Citesc in New Scientist (editia care a aparut azi) un scurt interviu cu fizicianul italian Sergio Bertolucci, directorul de cercetare al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN). Omul spera ca pana la finele anului viitor sa confirme cu probe sau sa infirme definitiv, supersimetria. Adica acea proprietate a Universului, nedemonstrata deocamdata, care spune ca fiecare tip de particulă are o particulă asociată supersimetrică numită şi superpartenerul său. Superpartenerul este “fratele gras” al particulei, avand o masa mai mare. Ne putem imagina că supersimetria descrie un „dans al particulelor” prin Univers, dar il putem vedea doar pe unul dintre parteneri. Particulele nevăzute ar putea fi sursa misterioasei „materii întunecate” din Univers, scrie Dan Popa pe blogul lui.

De la supersimetrie ajungi usor la materia intunecata. Treci de cealalta parte a Fortei, cum ar zice Yoda. Intri pe deficit, ar avertiza Ialomiteanu.

Aveti aici o lista a lucrarilor propuse spre lectura pe acest subiect de MIT (Massachusetts Institute of Technology). Asta pentru cei care vor sa intre mai adanc in subiect. Mie unuia mi se pare fascinant.

O sa descoperim oare super-partenerul lui Boc? Dar al lui Base? Dar daca Boc, Basescu, Geoana, Crin, Ponta si ceilalti sunt de fapt “superpartenerii” cuiva inca nedetectat? Pfuai, iar ma coplesesc intrebarile…

P.S. Din acelasi numar al revistei, mai recomand interviul cu laureatul Nobel pentru chimie ("Munca mea nu e inca terminata", spune el), cele 50 de idei care vor schimba pentru totdeauna stiinta (o sa cititi si despre neurostiinte si neuroeconomie). Basca fotografiile care demonstreaza ca pe Marte a existat apa. Merita uneori sa iesim din spirala cota unica, deficit, inflatie, Basescu si sa privim in sus. E tonic si e eficace pentru sanatatea noastra psihica.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa