Presa britanică întrevede sfârșitul pentru premierul conservator Boris Johnson după ce 4 consilieri importanți ai săi și-au dat demisia joi, inclusiv șeful cancelariei sale și managerul său de relații publice.

HotNews.roFoto: Hotnews

Munira Mirza, directorul de Politici din Downing Street a fost prima care şi-a anunţat plecarea, ea fiind urmată de directorul Departamentului de comunicare, Jack Doyle, despre care se crede că a participat la una din notoriile petreceri cu alcool organizate la biroul lui Boris Johnson în perioada de carantină.

Munira Mirza i-a reproşat lui Johnson că a lansat o acuzaţie „înşelătoare” la adresa liderului opoziţiei atunci când s-a apărat în Parlament, după publicarea unui raport intern copleşitor despre reuniunile din Downing Street.

Boris Johnson l-a acuzat atunci pe liderul laburist Keir Starmer că i-a permis pedofilului defunct Jimmy Savile, fostă vedetă a BBC, să scape de justiţie atunci când s-a aflat la conducerea parchetului britanic. Folosirea acestei acuzaţii, răspândită în cercurile conspiraţioniste şi de extremă dreaptă, a provocat indignare.

Dan Rosenfield, șeful cancelariei lui Johnson, și Martin Reynolds, și-au anunțat la rândul lor demisia ulterior.

Aceste plecări constituie încă o lovitură pentru Boris Johnson care se luptă pentru supraviețuirea sa politică de mai multe săptămâni.

Atacat din toate părțile din cauza scandalului „Partygate”, lui Johnson i se cere insistent să demisioneze inclusiv din interiorul Partidului Conservator pe care îl conduce.

Presa britanică a comentat vineri pe larg aceste demisii, văzându-le ca o lovitură fatală pentru Boris Johnson. Uite ce scriu principalele publicații din Marea Britanie:

Daily Mail: „Meltdown la Downing Street”

„În pofida unei tentative de ultim moment de a se agăța de scaun, miniștrii din cabinet încă cred că există o șansă de 50-50 ca domnul Johnson să fie forțat să își dea demisia”, notează Daily Mail, scriind că ministrul finanțelor Rishi Sunak, considerat mult timp un loialist al lui Johnson, „a răsucit cuțitul în rană” cu un al doilea atac la adresa premierului.

Jurnaliștii de la Daily Mail notează că Sunak este considerat unul dintre favoriții să îi ia locul lui Johnson în fruntea Partidului Conservator și a guvernului și că acesta se poziționează pentru acest lucru.

The Sun: „Ouch! Partygate, baie de sânge”

Cel mai citit cotidian britanic, The Sun, scrie în format print despre o „baie de sânge” la Downing Street în timp ce în ediția online scrie despre consilierii lui Johnson care încep să cadă ca „piesele de domino”.

The Sun anunță că încă o consilieră a lui Johnson, Elena Narozanski, și-ar fi dat demisia, aceasta făcând parte din departamentul de Politici și fiind responsabilă de probleme ce țin de drepturile femeilor și egalitate.

Metro: „Furtuna perfectă. Petrecerea s-a încheiat”

„Momentul răzbunării pe măsură ce ieșim din pandemie; facturile la energie ale gospodăriilor explodează cu 54%; prima creștere consecutivă a dobânzilor de referință după 2004; costul facturilor la alimente și transport crește vertiginos”, notează Metro pe prima pagină în timp ce pe site-ul său anunță că încă un membru al cabinetului lui Johnson s-a distanțat de el.

Ministrul sănătății Sajid Javid și-a exprimat la rândul său dezaprobarea față de atacul lui Johnson în parlament la adresa lui Sir Keir Starmer.

The Guardian: „Premierul lovit de un exod de la NO 10

Publicația de stânga The Guardian preferă termenul „exod” pentru a descrie situația pe prima pagină în timp ce în varianta online face o amplă radiografie, oră cu oră, a desfășurării evenimentelor.

BBC: „Boris Johnson, zguduit de un val de demisii”

Corporația Britanică de radiodifuzare scrie că Johnson a încercat să își încurajeze angajații vineri dimineața, spunându-le că „schimbarea este bună”.

„Premierul se zbate să își salveze mandatul în contextul în care parlamentarii conservatori se gândesc dacă să îl înlăture de la putere din cauza petrecerilor din Downing Street”, amintește BBC, afirmând că trei dintre consilierii lui Johnson care și-au dat demisia au fost implicați în scandalul Partygate.