Rossiya-1, una dintre televiziunile rusești de stat, a difuzat miercuri un spectacol cu puternic iz sovietic din care n-au lipsit corul armatei roșii, balerini și steagul fostei Uniuni Sovietice, totul fiind prezentat de Alina Kabaeva, amanta președintelui Vladimir Putin.

Spectacol cu puternic iz sovietic la Rossiya-1Foto: Captura video

Promovat intens încă de la începutul săptămânii, „Festivalul Alina” a avut toate elementele caracteristice unui spectacol de propagandă de dinainte de căderea blocului sovietic, propagandiștii Kremlinului mizând puternic în ultimii ani pe o retrezire a nostalgiilor față de perioada sovietică, lucru care doar s-a intensificat după declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a explicat la jumătatea lunii aprilie de ce trupele rusești trimise în Ucraina arborează steagul fostei Uniuni Sovietice, afirmând că acesta „este un lucru sacru pentru toate generațiile, fără nicio excepție”.

Pe 18 mai un deputat rus a propus chiar ca Rusia să revină în mod oficial la steagul sovietic, cunoscut în țară și sub denumirea de „Banerul Victoriei (în al Doilea Război Mondial), justificând că „ „acesta a fost steagul sub care au luptat bunicii noștri în Marele Război Patriotic (numele dat în Rusia celui de-al Doilea Război Mondial) iar sub el armata rusă se opune acum neo-naziștilor”.

Imaginile de la festivalul de miercuri sunt sugestive:

Festivalul sovietic, prezentat de amanta lui Putin

Deși nu apare în momentul artistic prezentat mai sus, spectacolul grandios a fost prezentat de Alina Kabaeva, amanta președintelui Vladimir Putin.

Alina Kabaeva este una din cele mai laureate sportive din istoria gimnasticii ritmice, cu două medalii olimpice, 14 la campionatele mondiale și 21 la europene. Ea a fost descrisă drept „cea mai flexibilă femeie din Rusia”, iar la un moment dat a pozat odată nud, înfășurată doar într-o blană, într-o revistă pentru bărbați.

O evaluare clasificată a serviciilor secrete din SUA făcută în timpul investigației asupra presupusei intervenții ruse în alegerile din SUA din 2016 o numește pe Kabaeva drept beneficiară a averii lui Putin. Ea a prezentat un spectacol de gimnastică ritmică și în luna aprilie deși aparițiile sale publice sunt extrem de rare.

Canada a anunțat marți că impune sancțiuni împotriva Alinei Kabaeva, alăturându-se Marii Britanii care a sancționat-o pe amanta lui Vladimir Putin pe 13 mai.

Uniunea Europeană a propus la rândul ei ca fosta gimnastă să fie adăugată pe lista sa de sancțiuni în ultimul pachet de măsuri prezentat de executivul condus de Ursula von der Leyen dar acesta este blocat deocamdată de opoziția Ungariei care nu dorește sancționarea patriarhului Kirill al Rusiei, un alt nume de pe listă.

Urmărește ultimele evoluții din a 99-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.