​Comentatorii presei grecesti scriu la unison. De la dreapta la stanga, toti sunt ingroziti de cererile formulate de Eurogroup pentru ca Atena sa poata incheia un nou acord de finantare si evita atat iesirea din zona Euro, cat si colapsul sectorului bancar. Nicio comparatie, oricat de putin bun gust ar avea, nu e tabu in aceasta dimineata in presa elena, scrie revista germana Spiegel intr-o trecere in revista a titlurilor din Grecia.

Presa elena despre acordul cu EurogroupFoto: Screenshot Efsyn

Momentele in care intregul spectru al comentatorilor eleni este in total acord pe un subiect nu sunt tocmai dese, dar negocierile de la Bruxelles despre soarta Greciei si a unui eventual al treilea pachet de salvare a tarii au oferit un prilej bun. Presa este furioasa si scarbita de acordul gasit cu finantatorii internationali, ceea ce oglindeste si sentimentele multor greci. Pana si cei mai mari sustinatori ai uniunii monetare scriu, astazi, ca cererile Eurogroup reprezinta o injosire voita a Greciei.

Ziarul de dreapta „Dimokratia” are cel mai dur titlu al zilei de luni: „Grecia la Auschwitz - Schauble vrea sa provoace un Holocaust in Europa”. Cotidianul preia si ideea exprimata de Spiegel, conform careia cerintele sunt „ingrozitoare”. Finantatorii pun conditii „care duc catre iad”, mai scrie Dimokratia.

Cel mai vandut cotidian elen, „Ta Nea”, titreaza: „Nodul gordian”. Pe prima pagina troneaza o caricatura cu ministrul german de finante imbracat in uniforma lui Napoleon inmanandu-i lui Alexis Tsipras lista cu cerinte. Premierul elen raspunde in caricatura „Nu, nu, nu! Nu voi purta niciodata o funie de gat!”. In fundal, un glob pamantesc simbolizand comunitatea internationala spune ca „toti au luat-o razna”.

Ziarul de stanga „Efsyn” are urmatorul titlu: „Schauble ordona - Scufundati aceasta tara!”. Publicatia vorbeste despre „cel mai negru capitol din istoria vechii lumi scris de conducatorii sai. Lipsa de flexibilitate a lui Schauble s-a impus in negociere, iar acum masurile extrem de dure trebuie sa devina lege in doar cateva zile”.

Portavocea partidului de guvernamant Syriza, ziarul „Avgi”, scrie despre „Germania care destrama Europa din nou”. Articolul reclama o lovitura impotriva ideilor fondatoare ale UE”. Avgi acuza o subminare a suveranitatii Greciei, tara care trebuie „fie injosita fie data afara din Euro”.

In fine, site-ul iskra.gr, cea mai importanta platforma a aripii ultra-radicale din Syriza, scrie despre zona Euro care ar fi „o uniune de santajisti si distrugatori”.