O gara abandonata din apropierea Parisului se va transforma intr-un memorial dedicat evreilor francezi si europeni trimisi in lagarele naziste in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Compania Nationala de Cai Ferate Franceze SNCF cedeaza fosta gara autoritatilor locale, declarand ca memorialul va sta drept marturie "nebuniei care la un moment dat a subjugat omenirea", anunta FoxNews.

Abia anul trecut SNCF si-a exprimat pentru prima data regretul pentru rolul jucat in deportarea evreilor recunoscand ca echipamentul si oamenii sai au transportat peste 76.000 de evrei atat din Franta cat si din alte tari europene catre Germania. Dintre acestia s-au intors mai putin de 3.000.

In anul 2007 un tribunal a hotarat ca SNCF nu trebuie sa plateasca despagubiri familiilor deportatilor intrucat nu a actionat din proprie initiativa ci executand niste ordine.

Anul trecut compania a pierdut mai multe contracte feroviare cu California si Florida din cauza unor evrei americani ce s-au opus tocmai din cauza implicarii SNCF in Holocaust. Totusi reprezentantii companiei feroviare spun ca nu pierderea contractului i-a motivat sa cedeze gara in favoarea memorialului si ca gestul lor vine din convingere.