Un nou moment greu de crezut a avut loc la televiziunile rusești, postul de stat Pervîi Kanal difuzând un reportaj despre beneficiile de care au parte rușii care își pierd fiii în Ucraina: își pot cumpăra o mașină Lada nouă.

O lada noua, compensatie pentru pierderea fiului in UcrainaFoto: Captura video

„La fel ca bunicii și străbunicii săi, el a luptat împotriva fascismului”, începe reportajul difuzat de Pervîi Kanal, înainte de a trece la declarațiile făcute de tatăl unuia dintre soldații ruși uciși în Ucraina:

„Am cumpărat o mașină nouă frumoasă în memoria fiului nostru”.

Realizatorii reportajului explică apoi că Lada nouă a fost cumpărată cu „ceea ce unii oameni numesc 'bani de sicriu' dar care în mod oficial este o sumă fixă pentru familia decedatului”.

„Tatăl său spune că Alexei a visat să aibă o mașină albă ca aceasta. Primul drum cu ea este la cimitir”, încheie reportajul.

Câți soldați ar fi pierdut Rusia în Ucraina

Amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, afirma într-un interviu acordat duminică jurnaliștilor de la BBC că forțele armate ruse au pierdut în jur de 50.000 de militari în Ucraina, morți sau răniți.

Estimările părții ucrainene sunt însă ceva mai conservatoare decât cea a britanicilor, forțele armate ale Kievului estimând în bilanțul publicat luni dimineața că au eliminat 38.450 de militari ruși.

Ministerul rus al Apărării nu a mai publicat un bilanț oficial al soldaților pe care i-a pierdut în timpul „operațiunii militare speciale” de la începutul lunii martie.

Reportajul difuzat de Pervîi Kanal vine în contextul în care există tot mai multe informații potrivit cărora numărul mare de soldați pierduți în Ucraina provoacă consternare în Rusia și că acesta nu mai poate fi ținut secret de către Kremlin.

Săptămâna trecută jurnaliștii de investigație de la Meduza au intrat în posesia unui sondaj comandat și ținut secret de Kremlin care arată că 30% dintre ruși susțin încheierea imediată a „operațiunii militare speciale”, un procent cu mult peste ceea ce arată sondajele „oficiale”.