Presedintele Barack Obama a felicitat marti Irakul dupa ce noul guvern a primit aprobarea Parlamentului. Potrivit lui Obama, acesta este un moment istoric pentru Irak si un pas inainte pe calea obtinerii unitatii nationale, anunta AFP.

SUA s-a angajat totodata sa intareasca parteneriatul sau cu poporul irakian si liderii lui pentru construirea unei natiuni prospere si pacifice, integrate in regiune si in comunitatea internationala.

Barack Obama, care a obtinut mandatul de presedinte si datorita opozitiei sale fata de razboiul din Irak, a oprit operatunile de lupta ale soldatilor americani astfel incat toate fortele SUA se vor retrage din Irak pana la finele anului 2011.

Vicepresedintele Joe Biden este responsabil cu retragerea trupelor si cu armonizarea relatiilor dintre diferitele tabere irakinene cu scopul de a crea o coallitie interna. In prezent mai exista inca 50.000 de trupe americane in Irak.

Dupa mai bine de 9 luni de confruntari politice Parlamentul a acordat votul sau de incredere guvernului condus de Nuri al-Maliki si a adoptat programul acestuia care are ca scopuri principale liberalizarea economiei si lupta impotriva terorismului. Cabinetul lui Maliki este alcatuit din 3 vice-premieri si 29 de ministrii.