Fostul jurnalist Jay Carney a fost numit purtator de cuvant al Casei Albe joi, in locul lui Robert Gibbs, care si-a anuntat plecarea la inceputul lunii. Carney a fost purtatorul de cuvant al vicepresedintelui american Joe Biden si fostul sef al biroului de la Washington al revistei Time, publicatie pentru care s-a ocupat de subiectele referitoare la activitatea Casei Albe, in special in timpul mandatului lui George W. Bush, informeaza AFP.

Robert Gibbs, unul dintre apropiatii presedintelui american, a anuntat pe 5 ianuarie ca va parasi functia de purtator de cuvant al Casei Albe, pentru a se ocupa de campania de realegere a lui Barack Obama pentru un al doilea mandat, in 2012.

Inlocuitorul sau, fostul jurnalist Jay Carney, este absolvent al prestigioasei Yale University, fiind specialist in Rusia si Europa de Est. Carey si-a inceput cariera de jurnalist la Miami Herald si a condus biroul de la Washington al revistei Time. Printre "ispravile" sale jurnalistice se numara o serie de reportaje speciale despre caderea Uniunii Sovietice, realizate in perioada 1990-1993, in calitate de corespondent la Moscova al revistei Time. La sfarsitul anului 2008 a fost numit director de comunicare al vicepresedintelui american Joe Biden.

Numirea lui Jay Carney in functia de purtator de cuvant al Casei Albe a fost facuta publica printr-un comunicat emis de noul secretar general al presedintelui american Barack Obama, William Daley.