Coreea de Nord a acceptat o propunere venita din partea Coreei de Sud privind reluarea reuniunilor familiilor separate in urma Razboiului Coreean (1950-1953), relateaza presa de la Phenian, citata de BBC.

Reuniunile vor avea loc intr-o statiune turistica din Coreea de Nord, pe 19 septembrie. Programul reuniunilor de familie a fost intreupt in 2010, odata cu racirea accentuata a relatiilor dintre Phenian si Seul.