La tribunalul din Pristina a inceput astazi procesul legat de transplanturile ilegale din Kosovo. Procurorul UE, Jonathan Ratel a sustinut ca organele erau recoltate ilegal de la victime si transplantate unor pacienti bogati, informeaza The Guardian.

Vinovata de intreaga operatiune este clinica Medicus care a vandut rinichi catre pacientii din Rusia, Turcia, Canada, Germania, Polonia sau Israel. Pretul unui rinichi ajungea pana la 90.000 euro.

In boxa acuzatilor s-au gasit Dr. Lutfi Dervishi, medic urolog care ar fi planuit intreaga operatiune, un fost secretar de stat in probleme de sanatate acuzat de abuz in functie pentru acordarea licentei false catre Medicus, dar si numerosi medici respectati si cunoscuti.

Intre acuzatii absenti (cautati de Interpol) figureaza evreul Moshe Harel care se ocupa de gasirea cumparatorilor si Yusuf Sonmez, cel mai cautat traficant de organe din toata lumea.

Ceea ce tribunalul din Pristina nu stie inca, apare intr-un raport al senatorului elvetian Dick Marty prezentat Consiliului Europei. Clinica Medicus apare in legatura cu o retea de crima organizata din Albania care se ocupa de transplanturile ilegale de mai bine de 10 ani.

Se pare ca Armata de Eliberare din Kosovo a tinut prizonierii captivi in unitati de detentie din Albania cel putin un an dupa terminarea razboiului. Cativa dintre acestia au fost dusi intr-o clinica din zona Tiranei unde au fost impuscati in cap apoi le-au fost prelevati rinichii, trimisi apoi in Turcia. Intreaga operatiune a fost condusa de acelasi Yusuf Sonmez care este acuzat acum de implicare in transplanturile ilegale de la Medicus.