Presa internațională a scris pe larg joi despre invadarea Ucrainei de către Rusia după anunțul de război făcut la primele ore ale dimineții de către președintele rus Vladimir Putin. Cele mai mari publicații din lume vorbesc despre o invazie pe scară largă a Rusiei prin titluri precum „Cel mai rău dintre scenarii”, „Cea mai întunecată oră” sau „Război fără motiv”.

Presa internationalaFoto: David Firn / Alamy / Profimedia Images

Uite ce scrie presa străină despre atacul Rusiei asupra Ucrainei

CNN: Rusia invadează Ucraina

„La primele ore ale dimineții, înainte ca primele explozii să fie auzite în orașe din întreaga Ucraină, televiziunea de stat a Rusiei a transmis un mesaj neașteptat al președintelui Vladimir Putin”, amintește CNN cu privire la declarația de război a liderului rus.

„Acesta a spus că Donețk și Luhansk, cele două 'republici populare autoproclamate' din regiunea separatistă Donbas care au fost recunoscute oficial în urmă cu doar două zile ca independente, au 'apelat la Rusia cu o cerere de ajutor'. Pentru a răspunde la apel el a spus că va lansa o 'operațiune militară specială'. Scopul ei: 'demilitarizarea' și 'denazificarea Ucrainei'.

În decurs de câteva minute rachetele rusești au început să lovească ținte din Ucraina”, scrie CNN.

The Washington Post: SUA jură să tragă Rusia la răspundere

Jurnaliștii de la The Washington Post amintesc de declarația președintelui american Joe Biden după declarația de război a lui Putin, acesta denunțând „atacul nejustificat” al Rusiei.

„Președintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat ce va antrena suferințe și pierderi umane catastrofale”, a transmis Biden într-un comunicat. „Rusia, de una singură, este responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le va provoca”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

The Atlantic: Calamitate din nou

„Poezia se numește 'Calamitate din nou'. Versiunea originală a fost scrisă în ucraineană în 1859 iar autorul, Taras Șevcenko, nu vorbea metaforic când a scris despre sclavie. Șevcenko se născuse într-o familie de șerbi pe o moșie din ceea ce acum este centrul Ucrainei, atunci în Imperiul Rus.

Luat din familia sa de copil, el și-a urmat stăpânul la Sankt Petersburg unde a fost instruit ca pictor și a început de asemenea să scrie poezii. Impresionați de talentul său, un grup de alți artiști și scriitori l-au ajutat să își cumpere libertatea.

Când a ajuns să scrie 'Calamitate din nou', el era deja recunoscut ca fiind cel mai proeminent poet al Ucrainei”, scrie The Atlantic despre cel considerat poetul național al Ucrainei într-un articol în care vorbește despre dorința de independență a poporului ucrainean.

Fox News: Invazie pe scară largă

Site-ul conservator Fox News relatează pe larg evoluția războiului din Ucraina și publică un editorial de opinie al fostului secretar de stat Mike Pompeo, membru al administrației Trump, care afirmă că „Putin vrea să aducă înapoi Uniunea Sovietică. Nu trebuie să îi permitem să facă asta”.

Jurnaliștii de la Fox News sunt de asemenea critici față de președintele democrat Joe Biden, amintind că acesta a anunțat miercuri sancțiuni împotriva gazoductului Nord Stream 2, sancțiuni pe care administrația sa le-a ridicat în luna mai a anului trecut.

The Guardian: Indignare internațională după ce Putin a lansat o ofensivă pe scară largă

„Pe străzile orașului Liov din vestul Ucranei cozile la bănci, farmacii și supermarketuri se întind joi până după colț. Pe străzile pietruite sunt două clase de oameni: cei lipiți de telefon pentru a afla vești despre invazia rusească și cei care vorbesc de ea.

În ultimele săptămâni Liov a părut unul dintre cele mai sigure orașe din țară. Ambasadele occidentale îngrijorate de posibilitatea unui atac al Rusiei s-au mutat aici. Dar sirenele de razii aeriene care au sunat în această dimineață și veștile despre atacuri asupra orașului Luțk aflat la nord și Ivano-Frankivsk la sud au zdruncinat această iluzie”, scrie corespondentul din Ucraina al ziarului The Guardian.

Le Figaro: Armata rusă anunță câștiguri teritoriale de către separatiști în estul țării

„Armata rusă a anunțat joi că separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei pe care îi asistă au obținut câștiguri teritoriale împotriva armatei ucrainene, în timp ce Kievul se confruntă de dimineață cu o invazie militară. Potrivit generalului Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, rebelii au avansat trei kilometri în regiunea Donețk și un kilometru și jumătate în regiunea Luhansk”, notează Le Figaro.

Jurnaliștii francezi relatează de asemenea că Renault a anunțat că și-a închis joi reprezentanța din Kiev care are aproximativ 50 de angajați. „ Am luat această decizie pentru siguranța angajaților noștri care sunt ucraineni și francezi”, afirmă compania într-un comunicat remis presei franceze.

El Pais: Cel mai rău dintre scenarii

„Cel mai rău scenariu a fost un atac masiv din diferite flancuri asupra obiectivelor și infrastructurilor militare. Lumea s-a trezit în această dimineață cu această mișcare a Rusiei lui Vladimir Putin, acompaniată de muzica lui Wagner: președintele rus a ales să însoțească atacurile cu o retorică în care vorbește despre 'pământurile noastre istorice', în raport cu Ucraina.

Sunarea tobelor de război întotdeauna apelează la spectrul invizibil al istoriei. Întotdeauna. Două luni mai târziu, avertismentele de la NATO și SUA sunt îndeplinite cu brutalitate, cu un război pe scară largă la porțile Europei”, scrie cotidianul spaniol El Pais.

La Stampa: Cea mai întunecată oră

„Este cea mai întunecată oră, din nou. Război. Din nou. Fantoma sovietică a ieșit din dulapurile secolului pe care l-am crezut încheiat. Mortul post-totalitar care ne prinde de viu și ne amintește de tragicul secol XX care nu vrea să se termine.

E greu și să te gândești măcar la această agresiune militară decisă de un Putin suspendat între nebunia neo-imperială și fobia anti-occidentală”, scrie La Stampa într-un editorial de opinie.

Die Zeit: Război fără motiv

„În acest moment, nimeni nu poate explica de ce Vladimir Putin crede că câștigă. De ce trebuie să moară ucrainenii a căror dorință de pace și libertate nu amenință pe nimeni. Pentru care soldații ruși ar trebui să-și dea viața, pentru că mulți dintre ei vor fi și ei victime ale acestui război pentru care nu există niciun motiv.

Nu vor exista câștigători, indiferent ce s-ar întâmpla acum. Istoria pe care Putin o scrie cu acest atac nu va fi bună pentru el. Este o crimă împotriva Ucrainei, împotriva Rusiei, împotriva lumii”, notează publicația germană.

Urmărește LIVE pe HOTNEWS.RO desfășurarea războiului Ucraina: