Principalele agentii straine de presa anunta retinerea lui Sorin Oprescu, suspectat de coruptie, citand DNA si dezmintirile avocatului primarului Capitalei, informatie preluata de catre numeroase publicatii si site-uri de stiri din intreaga lume, dar si de posturi de radio si televiziune, scrie Mediafax.

THE ASSOCIATED PRESS scrie ca "influentul" Sorin Oprescu a fost retinut duminica, fiind suspectat ca "a luat mita 25.000 de euro de la firme care lucreaza pentru primarie", informatia fiind preluata, intre alte publicatii, de prestigiosul ziar THE NEW YORK TIMES (NYT) si de postul national canadian de televiziune CBC.

AP citeaza comunicatul procurorilor, potrivit carora in perioada 2013-2015 firme care au avut contracte cu Primaria Bucuresti au fost obligate sa plateasca pana la 70% din profiturile de pe urma lucrarilor pentru primarie unor oficiali de rang inalt, din care 10% ar fi ajuns direct la Oprescu.

Agentia americana il citeaza pe avocatul acestuia, Alexandru Chiciu, care neaga ca Oprescu ar fi cerut mita direct sau prin terti.

Oprescu, in varsta de 63 de ani, este primarul Bucurestiului din 2008, mai scrie AP, subliniind ca acesta a candidat in 2009 la Presedintie si ca a fost sentor PSD.

REUTERS scrie ca anchetatorii anticoruptie au deschis o ancheta penala impotriva primarului, pe care-l suspecteaza ca a luat mita, acesta fiind "ultimul dintr-o serie de cazuri foarte mediatizate in acest stat membru al Uniunii Europene".

"Romania este unul dintre cele mai corupte state UE si, din acest motiv, unul dintre cele mai putin dezvoltate, insa lupta impotriva coruptiei la nivel inalt le-a adus procurorilor laude la Bruxelles si de la investitori straini", comenteaza agentia, intr-un material preluat, intre altii, de postul american de radio VOICE OF AMERICA (VOA), tabloidul britanic DAILY MAIL si site-ul turc todayszaman.com.

Reuters mai scrie ca procurorii il acuza pe Oprescu ca face parte dintr-un grup de functionari publici care lucreaza in administratia publica din Bucuresti si care au acordat contracte de lucrari publice unor companii in schimbul unei parti din castigurile acestora, ca mita.

"Firmele pastrau 30-33 la suta din profit, iar restul era dat ca mita angajatilor primarului Bucurestiului, iar 10 la suta din valoarea contractelor era ceruta de catre inculpatul Sorin Oprescu", citeaza Reuters din comunicatul procurorilor.

Reuters mai precizeaza, citand din document, ca "doctorul in varsta de 63 de ani, aflat la al doilea mandat de primar", "a fost prins primind 25.000 de euro ca mita, reprezentand prima transa dintr-un total de 60.000 de euro, suma pe care ar fi cerut-o de la persoane a caror identitate nu a fost dezvaluita si care au devenit informatori ai procurorilor".

Procurorii au mai anuntat ca l-au retinut pe Oprescu pentru 24 de ore, sambata noapte, si ca vor cere instantei sa emita mandat de arestare pe 30 de zile, scrie agentia, care adauga ca "un numar mare de cazuri de coruptie au vizat, in ultimii ani, primari, consilieri locali, parlamentari si ministri care au favorizat anumite companii pentru lucrari publice si care au cerut procente din contracte ca mita".

Reuters citeaza cazurile primarilor Sectorului 5 Marian Vanghelie si Sectorului 1 Andrei Chiliman, anchetati anul acesta pentru ca au luat mita zeci de milioane de euro.

AGENCE FRANCE PRESSE scrie pe site-ul in limba engleza, citad oficiali din domeniul luptei impotriva coruptiei, ca Oprescu a fost retinut sambata seara, fiind suspectat ca a luat mita in legatura cu licitatii organizate de primarie.

Agentia oficiala chineza XINHUA scrie, la randul sau, citand DNA, intr-un material preluat de site-ul american GLOBAL POST, cu sediul la Boston, ca Oprescu a fost dus in arest in baza unor acuzatii potrivit carora a luat mita in schimbul unor contracte publice.

Agentia chineza precizeaza, citand tot DNA, ca "procurorii au beneficiat de sprijin special din partea Serviciului Roman de Informatii (SRI)" in procedurile impotriva lui Oprescu, "un politician independent si medic, primar al Bucurestiului din 2008".

BBC NEWS online, care prezinta pe larg informatiile din acest caz, precizeaza, citand procurorii, ca Oprescu a fost "prins acceptand mita de la persoane care au devenit informatori".

Radiodifuzorul britanic adauga ca "o serie de romani celebri si-au pierdut locurile de munca in urma unor acuzatii de coruptie".

Postul aminteste ca premierul roman Victor Ponta a fost acuzat, in iulie, de mai multe fapte de coruptie - intre care evaziune fiscala si spalare de bani - "intr-o ancheta de lunga durata". BBC precizeaza ca ancheta vizeaza presupuse fapte de pe vremea cand Ponta era parlamentar si inainte sa devina prim ministru, in 2012. Ponta a demisionat din functia de presedinte PSD si neaga acuzatiile, dar a ramas in functie, in pofida indemnurilor opozitiei de a demisiona, adauga postul britanic.

"Reputatia Romaniei a suferit de pe urma acuzatiilor de coruptie - clasandu-se pe locul 69 din 175 in indexul TI privind perceptia coruptiei in 2014, in care un scor redus releva mai mutina coruptie", comenteaza BBC, notand ca, "in pofida acestui fapt, DNA isi intensifica eforturile in lupta impotriva coruptiei, fiind laudata de partenerii europeni ai Romaniei".

Site-ul bulgar NOVINITE, care prezinta principalele informatii oferite de anchetatori, noteaza ca Oprescu "nu a comentat inca in legatura cu acuzatiile" care i se aduc.

Postul EURONEWS citeaza anuntul procurorilor, noteaza ca ancheta penala care-l vizeaza pe primarul Capitalei este "ultima dintr-o serie de cazuri de coruptie foarte mediatizate din tara" si adauga ca Oprescu a negat orice ilegalitate.