Planul Guvernului bulgar de a concedia 40.000 de angajati din sectorul de stat, amenintarile Coreei de Nord la adresa SUA si pagubele provocate de ciclonul Phailin, care a maturat coasta estica a Indiei, tin prima pagina in presa internationala. Alaturi de acestea, traditionalul pelerinaj de la Mecca, care a adunat 2.000 de pelerini musulmani, acordul la care au ajuns statele membre ale Bancii Mondiale pentru eficientizarea institutiei si manifestatia organizata de jurnalistii rusi pentru eliberarea unui fotoreporter al Greenpeace.

Guvernul bulgar condus de socialisti se pregateste sa disponibilizeze 40.000 de functionari publici, potrivit unei scrisori trimise de Ministrul de Finante altor ministri din cabinet si sefilor de institutii, scrieNovinite. In scrisoare, ministrul Petar Ciobanov le cere acestora sa se coordoneze pentru a pregati bugetul de stat pe 2014, tinand cont de faptul ca estimarile trebuie sa prevada o reducere de 10% a angajatilor. Premierul Plamen Oresarski si ministrul de finante au confirmat informatia ca aproximativ 40.000 de angajati din aparatul de stat vor fi concediati.

Coreea de Nord a lansat, sambata, noi amenintari de "razboi total", cerand Statelor Unite sa opreasca manevrele sale militare, dar si ceea ce Phenianul numeste "santajul nuclear". Comisia Naţională nord-coreeană pentru Apărare, care este condusa de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a dt publicitatii un comunicat in care arata ca este necesar ca Washingtonul să pună capăt "politicii sale ostile faţă de Phanian'', dacă vrea pace în Peninsula Coreea şi pe "teritoriul american", noteaza Gulfnews.com.

Ciclonul Phailin, cel mai violent fenomen de acest fel care a lovit India in ultimii 14 ani, a provocat moartea a 14 oameni si evacuarea a un milion de persoane, potrivit celui mai nou bilant, citat de AFP. În 1999, un ciclon care a lovit coasta de est a Indiei a provocat moartea a peste 8.000 de persoane.

Acord la Banca Mondială: Statele membre au aprobat eficientizarea instituţiei. Cele 188 de state membre ale Băncii Mondiale au aprobat strategia preşedintelui instituţiei, Jim Yong Kim, pentru un plan de eficientizare a activităţilor, care să răspundă mai bine nevoilor clienţilor şi să reducă sărăcia, în paralel cu restrângerea costurilor. "Pentru prima oară în istoria băncii, avem o strategie care susţine întărirea întregii organizaţii. Vom lua decizii care ne vor permite să fim mai selectivi şi să alegem proiecte care să ajute mai mult ţările în îndeplinirea priorităţilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Irlanda va deveni prima ţară care va încheia programul de salvare cu UE şi FMI. Irlanda va deveni la jumătatea lunii decembrie prima ţară din zona euro care va încheia programul de salvare cu Uniunea Europeană şi FMI, anunta Guardian. Irlanda a fost nevoită în 2010 să apeleze la sprijinul partenerilor europeni şi al FMI, în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, a necesităţii de salvare a băncilor şi într-un moment în care deficitul bugetar atinsese 30% din PIB.

Doua milioane de musulmani au inceput traditionalul pelerinaj la Mecca. Pelerinii au inceput sa se reuneasca la Mina, in apropierea orasului sfant Mecca. Totusi, numarul pelerinilor este mai mic decat de obicei din pricina amenintarii epidemiei de coronavirus MERS, care totusi a ocolit pana acum Mecca, potrivit France 24.

Manifestație a jurnaliștilor ruși pentru eliberarea unui fotoreporter al Greenpeace. Zeci de jurnaliști ruși au manifestat duminică la Sankt Petersburg pentru a solicita eliberarea fotografului Denis Siniakov, arestat la sfârșitul lui septembrie împreună cu militanți ai Greenpeace pentru o acțiune împotriva unei platforme petroliere din Oceanul Arctic și acuzat de piraterie, anunta RadioFreeEurope. Jurnaliștii reuniți în al doilea cel mai mare oraș al Rusiei (nord-vest) au agitat pancarte pe care erau scrise mesaje precum: "Un fotograf nu este un pirat" sau "Cine este următorul?".

Edward Snowden avertizeaza cu privire la spionarea statelor, in prima inregistrare din exilul in Rusia - Wikileaks. Wikileaks a difuzat ceea ce a prezentat ca fiind prima inregistrare video cu Edward Snowden, dupa exilarea acestuia in Rusia, inregistrare in care fostul consultant american in domeniul informatiilor pare in stare buna si avertizeaza impotriva pericolelor vizand democratia, relateaza AFP. "Daca nu putem intelege politicile si programele guvernelor noastre, nu le putem aproba", a spus Snowden intr-un scurt clip difuzat de Wikileaks in noaptea de vineri spre sambata. Snowden se adresa unui grup de patru fosti membri ai seriviciilor de informatii americane, in cadrul unei ceremonii din Moscova in care acestia i-au inmanat un premiu pentru "integritate in activitatea de informatii".

Israelienii comemorează 18 ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin. Câteva zeci de mii de persoane s-au reunit sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a comemora 18 ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin. Manifestanţii erau majoritatea adolescenţi, provenind din mişcări de tineret, larg reprezentate, din toate curentele politice, a constatat un corespondent AFP la faţa locului. Ei purtau pancarte cu portrete ale lui Yitzhak Rabin şi sloganuri în favoarea democraţiei şi împotriva rasismului şi intoleranţei ca "Să stopăm preţul de plătit, să apărăm democraţia".