Racheta Falcon 9 a companiei SpaceX, care transporta capsula Dragon, a fost lansata miercuri in spatiu de la Centrul Spatial Kennedy din Florida. Capsula s-a plasat pe orbita si apoi a cazut in Oceanul Pacific asa cum fusese planificat, informeaza CNN.

Purtatorul de cuvant al NASA, Josh Byerly, s-a aratat incantat de evolutia capsulei care a cazut in ocean exact in locul planificat. Capsula Dragon este conceputa sa gazduiasca la bordul sau sapte persoane si diverse materiale.

Zborul lui Falcon 9 poate fi unul istoric. NASA lanseaza rachete pe orbita Pamantului de aproape 30 de ani, insa flota sa de rachete va fi retrasa din astfel de operatiuni in anul 2011. Pe acest fond, NASA incearca sa evalueze situatia companiilor spatiale private care ar putea suplini retragerea flotei sale, iar costurile ar fi mult mai mici.

In acest context, NASA a selectat doua comanii private: SpaceX si Orbital Sciences. Ambele companii trebuie sa dezvolte un vehicul orbital care sa poata fi folosit de catre SUA dupa ce nu va mai detine propria flota de rachete. Pana sa se ajunga in acest punct, SUA va inchiria spatiu la bordul navelor spatiale rusesti Soyuz.