Proiectul "Initiativa cetatenilor europeni" a fost aprobat marti in cadrul unei intalniri a ministrilor de externe ale tarilor membre UE si urmeza sa fie trimis miercuri la Parlamentul European. Potrivit acestui proiect, cetatenii vor avea puterea de a influenta sfera politica prin propuneri legislative, anunta AFP.

Propunerea legislativa trebuie sustinuta de 1 milion de semnaturi adunate de la persoane majore, care trebuie sa provina de la cel putin un sfert din numarul tarilor membre, pentru a-si sustine cauza.

De la inregistrarea propunerii legislative la Comisia Euroeana, initiatorul va avea la dispozitie 12 luni pentru strangerea semnaturilor. UE va fi obligata sa puna la dispozitia initiatorului un sistem software care sa perminta strangerea de semnaturi online.

Daca numarul minim de semnaturi se strange in maxim 12 luni Comisia Europeana si Parlamentul European vor trebui sa faca o dezbarere libera asupra propunerii. Daca trece si de aceasta dezbatere propunerea legislativa va deveni lege si se va aplica dupa un an de la data ultimei aprobari legale.

Guvernele statelor membre au impus aceasta intarziere in aplicarea efectiva a legii dorind sa castige timp in care sa poata pregati cele necesare pentru introducerea noii legi. Pentru prevenirea fraudelor sau a abuzurilor aceste initiative cetatenesti trebuie sa se incadreze in aria de competenta si sa fie in concordanta cu valorile Uniunii Europene.

Proiectul "Initiativa cetatenilor europeni" face parte din inovatiile reformatoare din interiorul UE propuse de tratatul de la Lisabona.