Unei laureate a premiului Nobel pentru pace i-a fost refuzata intrarea in Israel pe motiv ca in luna iunie s-a aflat pe una dintre navele care transportau ajutoare pentru Fasia Gaza, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe israelian, informeaza CNN. ​

Mairead Maguire a fost retinuta la aeroportul Ben Gurion dupa ce a sosit in Israel insotita de o delegatie de militante pentru apararea drepturile femeilor din toata lumea.

"Lui Mairead i-a fost refuzata intrarea in Israel in aceasta dimineata si va fi deportata in cursul acestei dupa-amiezi", a declarat Fatmeh El-Ajou, un avocat din partea Centrului Juridic pentru Drepturile Minoritatii Arabe, care o reprezinta pe Mairead Maguire. "I s-a spus ca motivul pentru care i-a fost refuzata intrarea in Israel il reprezinta faptul ca a fost prezenta pe una dintre navele care transportau ajutoare pentru Fasia Gaza, in luna iunie", a adaugat acesta.

Maguire impreuna cu un alt laureat al premiului Nobel pentru Pace, Jody Williams si alaturi de fondatorii Initiativei Femeilor laureate ale Premiului Nobel, intentionau sa viziteze Israelul si Palestina pentru sapte zile. Delegatia planuia sa organizeze mai multe schimburi de experienta pentru a mediatiza activitatea femeilor care consolideaza procesul de pace.

Maguire a calatorit pe nava irlandeza MV Rachel Corrie care in luna iunie transporta ajutoare pentru fasia Gaza, impotriva unei blocade navale israeliene.

Tot astazi marina israeliana a interceptat o nava la bordul careia se afla militanti pacifisti evrei, care incearcau sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza. O data ajunsi la Ashdod, militantii pentru drepturile omului vor fi expulzati, urmand ca ajutoarele umanitare aflate pe nava sa fie examinate si trimise in enclava palestiniana pe cale terestra.

In luna iunie, armata israeliana a atacat un convoi cu ajutoare umanitare care se indrepta spre Fasia Gaza, incident soldat cu o baie de sange.

Statul evreu a recunoscut ulterior ca s-au comis erori in gestionarea acestui asalt, dar si-a exprimat din nou determinarea de a impiedica orice tentativa de spargere a blocadei.