Bulgaria si Rusia au hotarat marti sa deblocheze constructia a unei centrale nucleare pe Dunare, proiect amanat timp de doi ani. Intelegerea a fost semnata in cadrul forumului regional dedicat energiei ce a avut loc la Sofia, anunta AFP.

Discutiile au incept marti diminineata intre seful companiei nucleare de stat Rosatom, Sergei Kiriyenko si seful companiei nationale bulgare de electricitate, Krasimir Parvanov, . In mod cu totul neasteptat cei doi au stabilit imediat semnarea acordului care s-a si petrecut la numai cateva ore distanta.

Rosatom, printr-una din companiile sale, Atomstroyexport, fusese deja contractata in anul 2008 pentru constructia centralei nucleare la Belene din nordul Bulgariei. Proiectul ramasese insa suspendat din cauza unor dispute asupra costurilor de constructie si a retragerii unui investitor strategic german care ar fi detinut 49% din proiect.

Primul reactor al centralei de la Belene ar trebui sa fie gata in anul 2016, iar cel de-al doilea un an mai tarziu. Centrala este proiectata sa poata functiona timp de 60 ani.