La discutia care a avut loc, luni, la Cluj intre ministrul ungar de externe Peter Szijjarto si omologul sau roman Teodor Melescanu au fost abordate probleme referitoare la minoritati, securitatea energetica si infrastructura. S-a afirmat ca guvernul ungar considera posibila crearea unei legaturi feroviare rapide care sa faca legatura dintre Budapesta si Bucuresti prin Cluj. De asemenea, la solicitarea noastra cei doi ministri au afirmat ca este in interesul fiecarei parti ca Romania sa aiba legaturi mai stranse cu tarile de la Visegrad, transmite Magyar Nemzet, citat de RADOR.

Péter Szijjártó si Theodor MelescanuFoto: Ministerul Afacerilor Externe

Melescanu a mentionat ca dincolo de importanta dezvoltarii relatiilor economice cele doua parti au cazut de acord in privinta importantei minoritatilor nationale, iar in acest domeniu interesul comun il constituie afirmarea principiului reciprocitatii. Ministrul roman de externe a afirmat ca dupa ce Ungaria va urma la presedintia in exercitiu a celor patru de la Visegrad, a fost invitat de omologul sau ungar la apropiata intalnire a V4 de la Budapesta, la care va lua parte cu placere, deoarece in opinia sa participarea Romaniei aduce o valoare in plus in privinta relatiilor regionale, noteaza Magyar Nemzet, citat de Rador.

La intrebarea cotidianului citat, daca Romania se gandeste la o eventuala aderare la V4, seful diplomatiei romane a afirmat ca nu s-a luat o decizie in aceasta chestiune, insa Bucurestiul este interesat in cooperarea cu tarile de la Visegrad. Dupa cum a afirmat Melescanu, dat fiind faptul ca Ungaria este acum presedintele in exercitiu, a aparut de asemenea si problematica Balcanilor, vom da curs invitatiei. Referindu-se la aceeasi problema ministrul ungar de externe a opinat ca o cooperare dintre tarile de la Visegrad si Romania constituie un interes pragmatic macar pentru faptul ca ritmul de crestere economica a celor patru depaseste cu mult nivelul european, iar evolutia PIB din Romania este cea mai mare din UE. "Daca ne unim, am putea avea un serios profit economic. Noi suntem interesati ca economia Romaniei sa mearga bine, deoarece cinci procente din exportul ungar merg in Romania. Speram ca si interesul fata de Ungaria al factorilor economici romani sa creasca - a afirmat Szijjarto, adaugand ca la Eximbank din Ungaria a fost deschis un credit cadru in valoare de 510 milioane euro destinat finantarii cooperarii dintre intreprinderile ungaro-romane.

Seful diplomatiei ungare a afirmat la Cluj, citat de Magyar Nemzet, ca pana in anul 2020 cele doua tari vor dubla legatura dintre autostrazi, ceea ce nu va fi un lucru greu deoarece in momentul de fata functioneaza doar una singura, cea dintre Csanadpalota si Nadlac. Szijjarto a apreciat ca aceasta situatie este una rusinoasa, apoi si-a exprimat speranta ca dintre cele zece puncte de trecere de la frontiera romano-ungara care functioneaza in prezent doar la sfarsit de saptamana, tot mai multe vor putea functiona pe viitor cu caracter permanent. Intrucat planurile europene de dezvoltare se refera in acest moment la dezvoltarea de cai ferate rapide, consideram necesara sprijinirea construirii unei linii ferate rapide care sa lege Budapesta, via Cluj, cu Bucurestiul.