Iranul va lansa un canal TV in limba spaniola. Noul canal va fi adresat telespectatorilor din America Latina si va avea ca scop explicarea “legitimitatii ideologice” a sistemului islamic. Iranul spera sa reuseasca in acest fel sa combata acoperirea negativa pe care o primeste din partea televiziunilor occidentale. Autoritatile iraniene spera ca noul canal va avea succes, pe fondul relatiilor bune dintre Iran si Venezuela, Ecuador si Bolivia. Transmisiunile vor fi facute in principal prin satelit, o decizie ironica in conditiile in care receptoarele satelit sunt interzise in Iran, informeazaThe Guardian

Colaj fotoFoto: Colaj foto

O laureata a premiului Nobel pentru Pace va fi expulzata din Israel. Mairead Maguire a fost arestata pe un aeroport din Tel Aviv, unde a ajuns pentru a participa la o conferinta si va fi expulzata inapoi in Irlanda in urmatoarele 48 de ore, informeazaBBC. Autoritatile israeliene i-au refuzat dreptul de a intra pe teritoriul statului evreu din cauza participarii ei la o incercare de a sparge blocada navala a Fasiei Gaza. Ea a atacat in justitie decizia statutului israelian, dar apelul ei a fost respins. Maguire a castigat premiul Nobel in anul 1976, pentru eforturile ei de a promova pacea in Irlanda de Nord. Cariera ei de activista pentru pace a inceput dupa ce o masina condusa de un membru al organizatiei paramilitare nord-irlandeze IRA a lovit in plin cei trei copii ai surorii sale. Toti cei trei copii au murit pe loc, iar mama lor s-a sinucis la scurt timp dupa. Maguire impreuna cu un alt laureat al premiului Nobel pentru Pace, Jody Williams si alaturi de fondatorii Initiativei Femeilor laureate ale Premiului Nobel, intentionau sa viziteze Israelul si Palestina pentru sapte zile. Delegatia planuia sa organizeze mai multe schimburi de experienta pentru a mediatiza activitatea femeilor care consolideaza procesul de pace.

Disidenta Aung San Suu Kyi va fi eliberata dupa alegerile din Myanmar. Oficiali din cadrul dictaturii militare de la Yangoon au declarat ca dupa alegerile din 7 noiembrie nu va mai exista o baza legala pentru a o mentine in arest pe Aung San Suu Kyi. Laureata a premiului Nobel pentru pace in anul 1991, Suu Kyi este imaginea disidentei din Myanmar, tara guvernata inca din 1962 de o dictatura militara. Din ultimii 20 de ani, Suu a petrecut 15 ani sub arest la domicilu, cu scurte perioade de libertate. Alegerile din 7 noiembrie vor fi primele alegeri din 1990, dar partidul lui Aung San Suu Kyi nu a fost lasat sa participe, informeaza AFP.

Limba babiloniana, reinviata online. Mai multi lingvisti din intreaga lume au compilat online o colectie de texte vorbite in limba babiloniana, pentru a permite oricui sa afle cum suna limba ce domina Orientul Apropiat acum doua mii si jumatate de ani, informeazaYahoo News. Printre textele inregistrate se regasesc Epopeea lui Ghilgames si Codul lui Hammurabi, ce contine cele mai vechi legi din istorie. Profesorul Martin Worthington de la universitatea Cambridge a declarat ca limba suna ca un amestec de araba si italiana. Sunetele au fost reconstituite folosind o comparatie cu alte limbi inrudite, cum ar fi ebraica si araba. De asemenea au fost folosite cuvinte babiloniene scrise in greaca sau aramaica. Babilonul este una dintre cele mai vechi civilizatii din lume, iar textele pastrate sub forma unor tablete de lut reprezinta inceputul literaturii la nivelul intregii umanitati. Cele treizeci de inregistrari sunt disponibile la adresawww.speechisfire.com

Nigeria: Explozie in capitala Abuja de Ziua Independentei. Opt morti. O masina capcana a explodat vineri in Abuja, capitala Nigeriei, in timpul festivitatilor care celebrau aniversarea a 50 de ani de independenta a statului nigerian. In explozie au fost ucise opt persoane, iar alte trei au fost ranite, anuntaReuters. Atentatul a venit la o ora dupa ce Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigeriei a avertizat ca in zona in care se tineau festivitatile au fost plasate bombe si a cerut populatiei sa evacueze zona. In timp ce pompierii si fortele de securitate incercau sa stinga masina capcana o noua explozie a avut loc la distanta de un kilometru fata de primul atentat. Autoritatile au incriminat gestul si au promis ca vinovatii nu vor scapa nepedepsiti. Festivitatile dedicate Zilei Independentei au continuat totusi, presedintele Nigerian Goodluck Jonathan sosind intr-o limuzina blindata. Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigeriei lupta de cativa ani pentru a obtine o parte mai mare din veniturile aduse de petrolul din Delta Nigeriei. Desi rebelii au luptat multa vreme doar in zona mlastinilor si golfurilor din Delta, in ultima vreme au inaintat atacand inclusiv structurile petroliere ale companiilor care fac exploatare in apropierea capitalei.