Compania aeronautica de stat ucraineana Antonov va participa la o licitatie pentru productia a 180 de platforme aeriene de realimentare in zbor pentru armata americana, informeaza RIA Novosti.

Antonov An-225 si naveta spatiala ruseasca BuranFoto: Wikipedia

Antonov va concura cu Boeing si cu concernul aeronautic european EADS. Valoarea totala a contractului este estimata a fi intre 25 si 50 de miliarde de dolari. Aviatia americana doreste sa isi inlocuiasca actualele platforme de realimentare in zbor, care nu au mai fost modernizate semnificativ din anii '50.

Antonov a fost unul dintre principalii producatori de avioane pentru armata fostei Uniuni Sovietice si inca detine recordul pentru cel mai mare avion construit vreoadata, modelul An-225, ce poate atinge o greutate de 600 de tone daca este incarcat la maximum.

Aceasta nu este prima situatie in care SUA se arata dispuse sa cumpere echipamente militare rusesti. Statele Unite sunt interesate sa cumpere elicoptere Mi-17 produse de Rusia pentru dotarea armatei afghane, a declarat secretarul american al Apararii, Robert Gates, intr-un interviu acordat agentiei rusesti Interfax in luna septembrie.