Publicatia britanica The Financial Times scrie ca guvernele UE critice la adresa Poloniei nu se limiteaza la Europa de Vest si ca nu “chiar fiecare tara fosta comunista din Europa Centrala si de Este este o oaie neagra a UE”. Publicatia aminteste insa ca “acele țări UE care sunt acuzate de subminarea principiilor democratice ori de inacțiune în privința luptei anticorupție și garantării independenței judiciare provin din est. Printre ele se numără Ungaria, Bulgaria și România, pe lângă Polonia.”

Financial Times citat de Rador mentioneaza ca esticii sunt principalii beneficiari ai fondurilor de ajutor regionale distribuite conform bugetului pe 2014-2020.

“Polonia primește cei mai mulți bani. Germania și țările care gândesc la fel ca ea susțin că următorul buget ar trebui să condiționeze finanțarea de respectarea valorilor UE. Însă această amenințare s-ar putea să-i alarmeze pe politicienii PiS mai puțin decât își imaginează unii europeni din Vest. Eu l-am auzit pe Mateusz Morawiecki, noul premier polonez, declarând că el s-ar bucura de o asemenea șansă de a vindeca dependența economiei poloneze de subvențiile UE”, mai noteaza Financial Times.

Publicatia precizeaza ca acțiunea Comisiei nu va duce, aproape sigur, la sancțiuni concrete aplicate Poloniei, cum ar fi suspendarea drepturilor ei de vot în UE. O asemenea măsură necesită unanimitatea guvernelor UE. Prietenii guvernului polonez de la Budapesta ar bloca-o. Însă animozitatea dintre Vest și Est ar continua oricum să mocnească.