Dificultatea cu care statele membre ale Uniunii Europene au adoptat noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost ironizată la televiziunile rusești, propagandistul favorit al lui Vladimir Putin afirmând că liderii europeni ar fi trebuit să folosească o „clismă”.

Vladimir Soloviov intr-una din emisiunile saleFoto: Captura video

„Europenii se gândeau și se gândeau și se gândeau și se gândeau, se învârteau în cerc încercând să se convingă unii pe alții, ei sufereau dar le-au scos cu forța”, afirmă prezentatorul Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui rus Vladimir Putin.

„S-a ajuns până în punctul în care voiam să spun 'folosiți o clismă! Pur și simplu nu se întâmplă pentru voi. De ce vă lăsați să suferiți atât de mult?'”, adaugă acesta.

Ce prevede noul pachet de sancțiuni al UE

Comisia Europeană a ajuns duminică la un acord cu statele membre pentru adoptarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al șaselea de la declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, după ce au încheiat un compromis pentru a satisface obiecțiile ridicate de Ungaria privind embargoul asupra petrolului rusesc.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat luni seara că planul a fost aprobat, acesta vizând un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de „două treimi” din importurile făcute de statele membre.

Reducerea, care va fi implementată până la sfârșitul anului, va „elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești” și va pune „presiune maximă” asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, a afirmat Michel pe Twitter.

Importurile prin conducta Druzhba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni adoptarea noilor sancțiuni. Ungaria, o țară fără ieșire la mare, depinde în proporție de 65% de consumul său de petrolul transportat prin această conductă.

UE a impus sancțiuni și împotriva patriarhului Kirill

Liderii UE au convenit de asemenea să scoată cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul SWIFT, și să interzică alte trei televiziune de stat ruse, potrivit lui Charles Michel.

Noul pachet de sancțiuni, care a fost negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, inclusiv la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Comisia Europeană a propus încă de la începutul lunii mai ca patriarhul Kirill să fie inclus pe lista de sancțiuni a blocului comunitar din cauza declarațiilor sale pro-război și de susținere a invaziei rusești.

Biserica Ortodoxă Rusă a reacționat la informația apărută inițial pe surse, afirmând că includerea liderului său pe lista de sancțiuni ar fi „lipsită de bun simț”.

„Trebuie să fii complet nefamiliarizat cu istoria Bisericii noastre pentru a-i intimida clerul și credincioșii adăugându-i pe niște liste”, a declarat un oficial din cadrul Patriarhiei Moscovei pe canalul său de Telegram.

Urmărește ultimele evoluții din a 98-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.