Noul ambasador american in Siria, Robert Ford, a sosit astazi in Damasc. Statele Unite ale Americii pun astfel capat unei pauze de 5 ani in relatiile diplomatice cu Siria, informeaza AFP.

SUA si-au retras ambasadorul din Siria dupa asasinarea fostului prim-ministru libanez Rafik-al-Hariri, in 2005 la Beirut. Uciderea lui Hariri a fost pusa pe seama Damascului, ceea ce a dus la retragerea trupelor siriene din Liban dupa o prezenta de 29 de ani si a contribuit la deteriorarea relatiilor americano-siriene.

Presedintele Barack Obama si-a anuntat intentia de a trimite un nou ambasador in Siria la doar cateva luni de la inceputul mandatului sau. Robert Ford a fost nominalizat pentru ocuparea pozitiei in februarie anul trecut, insa procedurile Congresului si opozitia republicanilor au intarziat sosirea sa in Damasc.

Relatiile dintre cele doua tari sunt inca stapanite de neincredere reciproca, dar prezenta lui Ford in Damasc ii ofera Washingtonului o mai buna viziune asupra Siriei intr-un moment de turbulente regionale: guvernul din Liban s-a prabusit saptamana trecuta cand Hezbollah, care primeste sprijin cheie din Siria si Iran, a parasit cabinetul.

Administratia americana spera ca prezenta lui Ford in Damasc va convinge Siria sa isi schimbe politica in ceea ce priveste Libanul, Israelul si Irakul si sa puna capat sprijinului pe care il ofera gruparilor extremiste.