Agenția Bloomberg a anunțat din greșeală joi că Rusia a invadat Ucraina, cerându-și scuze pentru eroare într-un comunicat publicat pe site-ul său. Gafa ar putea intra în topul celor mai mari greșeli făcute de presă în toate timpurile.

Nimeni nu a murit pe TitanicFoto: Retronaut / Pinterest

Comunicatul postat de agenția Bloomberg pe site-ul său în noaptea de vineri spre sâmbătă la ora 1:19 afirmă succint că:

„Pregătim titluri pentru numeroase scenarii și titlul 'Rusia invadează Ucraina' a fost publicat din greșeală în jurul orei 16:00 ET astăzi pe website-ul nostru. Regretăm profund această eroare. Titlul a fost șters și investigăm cauza”.

Însă în perioada în care presa tipărită era rege, astfel de greșeli erau mai greu de corectat, unele din ele intrând în istorie.

Uite o parte a celor mai mari gafe comise de presă de-a lungul timpului:

Nimeni nu a murit pe Titanic

Publicațiile The Vancouver Sun, The Vancouver Daily Province, și The World anunțau toate că nimeni nu a murit pe titanic în dimineața de după dezastru. În realitate, peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața, atât pasageri cât și membri ai echipajului. Majoritatea supraviețuitorilor au fost femei, copii și pasageri de la clasa întâi.

Washingtonul a fost cucerit de Confederație

„Vești glorioase!”, clama acest ziar confederat prost informat, anunțând în 1862 că statele sclavagiste au cucerit Washington D.C. în timpul Războiului Civil American. Evident, acest lucru nu a fost adevărat și conflictul a durat încă 3 ani, sfârșindu-se cu victoria trupelor confederate din Nord.

În ceea ce privește calitatea nu tocmai grozavă a ziarului, ea se datorează materialului pe care a fost tipărit: tapet. Blocada instaurată de Marina Unionistă a dus la o penurie de hârtie în Sud așa că tipografiile foloseau orice materiale puteau obține.

Poți vedea aici imaginea full-screen

Hitler a fost îmblânzit de închisoare

The New York Times scria pe 21 decembrie 1924 că Adolf Hitler este un bărbat schimbat după ce a petrecut timp în spatele gratiilor: „Comportamentul [lui Hitler] din timpul încarcerării a convins autoritățile că, la fel ca organizația sa politică cunoscută sub denumirea de Volkisher, acesta nu mai trebuie temut”.

„Se crede că el se va retrage din spațiul public și se va întoarce în Austria, țara sa natală”, adăugau jurnaliștii de la NYT. Hitler a publicat „Mein Kampf” un an mai târziu, în 1925, și a declanșat al Doilea Război Mondial în septembrie 1939 prin invadarea Poloniei.

FOTO: feedly.com / Pinterest

Dewey îl învinge pe Truman

Americanii au avut probabil cel mai faimos titlu greșit din istoria Statelor Unite. The Chicago Tribune a publicat pe 3 noiembrie 1948 ziare care îl declarau pe republicanul Thomas Dewey câștigător al cursei prezidențiale înainte de terminarea numărării voturilor.

Însă contracandidatul său, democratul Harry Truman, a fost cel care a câștigat alegerile și o fotografie cu el ținând o copie a The Tribune a rămas în istorie drept unul dintre cele mai emblematice momente din istoria americană.

Jurnaliștii de la The Chicago Tribune au spus că greșeala s-a datorat unei greve a muncitorilor tipografiilor care i-a făcut să trimită ziarul pentru publicare mai rapid decât ar fi făcut-o în mod normal și că titlul părea unul sigur. Toată lumea presupunea că Dewey va câștiga detașat.

FOTO: Flickr / CC0

Rock-ul a murit odată cu Elvis

The Guardian proclama pe 17 august 1977 că, din moment ce Elvis a murit, la fel s-a întâmplat și cu muzica Rock and Roll, titrând că „Elvis a murit și epoca Rock s-a terminat”. Supoziția a fost dovedită greșită de numeroase trupe de la momentul respectiv cât și altele apărute în anii de după moartea „Regelui”.

Este de asemenea interesant de notat că articolul citează cauza morții ca fiind insuficiența respiratorie (Sindromul de detresă respiratorie acută, mai exact). Astăzi majoritatea experților cred că vedeta a murit din cauza unei supradoze de medicamente.

FOTO: ebay.com.au / Pinterest

Sursă: Ranker.