Rusia a fortat Ucraina sa intre intr-un razboi murdar, pe care Kievul nu il poate castiga. Pentru Ucraina a sosit clipa sa accepte pierderea Donbasului ca sa salveze restul tarii, scrie un editorialist al revistei germaneSpiegel. E pentru prima data cand in presa germana apare o opinie atat de transanta referitoare la conflictul din estul Ucrainei. De regula, tonul editorialelor este mai rezervat decat in alte tari - pe teme precum inarmarea Ucrainei, de exemplu, dar acest articol schimba cu totul paradigma analizei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Textul integral aleditorialului din Spiegel:

Alegerea cuvintelor de catre presedintele ucrainean atinge limitele negarii realitatii: la ultima referire la orasul Debaltseve, seful statului ucrainean Petro Proshenko a vorbit despre un “cap de pod”. Suna ca si cum ar fi vorba despre o manevra tintita a armatei sale, ca si cum ar avea controlul total in acea zona.

Pe front, realitatea era alta. Un ofiter ucrainean a descris situatia pentru reporterii agentiei UNIAN. Mortii si ranitii nu pot fi transportati, munitia e aproape terminata. “Mancare aproape nu mai exista. Moralul trupelor scade din cauza comportamentului conducerii militare. Nu vin intariri, nici observatori OSCE (...) Suntem epuizati”.

Debaltseve este numele oraselului care se va inscrie in lunga lista de infrangeri militare usturatoare ale Ucrainei. Pana la 8.000 de soldati ucraineni erau inconjurati la Debaltseve, o parte semnificativa a unitatilor de lupta ale armatei ucrainene.

Razboiul insusi este arma

Pentru presedintele Poroshenko ar fi timpul sa priveasca realitatea in ochi: teritoriile controlate de separatisti in estul Ucrainei sunt pierdute pentru Kiev pe termen mediu. Ucraina nu poate castiga acest razboi. Daca incearca totusi sa castige, atunci nu face altceva decat sa joace cartea dusmanului. Razboiul insusi este arma cu care Rusia vrea sa intoarca revolutia din Maidan.

Victoria separatistilor de la Debaltseve poarta semnatura evidenta a Moscovei. Inregistrari video arata tancuri rusesti de tip T-72B3. Rebelii nu mai lupta in formatiuni disparate. Intre timp au o structura clara si un comandament central dupa model rusesc. Peste frontiera cu Rusia sosesc necontenit intariri: noi luptatori, armament greu.

Ne ajuta sa ne gandim inapoi la inceputul conflictului: in februarie, revolutionarii din Maidan l-au detronat pe seful statului Viktor Ianukovici si, odata cu el, pe cleptocratii pe care Kremlinul a pariat pana in ultima clipa. In martie, Rusia anexa Crimeea, in aprilie, mercenari din Rusia intrau in estul Ucrainei. Razboiul a fost reactia Moscovei la infrangerea pe care a suferit-o in Maidan. Putin vroia sa mentina Ucraina in sfera sa de influenta. Cand asta a esuat, a dat drumu la razboi pentru a tine tara macar departe de UE si NATO.

Pana acum, calculul se adevereste. Economia ucraineana e in caere libera, in decembrie a scazut cu 15%. Tara are nevoie de mai multi bani din Vest decat era estimat initial. Din cauza razboiului, reformele nu se misca deloc. Conflictul cimenteaza si puterea unor elite dubioase. Nimeni nu poate duce un razboi cu Rusia concomitent cu combaterea propriilor oligarhi.

Idealurile din Maidan, sacrificate conflictului

Kievul a adoptat prima lege a razboiului: cine nu e cu noi e impotriva noastra. Jurnalistul Ruslan Kotsaba se afla in arest pentru ca a criticat incorporarea in armata. Cand la sfarsitul lui august, un reporter relata despre infrangerea dezastruoasa a Kievului in regiunea Ilowaisk, Consiliul National de Securitate il acuza ca duce o “campanie a dusmanului”.

Presedintele Poroshenko a anunat deja ca vrea sa introduca legea martiala in toata tara in cazul in care armistitiul esueaza. Alegerile ar fi atunci amanate, Consiliul de Securitate ar primi puteri sporite pentru ingerinte in libertatea presei. La un an dupa revolutie, Ucraina ar fi pe calea tradarii idealurilor pentru care oamenii au iesit in Maidan.

Armata ucraineana ar trebui, din acest motiv, sa capituleze. Ucraina are de partea sa intreaga dreptate. Dar Donbasul e pierdut, cel putin deocamdata. Daca Poroshenko nu intelege asta, e in pericol sa piarda o batalie mult mai mare: cea pentru o Ucraina moderna si europeana.

Vestul trebuie sa sprijine financiar masiv Ucraina. Acesta este pretul stabilitatii in vecinatatea Uniunii Europene. Costurile unui razboi sunt, in orice caz, mai mari.