Cea mai recenta drama miniera din Columbia, o explozie de gaz in urma careia si-au pierdut viata 21 de mineri, ridica semne de intrebare cu privire la lipsa de securitate cu care se confrunta muncitorii acestui sector in crestere, al cincilea in lume pentru exporturile de carbune, relateaza AFP.

Cautarile corpurilor celor 21 de mineri ucisi continua in jurul minei columbiene "La Preciosa", situata la 670 de kilometri nord de Bogota, in apropiere de granita cu Venezuela.

"Nu vor exista supravietuitori. Daca ar fi fost vorba despre o alunecare de teren, ar mai fi existat speranta, dar in cazul unei explozii nu pot exista supravietuitori," a declarat proprietara minei, Jacqueline Sepulveda.

Presedintele columbian, Juan Manuel Santos, prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elvetia), a declarat ca trebuie luate masuri urgente pentru a spori monitorizarea minelor, intrucat 173 de muncitori columbieni si-au pierdut vietile doar in anul 2010 in accidente miniere. Conform datelor oficiale, numarul victimelor a crescut constant incepand cu anul 2004, cand au fost raportate doar 8 decese.

Ministrul columbian al Minelor, Carlos Rodado, a declarat ca biroul sau dispune de doar 16 oameni care monitorizeaza activitatea din peste 3000 de mine operationale.

In Columbia, al cincilea mare exportator de carbune din lume, productia a crescut constant in ultimii ani, de la mai putin de 60 de milioane de tone de carbune in anul 2003, la peste 75 de milioane in 2010. Potrivit oficialilor, productia de carbune s-ar putea dubla in urmatorii zece ani, intrucat cererea mondiala de materie prima este in crestere. Aproximativ 300.000 de persoane lucreaza in minele de carbune, aur si smarald din Columbia.