Russia Today i-a transmis prezentatorului TV american Tucker Carlson o invitație de a „pune mai multe întrebări” la televiziunea rusă după ce Fox News a anunțat luni despărțirea de acesta.

Tucker CarlsonFoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

„Hey @TuckerCarlson, poți pune mereu mai multe întrebări cu @RT_com”, a transmis pe Twitter Russia Today.

Postarea nu poate fi văzută în țările membre ale Uniunii Europene deoarece Twitter s-a conformat deciziei luate de UE încă din data de 27 februarie a anului trecut, la câteva zile după începerea invaziei rusești în Ucraina, de a bloca Sputnik și Russia Today, canale pe care le acuză de răspândirea propagandei și dezinformărilor Moscovei.

Însă o captură de ecran cu postarea vizibilă în SUA și alte țări a fost distribuită pe pagina sa de Twitter de către jurnalista americană, unul dintre cei mai cunoscuți observatori occidentali ai mass-media din Rusia, alături de Francis Scarr de la BBC.

Fox News a anunțat luni că se desparte pe cale amiabilă de Carlson, cel mai popular prezentator al său, și i-a mulțumit serviciilor aduse rețelei încă din 2019, când a început colaborarea cu televiziunea conservatoare.

Deși nu a precizat motivele pentru care a fost luată această decizie care a luat prin surprindere mass-media americană, ea survine după ce Fox News a fost de acord săptămâna trecută să plătească 787,5 milioane de dolari Dominion Voting Systems, compania de mașini de vot electronice pe care prezentatori ai televiziunii au acuzat-o de fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020.

Tucker Carlson a fost unul dintre prezentatorii Fox News care au răspândit acuzațiile nedovedite împotriva Dominion Voting Systems și a Smartmatic, o altă companie de mașini de vot electronice.

Carlson, un favorit al presei de stat din Rusia

Atât înainte cât și după izbucnirea războiului din Ucraina, Carlson a fost acuzat în mod repetat de răspândirea propagandei Moscovei, comentariile făcute de acesta în timpul emisiunii sale fiind pe larg preluate și traduse de presa de stat din Rusia.

Carlson a fost acuzat că a promovat multe dintre liniile de propagandă ale Kremlinului înainte ca președintele rus Vladimir Putin să declanșeze „operațiunea militară specială” pe 24 februarie, întrebându-se, printre altele, de ce Statele Unite ar trebui să țină Ucrainei în locul Rusiei, „care este o țară mult mai mare”.

El a declarat chiar că „ține cu Rusia” în disputa cu Ucraina, difuzarea unor segmente din monologurile sale devenind ceva comun pentru televiziunile rusești încă din luna martie a anului trecut.

Printre altele, el a pus ulterior sub semnul îndoielii ajutoarele militare acordate de guvernul american Ucrainei, a acuzat Kievul că persecută creștinii din țară, l-a comparat pe președintele Volodimir Zelenski cu managerul unui club de striptease și a preluat teza presupuselor laboratoare biologice americane în Ucraina.

Valeriu Pașa, un expert în dezinformare la organizația anticorupție WatchDog.MD, a declarat într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Insider în luna aprilie a anului trecut că prezentatorul TV american ar fi interzis în Rep. Moldova din cauza comentariilor sale pro-ruse.

Urmărește ultimele evoluții din a 425-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.