"Victoria posibila a candidatului rusofon in Gagauzia ar putea destabiliza si mai mult Republica Moldova, o tara in care Moscova si-a instalat de multa vreme pionii", scrie Luca Niculescu intr-o analiza publicata de cotidianul francez Liberation.

Irina Vlah surade de pe afisul urias. Tanara candidata pentru postul de guvernator al Gagauziei le promite alegatorilor un viitor stralucit « impreuna cu Rusia ». Gagauzia este o microregiune in sudul Republicii Moldova, cu 150 de mii de locuitori, o populatie de origina turca, crestinata si rusofona. Gagauzia ar putea fi si viitorul punct de tensiune in Republica Moldova dupa alegerile din 22 martie, deoarece candidata Irina Vlah doreste o autonomie mai mare pentru regiunea sa. Potrivit politologului Cornel Ciurea « exista chiar proiectul unei Gagauzii mari, care ar putea sa cuprinda si alte zone din Moldova, ba chiar doua-trei raioane din Ucraina »

Nu ar fi pentru prima oara ca Moldova se confrunta cu aceasta problema. Tara de dimensiunile Belgiei cu 4 milioane de locuitori, romanofoni (majoritari ) si rusofoni, Republica Moldova e o fosta republica din URSS, care si-a declarat independenta la inceputul anilor 90. Temandu-se de o posibila reunificare cu Romania, Rusia a provocat in 1992 o miscare separatista in Transnistria – o limba de pamant in care locuiesc rusofoni – regiune care isi declara independenta. Dupa un razboi care a facut o mie de morti, Transnistria e azi o republica-fantoma, nerecunoscuta de nimeni, nici macar de Rusia, dar in care e stationata o baza a armatei rusesti. « Trupele ruse din Transnistria sunt acolo pentru a impiedica Moldova sa se orienteze catre Occident »- avertizeaza generalul american Philip Breedlove, comandantul trupelor NATO in Europa. « Daca privim cu atentie, razboiul uitat din Transnistria din 1992 a fost ca o repetitie generala pentru ce se intampla azi in estul Ucrainei », adauga un diplomat occidental din Chisinau.

«De fapt, Moscova, are multe parghii pentru a destabiliza Moldova » spune jurnalistul Armand Gosu. Iar azi actiunea ruseasca se intensifica pentru ca Moldova a comis un pacat capital : a vrut sa se apropie de Uniunea Europeana. Autoritatile de la Chisinau au semnat anul trecut un acord de asociere cu UE si raspunsul rusesc nu s-a lasat asteptat : e vorba in primul rand de un embargou pe toate produsele alimentare moldovenesti. Economia tarii, dominata de sectorul agricol, a resimtit din plin lovitura, chiar daca Europa si-a deschis portile pentru produsele moldovenesti. « Conditiile europene sunt mult mai stricte », se plange Mihai Negru, vanzator de legume si fructe. In plus, de la inceputul anului, micuta republica moldoveneasca e zguduita si de o criza financiara puternica iar moneda locala, leul, a scazut cu 20 % fata de euro si dolar. Unul dintre motivele acestei prabusiri este decizia bizara a unor banci moldovenesti de a transfera in Rusia aproximativ un miliard de dolari, adica aproape echivalentul unei cincimi din PIB-ul moldovenesc.

Cu o economie secatuita, Republica Moldova supravietuieste mai ales gratie banilor trimisi de moldovenii plecati sa lucreze in Europa sau Rusia, un fenomen care atinge un sfert din populatia tarii.

In plus, criza financiara e dublata de o criza politica. Alegerile legislative de la sfarsitul anului trecut au fost castigate de trei partide pro-europene. Dupa doua luni si jumatate de negocieri, acestea nu au reusit sa ajunga la un acord. Ca urmare, Moldova e condusa azi de un guvern minoritar, care a obtinut votul de incredere in Parlament gratie sustinerii Partidului Comunist, o formatiune care in trecut a facut deseori jocul Moscovei. Pentru Iurie Leanca, fost prim ministru, formarea unui guvern minoritar este « o decizie iresponsabila in momentul in care conflictul din Ucraina se apropie de frontierele tarii »., Iurie Leanca, care a fost unul dintre actorii apropierii Republicii Moldova de Europa, reproseaza Partidului Comunist ca « vrea sa renegocieze o parte din acordurile cu UE »

In fine, mai trebuie spus si ca Rusia controleaza, in diferite forme, cam doua treimi din canalele de televiziune ale tarii, care promoveaza un mesaj anti-european. In disparare de cauza, presedintele moldovean Nicolae Timofti, l-a rugat pe omologul sau roman, Klaus Iohannis, sa ajute Moldova sa combata propaganda ruseasca, lansand canale de radio si televiziune in limba romana.

Romania este de altfel, principalul avocat al Moldovei in Uniunea Europeana. Bucurestiul a cerut Chisinaului sa accentueze lupta impotriva coruptiei, deoarece o buna parte din economie e controlata de oligarhi controversati. In ultimii ani, Romania a devenit un model regional in lupta anti coruptie, dupa ce mai multi fosti ministri au fost condamnati. Aceeasi reteta ar putea functiona si in Republica Moldova ? Politologul Cornel Ciurea e destul de sceptic : « Cum ar putea oarhe oligarhii moldoveni sa sustina lupta anti coruptie cand vad ce se intampla in Romania, unde atatia oameni de afaceri au ajuns dupa gratii ? », conchide el.