Presedintele Rwandei Paul Kagame a castigat realegerile cu 93% din numarul total de voturi, fiind luate in calcul toate regiunile, a declarat Comisia Electorala Nationala, ne informeaza CNN.

Observatorii electorali au declarat ca procesul de votare a fost unul pasnic si "in mod preponderent corect".

Kagame a salutat primele rezultate ale alegerilor in cadrul unei petreceri, in decursul zilei de marti, in incinta stadionului national din capitala Kigali. Cu acest prilej mii de suporteri au beneficiat de bautaura gratis si au dansat pe muzica live.

"Aceasta este victoria voastra, aceasta este o victorie a tuturor cetatenilor din Rwanda", a declarat Kagame in timpul discursului sau de celebrare. "Evolutia noastra depinde de voi."

Gruparile preocupate de drepturile omului si-au exprimat ingrijorarea fata de violenta si represiunea inregistrate in timpul perioadei de votare, insa Salim Ahmed Salim, presedintele Grupului de Observare al Commonwealth, a laudad modul transparent de desfasurare a procesului de votare din aceasta tara.

In urma cu ceva timp, Kagame a transformat tara sa intr-una dintre cele cu dezvoltarea cea mai rapida din Africa si, in viziunea unora, intr-un model de dezvoltare economica si sociala.

Administratia lui Kagame a amestecat in activitatile sale retorica patriotica si regulile stricte in incercarea de a recladi societatea. Recent aceeasi administratie prezidentiala a schimbat limba utilizata in cadrul scolilor, din franceza in engleza.