Doua articole esentiale despre cum cad democratiile in Europa Centrala si de Est/ Cum se vede Romania in peisajul tarilor iliberale, alaturi de Polonia si Ungaria

de D. Tapalaga     HotNews.ro
Vineri, 5 ianuarie 2018, 12:49 Revista Presei | Internaţional


Europa Centrala si de Est
Foto: Google Maps
Der Tagesspiegel si The Conversation publica doua articole esentiale despre cauzele erodarii democratiilor din Europa Centrala si de Est, fiind vizate in primul rand Polonia, Ungaria si Romania. Despre tara noastra, Der Tagesspiegel scrie ca “guvernul vrea să aibă o influenţă mai mare asupra procuraturii pentru a împiedica tot mai numeroasele anchete împotriva unor demnitari” dar noteaza ca “mulţi români nu mai vor să se reîntoarcă în niciun caz la situaţia din anii 1990-2000”.

The Conversation observa ca mai multe state ex-comuniste, in special Ungaria si Polonia, au respins ideologiile bazate pe individualism, drepturile omului si transparenta economica, cultivand in schimb “valorile traditionale” si identitatea nationala, noile modele fiind caracterizate frecvent de “o corupţie larg răspândită, adesea sistemică, şi de o cultură politică din ce în ce mai autoritară”.

De notat ca ambele articole nu sunt singulare. In presa occidentala apar tot mai multe analize pe tema caderii Europei Centrale si de Est sub regimuri autoritare, corupte si care promoveaza nationalismul in dauna ideilor occidentale. In acest context, Bruxelles-ul discuta tot mai apasat despre o reformare din temelii a UE si despre o posibila Uniune cu doua viteze, cu institutii separate pentru zona euro si cu posibilitatea taierii fondurilor europene in cazul acelor tari care nu respecta valorile europene si principiile elementare ale statului de drept.

O atentie speciala au acordat recent Romaniei publicatiile Washington Post si New York Times , care au analizat situatia din tara noastra in editoariale. Washington Post a atras atentia ca "Democratia din Romania este in pericol sa decada" iar New York Times a scris pe larg  despre protestele din Romania din luna decembrie, dar si despre modificarile legilor justitiei care sunt de natura sa slabeasca lupta anticoruptie si statul de drept, amintind ca in 2017 si guvernele Ungariei si Poloniei au facut presiuni pentru un pas inapoi in fata principiilor democratice si a statului de drept.


Redam integral articolul din Der Tagesspiegel, aparut pe data de 3 ianuarie 2018, in traducerea realizata de Rador“În fostele state socialiste separarea puterilor devine tot mai anemică. Ce se întâmplă acolo de fapt – şi de ce? Întrebări şi răspunsuri.
Partidele naţional-populiste protestatare sunt în ascensiune în întreaga Europă. Cu toate acestea guvernele din Europa de Est şi de Sud-Est întreprind pe faţă eforturi de a prelua controlul asupra justiţiei şi mediei şi de a subordona voinţei şi puterii majorităţii drepturile minorităţilor şi ale opoziţiei. După 28 de ani de la căderea Cortinei de fier, principii democratice fundamentale, cum ar fi separarea puterilor, par să nu mai constituie subiect de dispută.
 • În ce măsură se află sub presiune statul de drept în anumite ţări foste socialiste?
În privinţa Poloniei, Ungariei sau şi României: Este vorba despre încercarea parţial realizată a guvernelor de a obţine controlul direct asupra justiţiei, ceea ce duce la anularea independenţei acesteia şi ajunge astfel să pună în pericol împărţirea puterilor şi echilibrul de forţe din stat.

În România guvernul vrea să aibă o influenţă mai mare asupra procuraturii pentru a împiedica tot mai numeroasele anchete împotriva unor demnitari. În Polonia Ministerul de justiţie ar vrea să demită după bunul plac preşedinţii instanţelor – asigurându-şi astfel o compoziţie favorabilă a acestora. În Ungaria drepturile şi competenţele Curţii Constituţionale au fost ciuntite considerabil în urma Constituţiei adoptate în 2011. În acelaşi timp reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor şi procurorilor a înlesnit înlocuirea funcţionarilor publici neagreaţi.

State ca Bulgaria sau Serbia aflată în stadiu de aşteptare a aderării la UE par să fie oricum la o distanţă de ani lumină faţă de idealul unei justiţii independente şi unor relaţii juridice existente într-un stat de drept. Justiţie pe măsură pentru putere: politicienii guvernamentali din sud-estul continentului sunt ameninţaţi doar rareori de o condamnare din partea tribunalelor supuse lor.
 • Care este situaţia libertăţii presei şi a opiniei în Europa Centrală şi de Est?
Mai degrabă proastă. Cazul desfiinţării anul trecut, din motive aparent economice, a cotidianului de opoziţie “Népszabadság” nu este unul singular. Fie că este vorba despre ţări candidate ca Muntenegru şi Serbia, sau ţări membre UE ca Bulgaria, Polonia şi Ungaria: dorinţa de a deţine controlul asupra staţiilor publice de televiziune sau a agenţiilor naţionale de ştiri depăşeşte cu mult statutul de care se bucurau acestea la înfiinţarea lor. Prin anularea sau acordarea unor contracte publicitare de stat, se obţine o supunere a presei oricum slăbite, iar prin obţinerea de licenţe de către investitori apropiaţi guvernului se obţine “reabilitarea” şi a unor foste posturi ale opoziţiei.

Metodele folosite în îmblânzirea mediei sunt variate, iar rezultatele seamănă: dispar caricaturiştii lipsiţi de respect de pe primele pagini, reviste de calitate din chioşcuri, reporteri critici de pe ecranele tv, emisiuni incomode din programele de radio. Situaţia financiară grea a multor produse media permite strategilor din guvern responsabili cu relaţiile publice să dommine tot mai mult media, transformând-o în nişte curele de transmisie nevinovate sau portavoci ale puterii.
 • Care este situaţia protecţiei minorităţilor?
În statele Europei de Est  si Sud-Est refugiaţii, dar şi minorităţile naţionale au de multă vreme o situaţie dificilă. Guvernul Ungariei iniţiază spre binele propriului rating campanii cu ţintă precisă împotriva imigranţilor nedoriţi. Respingerea cotelor obligatorii de refugiaţi din Cehia, Slovacia sau Polonia serveşte de asemenea înainte de toate unor scopuri politice interne.
Fiind minoritatea cea mai mare, romii au avut mereu o situaţie grea în toate statele Europei de Sud-Est. Consecinţele războaielor din Iugoslavia sunt resimţie şi în prezent de minorităţile din statele nou create. Astfel albanezii sau bosniacii musulmani se plâng de tensiuni şi discriminări, la fel cum fac sârbii din Croaţia sau Kosovo. Pe de altă parte, datorită implicării sale agresive în favoarea conaţionalilor din diaspora Ungaria se află în relaţii tensionate periodice înainte de toate cu România şi Slovacia.
 • Cu ce dificultăţi se confruntă opoziţia şi organismele de supraveghere?
“The winner takes it all” – sau altfel spus: majoritatea guvernamentală poate face ce şi cum vrea – aceasta pare să fie principiul de bază al multor deţinători ai puterii din regiune. Fie sunt anulate organe de control incomode cum ar fi cartele, avocaţi ai poporului, protecţia de date – sau sunt înlocuite cât mai rapid cu oameni obedienţi. În caz de nevoie se taie opoziţiei microfonul, se interzice activitatea unor comisii de anchetă sau se limitează accesul la media controlată de stat. În state ca Serbia criticii regimului se confruntă în mod repetat cu campanii denigratoare concertate din partea presei bulevardiere sau a unor posturi de televiziune apropiate de guvern.
 • Tendinţa din fostele state socialiste privind devierea de la principiile democratice constituie o excepţie?
Da şi nu. “Fiecare are câte un Wilders” – constată pe bună dreptate scriitoarea croată Dubravka Ugresič. Într-adevăr, în întreaga Europă există partide populiste şi profeţi xenofobi în plină ascensiune, alunecând tot mai des în zona guvernamentală, cum se întâmplă de exemplu în Austria. Modul în care se poate folosi efectiv principiul acaparării puterii cu ajutorul violenţei şi banilor a fost demonstrat deja în anii ’90 de mogulul media al Italiei, Silvio Berlusconi. De asemenea şi asasinarea jurnalistei malteze de investigaţii Daphne Caruana Galicia a arătat că nici in statele membre UE statul de drept nu este mereu prezent.
Există de asemenea şi particularităţi specifice estului, cum ar fi prezenţa unor partide puternice de guvernământ şi a unor instituţii de stat foarte slabe: în state ca Croaţia şi Serbia locurile de muncă şi funcţiile de conducere sunt obţinute aproape exclusiv pe baza carnetelor de membru de partid şi nicidecum în funcţie de calificare. Declaraţiile de adeziune faţă de valorile democratice fundamentale par să fie în cazul unor deţinători ai puterii pur şi simplu vorbe goale. Unele sunt marcate chiar de o distanţare conştientă de principiile democratice şi de un îndemn părând a fi în stil bolşevic, care tinde spre monopolul absolut al violenţei.
 • În ce constă motivaţia, misiunea sau justificarea elitelor postsocialiste ale conducerii?
Imaginea nu este una unitară. Însă indiferent că este vorba de foşti disidenţi populişti de dreapta, ca preşedintele PiS din Polonia Jaroslaw Kaczynski, sau de succesorii postcomunişti ai fostului autocrat al României Nicolae Ceauşescu, voinţa necondiţionată de menţinere a puterii absolute şi netulburate pare să fie – cel puţin inconştient – consumată şi de socializarea politică din statul partidului unic.
Fostul lider Iosip Broz Tito pare să constituie un model pentru mulţi dintre conaţionalii săi de azi, cât şi un ideal pentru imaginea unui părinte atotputernic nu doar în statele succesoare ale fostei Iugoslavii. Chiar şi privirile obişnuite de “satelit” către fratele mai mare de la răsărit se bucură astăzi din nou de popularitate în cazul unor luptători pentru libertate care au trecut între timp de partea euroscepticilor. Aici iese în evidenţă atitudinea supusă, linguşitoare a premierului Ungariei, Viktor Orbán, faţă de liderul Kremlinului, Vladimir Putin.
 • Cum reacţionează populaţia?
Dependenţa faţă de omul puternic continuă să fie şi în continuare adânc înrădăcinată în estul şi sud-estul Europei. Potrivit unui studiu realizat de Institutul Demostat din Belgrad, trei sferturi dintre sârbi cred că ţara lor are nevoie de un “conducător puternic”. Aproximativ 61% vor un model politic mai degrabă autoritar. Potenţialul motor al transformărilor sociale – intelectualitatea urbană şi cadrele tinere bine pregătite profesional – este slăbit datorită emigraţiei permanente. Numărul de tineri bulgari, croaţi sau maghiari care caută să-şi afle în Occident şansa în muncă şi carieră pare mai degrabă să se înmulţească decât să scadă.
 • Cum reacţionează Uniunea Europeană?
Faţă de încălcările repetate ale principiilor UE din partea Budapestei şi Varşoviei, Bruxelles-ul reacţionează ca un diriginte jignit şi îngrijorat, dar în acelaşi timp şi lipsit de putere şi suprasolicitat. Se transmit avertizări indignate însoţite de mai mulţi ani de măsuri penale neajutorate. Pentru că pedeapsa cea mai mare, exmatricularea din clasă şi din şcoală sub forma pierderii dreptului la vot, nu poate fi aplicată de Bruxelles. Pe de o parte, cei doi elevi incomozi par să se bucure nu doar de simpatia celorlalţi parteneri din grupul de la Visegrad, dar şi de dreptul lor de veto. Pe de altă parte Orbán se poate încă baza pe susţinerea UCD/UCS din Germania, respectiv de cea a partidelor conservatoare surori din PPE.

Odată ce eşti membru al Clubului UE, nu ai de ce te teme – aşa consideră Varşovia şi Budapesta. Puţin mai dură, dar nu cine ştie ce consecventă este atitudinea UE faţă de ţările candidate din Balcanii de Vest. Deficiturile ţărilor care doresc să adere, în domeniul de statului de drept şi democraţiei, sunt criticate prin intermediul unor “rapoarte anuale” privind progresele obţinute. Cu toate acestea emisarii de la Bruxelles manifestă în anticamera UE o atitudine fie cu laude, fie cu critici din partea când a unui unchi, când a unui profesor sever. Opinii despre cum ar putea fi limitată influenţa Moscovei în regiune, par să aibă o influenţă mai pregnantă în atitudinea faţă de oportuniştii UE, decât de susţinerea valorilor europene.
 • Există totuşi speranţă pentru a opri această evoluţie?
Atmosfera democratică din 1989 a dispărut în totalitate în Europa Centrală şi de Est, chiar dacă Polonia sau Slovacia dispun astăzi de un nivel de dezvoltare care părea aproape imposibil chiar şi în momentul aderării din 2004. În pofida tuturor protestelor, la Varşovia şi Budapesta partidele de guvernământ PiS şi Fidesz sunt deocamdată pe poziţii sigure şi nu se aşteaptă schimbări pe termen scurt în evoluţia cursului lor. Lupta acerbă cu odgonul dintre intenţia de îmblânzire a justiţiei române pe de o parte şi demonstraţiile de masă fără precedent de la începutul anului constituie un indiciu că lupta împotriva corupţiei din statul carpatic, invocată multă vreme zadarnic de UE, începe să prindă contur. Chiar şi alegerea în semn de protest a germanului Klaus Iohannis a avut în 2014 efectul unui semnal. Mulţi români nu mai vor să se reîntoarcă în niciun caz la situaţia din anii 1990-2000.”


Redam mai jos integral articolul publicat de The Conversation
in data de 4 ianuarie, intitulat “Statele iliberale ale Europei: De ce Ungaria şi Polonia se îndepărtează de la democraţia constituţională”


“Europa de Vest a urmărit, cu uimire şi exasperare, în ultimii ani, traiectoria politică a Ungariei, Poloniei şi a câtorva alte state foste comuniste. Ţări care, din 1989, s-au angajat să respecte valorile europene comune, inclusiv democraţia liberală, drepturile omului şi statul de drept, pun acum în aplicare un model politic cu totul diferit. Interesele percepute ale "naţiunii" se află în centrul atenţiei, iar guvernele sunt supuse unor controale mult mai reduse.

Primul ministru al Ungariei, Viktor Orbán, a fost cândva un înfocat campion al liberalismului. Acum el predică virtuţile "democraţiei illiberale". Orbán se prezintă în mod obişnuit ca apărător al "valorilor creştine" care, în opinia sa, sunt ameninţate de globalizare, de imigraţia în masă şi de presupusele maşinaţiuni sinistre ale liderilor de afaceri în plan global. George Soros, finanţatorul şi filantropul născut în Ungaria, a devenit o ţintă specială a atacurilor nefondate. În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare, a preluat controlul politic asupra Radioului şi Televiziunii finanţate de stat. Până în iulie 2016, 164 de jurnalişti şi prezentatori de ştiri au demisionat sau au fost daţi afară. În decembrie 2017, eforturile guvernului de a reduce independenţa justiţiei au determinat Comisia UE să declare în mod oficial că există "un risc clar de încălcare gravă a statului de drept în Polonia". În aceeaşi lună, UE a iniţiat proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Republicii Cehe, Poloniei şi Ungariei, pentru că nu a luat măsurile necesare pentru a redistrubui un număr limitat de solicitanţi de azil, în conformitate cu deciziile luate anterior de statele membre.

Cu câteva luni în urmă, Curtea Europeană de Justiţie a respins cazurile invocate de Slovacia şi Ungaria, în care aceasta din urmă a încercat să susţină că regimul UE pentru relocarea obligatorie a solicitanţilor de azil ar fi ilegal. Într-o retorică tipic dură, ministrul de Externe al Ungariei, adesea în stil nediplomatic, Péter Szijjártó, a descris decizia ca fiind "scandaloasă şi iresponsabilă". Un număr de state ex-comuniste, în special Ungaria şi Polonia, au respins o ideologie bazată pe individualism, drepturile omului, transparenţă economică şi multiculturalismul. Ele se îndreaptă spre un model social, politic şi economic alternativ, în care cultivarea "valorilor tradiţionale" şi a identităţilor naţionale distincte este de o importanţă ideologică primordială. Noul model este, de asemenea, caracterizat frecvent de o corupţie larg răspândită, adesea sistemică, şi de o cultură politică din ce în ce mai autoritară.
 • Învingători şi învinşi
Motivele pentru această schimbare vin atât din trecutul comunist, cât şi din cel pre-comunist. În urma prăbuşirii guvernelor comuniste, în 1989, puţină atenţie pare fi fost acordată moştenirii istorice problematice pe care aceste societăţi ar trebui să o gestioneze în realizarea unei tranziţii reuşite către democraţia liberală. Se pare că a existat o presupunere nerostită că îndepărtarea aparatului comunist de represiune ar fi fost în mare măsură suficientă pentru a permite valorilor occidentale, cum ar fi democraţia liberală şi respectarea drepturilor omului, să înflorească. Cu toate acestea, cu excepţia fostei Cehoslovacii, înainte de stabilirea regimurilor comuniste după cel de-al doilea Război Mondial, a existat o slabă experienţă susţinută de democraţie autentică în regiune. Chiar înainte de impunerea comunismului, Polonia, Ungaria şi România, împreună cu majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, au fost moştenitoarele unei culturi politice represive şi covârşitor autoritare.

Acest lucru poate contribui într-un fel la explicarea relativei uşurinţe cu care guvernul Ungariei, de exemplu, a reuşit să submineze controalele democratice, fără a provoca o opoziţie mai puternică sau susţinută din partea publicului larg. Având în vedere că puterile Curţii Constituţionale a Ungariei au fost drastic reduse şi că Radiodifuziunea publică a fost tratată din ce în ce mai mult ca un purtător de cuvânt al guvernului, nu a existat în rândul alegătorilor obişnuiţi sentimentul pierderii a ceva important. Experienţa istorică predominantă a Europei Centrale şi de Est ca victimă, mai degrabă decât ca beneficiară a colonialismului, poate contribui la explicarea rezistenţei regiunii la admiterea solicitanţilor de azil din afara Europei. După cum a identificat István Bibó în "Suferinţa statelor mici din Europa de Est", publicată la scurt timp după cel de-al doilea Război Mondial, există în rândul popoarelor din regiune un sentiment durabil legat de datoria de a lupta pentru independenţă şi chiar pentru păstrarea identităţii naţionale, în timpul unei succesiuni de ocupaţii străine, otomană, habsburgică, rusă sau prusacă.

Această experienţă istorică traumatizantă şi copleşitoare a fost amplificată de o dominaţie sovietică de aproape o jumătate de secol, precum şi de supunerea faţă de tirania germană nazistă, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Niciuna dintre acestea nu a contribuit la promovarea deschiderii faţă de alte culturi, cu atât mai puţin la dorinţa de a accepta multiculturalismul, ca în multe ţări din Europa de Vest. Factorii economici, în special situaţia multor pensionari şi a altor segmente vulnerabile din punct de vedere economic, din societăţile din Europa Centrală şi de Est, au contribuit, de asemenea, la actualul climat politic. Crearea economiilor de piaţă în regiune a adus câştigători şi perdanţi în ţări precum Polonia. Aceste societăţi sunt acum mult mai puţin egalitare decât în timpul comunismului. În timp ce o nouă clasă de oameni de afaceri, avocaţi şi personalităţi din domeniul mass-media îşi pot permite sărbători de lux în străinătate şi automobile scumpe germane, există o sărăcie răspândită. În special, locuitorii multor zone rurale şi ai oraşelor care au fost distruse prin dezindustrializare se luptă cu sărăcia.

Aşa cum afirma recent Jacques Rupnik, fost consilier al preşedintelui ceh Vaclav Havel: "Decuplarea liberalismului şi a democraţiei în Europa Centrală şi de Est are mult de-a face cu o confuzie post-1989 şi, într-adevăr, cu o coluziune între politică şi liberalismul economic". Rupnik întreabă: "Explică asta de ce Europa Centrală a trecut de la neoliberalismul economic la iliberalismul politic?" Răspunsul, cel puţin parţial, trebuie să fie "da".

Autor: Stephen I Pogany, profesor emerit de Drept, la Universitatea Warwick, traducere realizata de Rador.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18536 vizualizari

 • +3 (29 voturi)    
  sa nu uitam (Vineri, 5 ianuarie 2018, 13:21)

  liviu_ [utilizator]

  ca ungaria si polonia sunt mult mai dezvoltate economic ca noi...
  ce sa zic... aceste tari (inclusiv noi la cum actioneaza parlamentul) o sa fie izolate si o sa aiba mari probleme economice... evident noi inaintea ungurilor sau polonezilor...
  • +34 (48 voturi)    
   Romania nu are de-a face cu grupul Visegrad (Vineri, 5 ianuarie 2018, 16:33)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Tara noastra e pomenita cu totul secundar intr-un singur articol din cele doua mentionate, cu 3 fraze din care una foarte pozitiva, legata de alegerea unui etnic german ca sef al statului, de miscarile de strada si refuzul romanilor de a se "intoarce" la anii '90-2000.

   Ungaria are un guvern fatis iredentist, care afirma deschis dorinta unei expansiuni a "natiunii maghiare" indiferent de frontiere.
   Un guvern care deja a pus sub control CC-ul si presa si impotriva caruia nu exista manifestatii ca cele din Romania. Nu exista nici vreun DNA dupa model romanesc.
   Tara vecina e in conflict deschis cu Comisia UE si cu mai multe state membre si singura mare putere de care s-a apropiat este..Rusia putinista.

   Polonia (profund ostila Rusiei, spre deosebire de Ungaria, punct de maxima neincredere a Varsoviei fata de Budapesta) are un guvern care nu respecta decizii ale justitiei europene, refuza directive ale Comisiei UE, il trateaza public pe presedintele UE, Trusk, de "tradator", a legalizat deja numirile politice in justitie, neaga deschis mare parte a valorilor liberale tipice vestului UE.
   In Polonia au loc manifestatii imense cu caracter ultranationalist, cu sloganuri antisemite si antiislamice.
   Nici in Polonia nu exista ceva comparabil cu DNA-ul.

   Daca nu ar fi existat initiativa isteric-imbecila a inginerului Iordache in ian.2017, cu OUG13, nu am fi avut scandalul "pe justitie", cu manifestatiile imense, cu ecou extraordinar in toata Europa (foarte pozitive pt imaginea Romaniei).

   Acelasi grup infractional, de condamnati si urmariti penal, aflati in Guvern si in Parlament, incearca acum sa treaca iar niste modificari legislative care sa le permita lor evitarea puscariei, profitand de un context intern politic (Opozitie slaba, presedinte discret, lasitudine a strazii).

   Deocamdata nu au reusit sa duca nimic pana la capat, presedintele si CC-ul inca nu s-au pronuntat, ori doar decizia CC e una definitiva.

   Romania nu e asociata cu aceasta grupare de tari eurosceptice.
   • +16 (28 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 ianuarie 2018, 17:03)

    [anonim] i-a raspuns lui animatron

    • +2 (6 voturi)    
     Taxa de gunoi sector 4 ne ia banii pe recycle bin! (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 0:15)

     fit [utilizator] i-a raspuns lui

     Pana ne vedem pe 20 ianuarie, cautati HCL sector 4 nr. 347 din 18 dec 2017.

     La Art. 2 din regulamentul privind instituirea taxei de salubrizare, in baza informatiilor ANAF sau de la Registrul Comertului, se va inregistra din oficiu in evidentele fiscale taxa de 80 lei /luna pentru cei care au sediu social/punct de lucru activ/expirat, indiferent daca desfasoara sau nu o activitate economica la sediul sau punctul de lucru. Chiar si cei care folosesc numai "recycle bin"!

     In plus, cei cu sedii sociale/puncte de lucru au obligatia completarii si transmiterii unei declaratii depuse intre 01-15 decembrie pentru anul urmator, exceptand anul 2018, cand se poate depune pana la data de 31 ianuarie 2018.
   • +14 (26 voturi)    
    mda (Vineri, 5 ianuarie 2018, 18:17)

    gelu antigelu [utilizator] i-a raspuns lui animatron

    Ungaria si Polonia nu au nevoie de DNA asa cum n-au nevoie Germania si alte tari occidentale. Romania este o tara balcanica unde hotia, smecheria si dispretul fata de lege sunt la cote maxine. Nici o legatura cu grupul de la Visegrad. Absolut nici una. Si toti cei din vest inteleg asta. Este o diferenta ca de la cer la pamant intre Romania si tarile din grupul de la Visegrad. Este practic alta lume.
    Cum credeti ca se uita unul ca Orban, care inainte de 1989 facea opozitie comunistilor la unul ca Dragnea, care a intrat in poliica ca sa poata sa fure la scara mare?
 • -26 (56 voturi)    
  Intermarium (Vineri, 5 ianuarie 2018, 14:09)

  iulics [utilizator]

  Nu e evident ce se petrece? Se pregătește un front împotriva euromarxismului vest european iar estul se trezește. Trăiască Intermarium-ul.
  • +14 (26 voturi)    
   Asta ai inteles ... (Vineri, 5 ianuarie 2018, 18:39)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui iulics

   din articol, ca estul se trezeste ???? treci la somn , din nou (al ratiunii, evident ).
  • +13 (21 voturi)    
   Da, traiasca Intermarium-ul integrat (Vineri, 5 ianuarie 2018, 20:42)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui iulics

   in Eurasia!

   Noroc ca in flancul estic se cam termina titeiul...
  • +17 (25 voturi)    
   E euromarxism (Vineri, 5 ianuarie 2018, 22:23)

   vorbis [utilizator] i-a raspuns lui iulics

   sau neomarxism ? Sau euroneomarxism ? Sau poate neoeuromarxism ? Da ala mondial cum se cheama ? Mondomarxism ? Neomondomarxism ? Sau mondoneomarxism ? Nu te mai intreb de ala asiatic si american ca ma pierzi pe drum.

   Succes frate si continua lupta impotriva dusmanului euro sau neomarxist, sorosist si reptilist (sau aici e reptilian ?).
   • +7 (7 voturi)    
    Marxismul cu marxism se combate... (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 13:40)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui vorbis

    Marxismul ortodox slav se numește neuromarxism... de la Noua Europă Marxistă Slavă, ce se întinde din Ungaria până la Vladivostok.... cu mici intermitențe precum Ucraina, România, Polonia....
  • +8 (8 voturi)    
   Ia zi, cine conduce această.... (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 13:37)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui iulics

   Internațională a IV? Noul Stalin, țarul Putin? Zi-i, nu te sfii, că doar pentru asta iei copeici! Sau v-a interzis polkovnicul vostru să răspundeți la întrebări directe, s-o luați doar pe ocolite, că pe direct o luați în barbă?
   Nu vă instruiește acolo, la ferma de troli sovietici, să bateți șaua, că altfel luați o copită de la iapă?
 • +19 (41 voturi)    
  Nevoia de revolutie morala (Vineri, 5 ianuarie 2018, 14:37)

  Frank777 [utilizator]

  Lipsa moralei duce la pierderea identitatii nationale si genereaza deruta electoratului.Este nevoie de o revolutie morala declansata de o redescoperire a identitatii si valorilor nationale.Cine suntem noi in fata Europei?
  Deruta generata de lipsa de identitate permite accesul la putere pentru partide cu interese economice de grup mascate de programe politice aprent nationale.
  Populatia se refugiaza in acest nationalism fals fiind manipulata prin presa.
  Si in Polonia sau Ungaria sau Romania reteta este aceiasi.Va dam sa mancati si mancati pentru ca sunteti nationalisti de-ai nostri.Nu aveti voi nevoie de democartie.Democratia va flamanzeste.
  • -34 (46 voturi)    
   Revolutie (Vineri, 5 ianuarie 2018, 15:07)

   BB2 [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   Esti cam tampitel. habar nu ai ce este in Vest si impotriva lupta Ungaria si Polonia respectiv grupul V4.
   • +19 (31 voturi)    
    daca ne spui tu cum este in vest, (Vineri, 5 ianuarie 2018, 15:48)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui BB2

    te credem pe cuvant.
   • +17 (21 voturi)    
    "Chiar şi privirile obişnuite de “satelit” (Vineri, 5 ianuarie 2018, 20:17)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui BB2

    către fratele mai mare de la răsărit se bucură astăzi din nou de popularitate în cazul unor luptători pentru libertate care au trecut între timp de partea euroscepticilor. Aici iese în evidenţă atitudinea supusă, linguşitoare a premierului Ungariei, Viktor Orbán, faţă de liderul Kremlinului, Vladimir Putin."
   • +14 (16 voturi)    
    Dupa tonul precipitat prin care reactionezi (Vineri, 5 ianuarie 2018, 20:48)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui BB2

    am impresia ca a ...lovit in plin...
 • -14 (66 voturi)    
  Agenda (Vineri, 5 ianuarie 2018, 15:48)

  cristi8691 [utilizator]

  Lucrurile sunt simple....cine nu se aliniaza neomarxismului ...este dictator sau omul rusilor Daca polonezii vor primi 100000 de refugiati si vor fi favorabili casatoriei homo atunci , ca prin minune , vor deveni democrati si presa main vest europeana va fi extrem de prietenoasa .
  • +13 (43 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 ianuarie 2018, 17:05)

   [anonim] i-a raspuns lui cristi8691

   • -12 (26 voturi)    
    postac (Vineri, 5 ianuarie 2018, 21:08)

    cristi8691 [utilizator] i-a raspuns lui

    Cum ai ajung la concluzia ca sunt postac rus ? Pentru ca nu sunt de acord cu faptul ca polonezii sunt baieti rai ? apropo de ce sunt polonezii baieti rai ? Pentru ca asa ne spune presa main si elitele UE ?
    PS- rusii au fost cei mai mai dusmani ai romanilor si , ulterior , al Romaniei ,ca stat, in ultimii 300 de ani !!! Ne-au fost dusmani si cand ne erau aliati......1877,1916-1917,1944-1989 . In concluzie scapa de viziunea in alb si negru asupra situatiei europene si nu compara atacul teldrumist asupra justitiei cu ceace este in Polonia .
    • +9 (19 voturi)    
     Dilema (Vineri, 5 ianuarie 2018, 23:41)

     treos [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

     "Cum ai ajung la concluzia ca sunt postac rus ?"

     Puti a vodca proasta de la o posta.
  • +18 (26 voturi)    
   Amestecati lucrurile.. (Vineri, 5 ianuarie 2018, 19:41)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

   Nu te catalogheaza nimeni drept dictator daca nu ai in lege casatoria homo , deci lucrurile nu sint asa "simple" , Ro nu e taxata pt asta ci pt derapajele puterii legislative .
  • +14 (20 voturi)    
   Lucrurile sunt clare (Vineri, 5 ianuarie 2018, 21:53)

   canavaro [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

   inca nu te-ai trezit din betia de Revelion.
  • +13 (25 voturi)    
   Cine nu injura homosexuali si musulmani (Vineri, 5 ianuarie 2018, 22:17)

   vorbis [utilizator] i-a raspuns lui cristi8691

   e neomarxist ? Da ala care injura musulmani si homosexuali cum e ? Democrat ? Taica Putin v-a spalat bine pe cerebel, ati devenit niste robotei ascultatori care repetati mecanic textele stapanului euro-asiatic.
 • +27 (35 voturi)    
  E complicat (Vineri, 5 ianuarie 2018, 16:44)

  indrea [utilizator]

  şi în acelaşi timp simplu, în ce ne priveşte pe noi. Polonia şi Ungaria sunt frustrate. Vede asta oricine le ştie istoria cât de cât. Vor să fie băgate-n seamă mai abitir de centrul de putere, aşa că-şi joacă tare cărţile.

  Noi avem o mare problemă cauzată de nepăsare, de lipsa cruntă de educaţie, mai ales civică, de lipsa de valori înalte, de solidaritate. Şi FATALISMUL indus în fel şi chip în capetele prea multora are o mare parte de vină.
  • +16 (32 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 ianuarie 2018, 17:06)

   [anonim] i-a raspuns lui indrea

   • +12 (12 voturi)    
    Aveţi dreptate! (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 8:18)

    indrea [utilizator] i-a raspuns lui

    Se poate, dacă e "voinţă politică", mai ales că avem un precedent vechi de 100 de ani. Mă refer la reforma lui Spiru Haret, care a fost lăsat în pace ( cumulat, vreo 12 ani a fost ministru al Instrucţiunii Publice). El a transformat mulţi copii deştepţi de prin sate în dascăli buni, dându-le burse, internate şi apoi locuri de muncă la ţară foarte bine plătite (plus casă, pământ), ca să aibă prestanţă în rândul sătenilor. Ascensiunea acestor învăţători se făcea aproape exclusiv prin merit, că erau şi pe atunci pile&favoruri.
    E musai ca acum să aibă statul grijă de copii, că poate părinţii lor nu mai pot, nu mai vor sau habar n-au ce e aia muncă. Burse şcolare&internate pentru copiii deştepţi, iar pentru cei neinteresaţi de munca intelectuală - şcoli profesionale, cred că ar fi rezolvarea.
 • -17 (35 voturi)    
  ce naiba înseamnă „iliberal”? (Vineri, 5 ianuarie 2018, 17:00)

  Mazeta [utilizator]

  n-am fost toți seminarizați de moș Soros.
  • +7 (7 voturi)    
   Ai vrut sa zici inseminat... (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 14:11)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Simt ca ai un regret pentru asta.
 • -15 (37 voturi)    
  Teorii rasuflate (Vineri, 5 ianuarie 2018, 18:09)

  Setalcott [utilizator]

  Este exasperanta aceasta insistenta oarba a unor mari analisti, cica, de a vedea asemanarile superficiale dintre Romania si V4, care nu inseamna nimic, si a le scapa complet diferentele esentiale si fundamentale pe care le poate vedea oricine. Romania are un guvern socialist, la cherem cu stabilimentul stangist European, care isi face de cap sa-i scape pe fostii imbarligati in matrapazlacuri. Polonia are un guvern conservator, care incearca sa reformeze justitia cum au facut Basescu si Macovei, si UE ii baga bete in roate din ratiuni ideologice. Din pacate trebuie sa scormonesti adanc in realitatea de la fata locului sa scoti la iveala toate detaliile.

  http://inliniedreapta.net/polonia-atentat-la-independenta-curtii-supreme-sau-curatenie-in-jurassic-park-ul-comunist/
  • +15 (25 voturi)    
   De ce nu Rasia Today? (Vineri, 5 ianuarie 2018, 20:52)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   http://inliniedreapta.net/jurnal/dan-puric-sa-ne-unim-cu-rusia-in-ceausism-era-mai-bine/
   • -15 (19 voturi)    
    Cumunistii (Vineri, 5 ianuarie 2018, 23:35)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

    Da, dom'le, exact cum zice si stimabilul de la Conversation: inainte era mai bine.
    "These societies are now far less egalitarian than under communism."
  • +17 (27 voturi)    
   Polonia vrea sa reformeze justitia (Vineri, 5 ianuarie 2018, 22:07)

   canavaro [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   la fel ca si Dragnea. Sa o calareasca, sa-i puna capastru si sa o puna cu botul pe labe. Nu-mi amintesc ca Basescu sa fi pus sub control Curtea Constitutionala, sa adopte legi criticate de Bruxelles, sa inceapa sa urle la comisarii europeni, sa agite nationalismul primitiv, sa declare ca UE vrea raul Romaniei si alte asemenea lucruri pe care atat Polonia cat si Ungaria le-au facut si le fac in continuare. Dimpotriva toate reformele judiciare au fost puternic sustinute de Bruxelles si Romania laudata in rapoartele MCV.

   Cu Polonia si Ungaria lucrurile se intampla pe dos, dovada ca aceste tari doar propagandistic declara ca lupta impotriva ramasitelor comuniste din justitie, scopul lor real este subordonarea justitiei. Alte fapte incriminatoare sunt schimbarea de atitudine fata de valorile democratiei europene si virarea catre nationalismul de caverna impanat cu discurs xenofob.

   Liniile de demarcatie in politica actuala nu mai sunt stanga-dreapta, ai ramas blocat intr-un discurs desuet, batalia actuala se da intre fortele politice care sprijina democratia liberala europeana si fortele politice iliberale, nationaliste, eurofobe si xenofobe.
   • -12 (24 voturi)    
    "Valorile" (Vineri, 5 ianuarie 2018, 23:40)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui canavaro

    Tocmai asta dovedeste ca diferendul Polonia-UE este de natura ideologica. Romania a reformat, Polonia vrea sa reformeze. Romania a ingaimat cuminte dupa UE mantrele cu multiculturalism si diversitate, Polonia spune exact ce crede fara sa-i pese de sperietorile cu xenofobie, nationalism, etc., si anume ce crede majoritatea populatiei.
    • +10 (16 voturi)    
     Conflictul este atat pe tema justitiei (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 1:21)

     canavaro [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Polonia facand modificari legislative care trec institutiile judiciare sub control politic, cat si de natura ideologica, Polonia avand grave derapaje de la valorile democratiei liberale.

     Solutia e simpla. Nu-i mai plac aceste valori ? Sa iasa din UE si sa dea banii inapoi. Poate sa faca uniune cu Ungaria, sa ridice sarma ghimpata in jurul tarii si sa instituie o democratie "originala", nationalista, alba, crestina, etnic poloneza, fara homosexuali, fara musulmani, fara feminism, fara imigranti, fara protectia mediului, fara avorturi, fara programe TV care sa sminteasca mintea tinerilor, fara ONG-uri "sorosiste", fara "komisari" UE, fara ziare care fac "propaganda" multiculturala.

     Un regim sanatos, pur polonez neadulterat de amestecul "nesanatos" cu alte rase. Cam ca in anii '30. Foarte bine, nu-i tine nimeni cu forta, dar sa nu vina sa planga dupa bani sau securitate cand dau de greu sau cand rusii le bat in poarta. Sa se duca la Orban, sigur ii ajuta.
     • -10 (10 voturi)    
      Iti dai valorile pe fata (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 3:31)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui canavaro

      Minciuni ca la revolutia bolsevica. "Fara homosexuali", de parca in anii 30 nu erau homosexuali. "Cam ca in anii 30", de parca in anii 30 nu Polonia era o democratie invadata de nazisti si bolsevici.
      • +9 (9 voturi)    
       Serios ? (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 12:28)

       canavaro [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       In Germania anilor '30 homosexualii erau discriminati, regimul conservator din Polonia are o atitudine ostila fata de ei. In anii "30 Polonia era o democratie, acum face pasi repezi catre un regim autoritar.

       Germania era manata de ideea curatarii rasei germane de elementele impure, cam la fel striga nationalistii primitivi azi in Polonia, Germania lui Hitler era obsedata de pericolul infiltrarii comunistilor si evreilor in institutiile statului, Polonia invoca si ea lupta cu comunistii pentru a-si subordna de fapt justitia. Te faci ca nu intelegi de ce UE a sprijinit reformele justitiei din Romania dar le critica dur pe cele din Polonia. Nu-i nimic, restul lumii vede si intelege.
    • +8 (8 voturi)    
     Să înțeleg că susții înaltele valori naționale? (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 14:35)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     Ți le aduc aminte, sunt trei: trigliceridele, colesterolul și alcoolemia (suntem locul 5 mondial la sugative).
 • +14 (20 voturi)    
  Convingerea (Vineri, 5 ianuarie 2018, 21:50)

  naftuli [utilizator]

  mea este că americanii nu ne vor lăsa sa abandonăm democrația și statul de drept, suntem prietenii lor cei mai loiali si au nevoie de noi.
  Vine Iranul, Bangladeshul, poate și Russia ...
 • -17 (23 voturi)    
  abuzurile din justitie (Vineri, 5 ianuarie 2018, 22:16)

  meditatorul [utilizator]

  n-au nicio treaba cu statul de drept!
 • -12 (18 voturi)    
  Occidentul și democrația (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 0:40)

  Tescovin [utilizator]

  Occidentul a inventat democrația liberală modernă. Îi mulțumim. Problema e că Occidentul trăiește în libertate și democrație de atât de multă vreme, încât nici nu mai realizează ce bun de preț are. Într-adevăr, de la anihilarea lui Hitler a trecut atâta vreme, că puțini mai sunt în viață care-și aduc aminte grozăviile prin care a trecut lumea lor. Marea majoritate s-au născut și au crescut într-o lume liberă, vegheată de tancurile și rachetele americane (pe care dealtfel mulți dintre ei le huiduiau la vârsta Flower Power-ului) și nici nu știu cum e să trăiești într-o lume închisă și tiranică.
  De câtăva vreme au intrat în clubul celor liberi și cei din Est. Oleacă murdari pe picioare, cu apucături mai din topor, și oarecum bujbei în fața minunățiilor pe care le-au găsit și care nu seamănă deloc cu blăstămățiile din vremea lui Stalin și alor lui. Ei, fix țărănoii ăștia neciopliți sunt primii care vor ști să-și dea seama când libertatea comună este amenințată. Vor răcni, vor da cu pumnu-n gard, vor bate din picior, oripilându-i pe rafinații germani și francezi și stricându-le somnul de frumusețe din care, dacă era după ei, nu s-ar mai fi trezit niciodată.
  Articolele de tipul celor în fața cărora se extaziază dl. Tapalagă nu sunt altceva decât chelfăneala pe care aristocratul vestic o trage argatului din Est care i-a stricat somnul pe motivul ridicol că dau hoții.
  • +11 (17 voturi)    
   E pe dos (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 1:25)

   canavaro [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   fix astia care nu au prins gustul libertatii duc dorul cizmei pe grumaz, sunt sedusi de nationalisme ieftine, de lideri autoritari si de sperietoarea cu strainii. Si se vede, Romania, Polonia, Ungaria, toate ataca justitia, toate au intors spatele Europei, iar unii fac cu ochiul si catre Rusia.
 • -10 (18 voturi)    
  articole (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 0:49)

  miculescu-rucar [utilizator]

  obscure,in publicatii obscure-cele doua-scrise de propagandisti sorosisti si preluate nerumegate de alt sorosist,in alta publicatie sorosista!
  • +12 (16 voturi)    
   Dormi linistit (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 1:26)

   canavaro [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

   Dragnea te apara de Soros.
 • +5 (5 voturi)    
  Evolutie fireasca (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 7:02)

  tontu [utilizator]

  Cei care fac analize ar trebui sa se uite care era starea "statului de drept" in tarile occidentale la 30 de ani dupa ce au adoptat sistemul democraic. Capitalismul, peste tot in lume s-a construit prin metode deloc "ortodoxe", iar mita, coruptia, abuzul de putere, inselatoria, furtul au fost instrumentele cele mai uzitate. UE cu doua viteze este, ca ne place sau nu, o realitate. E foarte greu sa aplici aceleasi standarde atat in Germania cat si in Romania cand diferentele socio-economice sunt uriase.
 • -7 (11 voturi)    
  Deruta occidentului (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 14:51)

  Vlad-I [utilizator]

  Locuiesc in occident de 21 de ani si pot sa va spun ca sunt mai derutati decat noi si societatile lor, desi prospere in mare pericol. Sitlul de gandire traditional poate ca nu-i modern dar a functionat de milenii, in schimb occidentul cu ideile revolutiei franceze dispare in 100 de ani. Elitele occdentale prinse intr-o dilema, isi dau seama ca au o problema grava, dar daca dau inapoi trebuie sa recunoasca ca ideologia lor este gresita, asa ca dau fuga inainte orbeste, s-a intamplat pe vremea revolutiei franceze, cand situatiia era scapata de sub control, nu trebuia sa fii mare destept sa-ti dai seama de asta, dar nu puteau sa dea inapoi, pt. ca ar fi insemant sa recunoasca ca sistemul regal este mai bun. Anglia s-a modernizat si fara revolutia franceza, azi anglia este o superputere , pe cand franta este o putere de mana a doua, acum 200 de ani era invers.
  • +9 (11 voturi)    
   Deruta din capul tau (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 15:36)

   marian.tataru [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   De aia fug romanii pe capete in occident ? Acolo gasesc o slujba ca lumea, civilizatie si mai putina coruptie. Intr-un cuvant un stat functional. Deruta e pe aici prin Balcani, unde colcaie de coruptie, nesimtire si inapoiere.
   • -6 (8 voturi)    
    franta e in balcani? (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 17:22)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui marian.tataru

    ia de aici:

    CORUPTIA din FRANTA
    1 săptămână 4799
    9
    Nicolas Sarkozy, presedinte al Frantei, corupţie şi trafic de influenţă.

    Jacques Chirac, presedinte al Frantei, condamnat în 2011 la doi ani de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, deturnare de fonduri publice și abuz de încredere, într-un dosar privind locuri de muncă fictive la Primăria Parisului.

    Alain Juppé, prim ministru, condamnat în 2004 la 18 luni de închisoare cu suspendare, angajari fictive.

    François Fillon, prim ministru, candidat prezidentiale, angajari fictive.

    Afacerea Cahuzac, după numele ministrului socialist al bugetului, prins că avea conturi ascunse în Elveţia.

    Thomas Thévenoud, secretar de stat, fraudă fiscală.

    Claude Gueant, ministru de interne, afacerea Tabloul.

    Dominique Strauss-Kahn, ministru al economiei, proxenetism.

    Christine Lagarde, ministru al economiei, neglijență în serviciu.

    Éric Woerth, ministru al muncii, corupție.

    Roland Dumas, ministru de externe, complicitate și tăinuire în abuzul de bunuri sociale.

    Alain Joyandet, senator, a măsluit evaluarea suprafaței construite a casei sale de vacanță, de lângă Saint-Tropez, pentru a obține, ilegal, autorizația de extindere a acesteia.

    Christine Boutin, ministru al Locuinţei.
    Christian Estrosi, ministru al Industriilor.

    Fadela Amara, Secretara de stat pentru Afaceri Urbane.
    Rachida Daţi, Segolène Royale, Marine Le Pen, Dominique de Villepin, Jack Lang, Jean-Marie Le Guen,
    • +7 (7 voturi)    
     Diferenta e ca coruptii nostri ne lasa (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 19:09)

     enache22 [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

     in fundul gol, pe cand coruptii lor mai lasa in urma niste autostrazi, scoli, spitale, cultura, industrie, turism, agricultura, cercetare, salarii decente, nivel de trai ridicat.
 • -4 (6 voturi)    
  Parerea mea (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 21:19)

  Vlad-I [utilizator]

  Ziarele din ro sunt mai libere, de ex. in spania in primele 20 de ziare nu gasesti pe timp de un an nici macar un articol pozitiv de Trump, este ca si cand ai zice ca omul asta a ajuns miliardar si presedinele americii fara nici o calitate humana. In schimb il ataca in fiecare zi, legandu-se de orice detaliu mic. Vizita in puerto rico si doamna avea pantofi cu toc, copilul adolescent nu rade, ba ca dorm in camere diferite. etc.
  • +2 (4 voturi)    
   Si Becali a ajuns milionar (Duminică, 7 ianuarie 2018, 10:52)

   vertus [utilizator] i-a raspuns lui Vlad-I

   Si Voiculescu a ajuns milionar, si Vantu a ajuns milionar. Asta nu demonstreaza neaparat inteligenta, de multe ori e vorba de coruptie. Cum sa fie laudat Trump degeaba ? A facut ceva care sa merite ? Face numai gafe si baga SUA in sant. Normal ca este criticat.
 • -1 (3 voturi)    
  Despre neocolonialism (Sâmbătă, 6 ianuarie 2018, 22:47)

  Omics [utilizator]

  Țările din Europa Centrală au amintirea vechilor imperii, inclusiv a celui sovietic și asimilează U.E. unui imperiu "light". Asta e tot. Altfel spus, există ceva realizări economice de când cu integrarea europeană, dar mult sub așteptări. În loc să se tot vaiete, să preconizeze o altă U.E., numai cu cu viteza lor, țările occidentale mai bine ar pune degetul pe rană. În caz contrar va fi vai și vai de toată Europa.
 • -1 (1 vot)    
  daca ne-am uita in trecut (Duminică, 7 ianuarie 2018, 14:45)

  pb80tm [utilizator]

  am invata ce insemna republica si ce inseamna democratia. azi democratia este un mecanism legal dar imoral prin care masele de indivizi sunt manipulate intr-un sens sau altul. undeva in mijlocul acestora exista indivizi care nu sunt influentati asa de puternic de curentul principal de gandire si se raliaza unuia secundar. dar tot se raliaza. intrand si mai discret in aceasta mai exista si alte tipuri de indivizi care nu se raliaza curentelor de gindire principale sau secundare ci isi creaza proprii versiuni ideologice. samd printr-o tehnica fractalica avem o descriere a tuturor tipurilor de ideologii de la mic la mare. articolele sunt slabe si analizele superficiale din simplul motiv ca individul, indiferent de clanul din care face parte, a fost antrenat sa gindeasca superficial. a cadea sau a nu cadea o democratie e de fapt vorba despre a avea sau a nu avea succes un anume model de guvernare. daca democratiile din est cad, indiferent ca sunt poloniste,unguriste sau romaniste, o forma de conducere tot se va exercita. vor deveni dictaturi sau pseudodemocratii socialistoide. asta nu e o problema pt politician. politicianul are la dispozitie o gama larga de optiuni ideologice din care sa-si faca programul. scopul politicianului pe baza feedbackului populatiei este sa-si asigure un loc in aparatul de conducere. daca in polonia combinatia de anumite oferte ideologice are succes, politicianul pe acestea le va pune pe piata. e ca la telefonie: ai mnute incluse in abonament + minute internationale+oferta roaming +30G in G3. in ungaria alte oferte ideologice au succes iar in ro altele. in ue se mizeaza pe o oferta multipartinica si multiideologica. chestia e ca la telefonie: comunicatia trebuie sa functioneze pe bani, adica sa produca profit operatorului. in real adica sa produca profit politicianului, nu neaparat bani astia vin ca bonus, ci control asupra maselor, guvernare. nici o oferta nu isi propune sa fim liberi, sa ne conducem dupa niste principii morale si juste.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by