Una dintre noile tactici menite sa reprime eforturile grupurilor de lobby si a ziarelor ale caror actiuni sunt indreptate impotriva lui Vladimir Putin, consta in organizarea unor raiduri in cadrul carora au fost confiscate computere, sub pretextul de depista un software Microsoft piratat, relateaza The New York Times. Autoritatile afirma ca aceste actiuni reflecta ingrijorarea lor fata de efectele pirateriei, care sunt evidente in Rusia.

Pe masura ce raidurile se desfasoara, autoritatile par sa primeasca asistenta cheie din partea unui partener important: Microsoft in sine. Pe parcursul acestor actiuni politice, avocatii contractati de Microsoft au sprijinit in mod consistent politia rusa.

Nu este pentru prima data cand serviciile de securitate ruse desfasoara astfel de raiduri la sediile grupurilor de lobby si advocacy precum si la cele ale ziarelor aflate in opozitie. O actiune similara a avut loc in luna ianuarie, cand Vladimir Putin intentiona sa redeschida o fabrica de hartie din apropierea lacului Baikal, in vecinatatea lacului fiind localizata o minune naturala, care dupa anumite estimari, ar detine 20% din resursele mondiale de apa dulce. Zona mentionata a fost grav poluata in urma functionarii acestei fabrici.