​​Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, că președintele Parlamentului de la Budapesta, Kover Laszlo, a încălcat libertatea de exprimare după ce a suspendat acreditările a șase jurnaliști care au pus întrebări parlamentarilor FIDESZ despre presupuse plăți ilegale ale Băncii Centrale Ungare către apropiați ai partidului condus de Viktor Orban.

Kover LaszloFoto: Agerpres

Procesul a fost intentat de șase jurnaliști de la portalurile index.hu, Hvg.hu, Nol.hu și 24.hu.

Acestora li s-a suspendat acreditarea în aprilie 2016 invocându-se că nu au respectat regulile Parlamentului și nu aveau voie să filmeze într-un anumit spațiu.

Jurnaliștii au vrut să intervieveze parlamentari FIDESZ, pe președintele Parlamentului și pe premier pe tema banilor directionați către apropiați apropiați FIDESZ.

Acreditările ziariștilor au fost suspendate a doua zi, iar decizia nu a fost revocată nici după ce redacțiile au cerut ca acestora să li se permită accesul la dezbaterile din iunie referitoare la modificarea Constituției.

Accesul le-a fost permis abia în luna septembrie.

Chiar dacă oficialii ungari au susținut că jurnaliștii urmăreau doar realizarea unui material senzaționalist, CEDO a decis că cheltuirea banilor publici este o chestiune de interes public, iar decizia lui Kover Laszlo încalcă libertatea de exprimare.

Surse: index.hu și CEDO