Sotia laureatului incarcerat al Premiului Nobel pentru Pace, Liu Xiabo, se teme ca guvernul chinez o va impiedica sa ridice trofeul decernat sotului ei. Intr-un interviu telefonic acordat ziarului The Guardian, Liu Xia a declarat ca politistii i-au inconjurat casa si au avertizat-o ca nu va putea parasi incinta fara sa anunte in prealabil.

"Mi s-a spus ca nu pot iesi afara, ca nu imi pot vizita prietenii. Daca doresc sa imi vad parintii sau sa cumpar mancare, nu pot sa merg decat cu masina politiei", a mai declarat Liu Xia. "Nu pot sa vorbesc nici macar cu vacinii mei deoarece nu vreau sa le creez probleme".

In timpul unei vizite pe care sotia sa i-a facut-o lui Liu Xiabo duminica, acesta a rugat-o sa se prezinte la ceremonia de decernare a premiilor Nobel de la Oslo, din 10 decembrie. Aceasta este insa sceptica in ceea ce priveste sansele ei de a participa la ceremonie.

"Nu pot sa ies nici macar din casa, cum as putea eu sa ies in conditiile acestea din tara?" a declarat Liu Xia.

Represaliile guvernului chinez vin dupa ce ea si-a vizitat sotul la inchisoare pentru a-i spune despre castigarea Nobelului pentru Pace. La aflarea vestii, Liu Xiaobo a declarat ca “premiul apartine martirilor din piata Tiananmen”, a relatat purtatorul de cuvant al Freedom Now, citat de Reuters.

Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi. (C.B.) ​