Peste 6.000 de oameni din 70 de organizatii nationale din Suedia, publice si private, participa la un exercitiu organizat de autoritati pentru a testa reactiile in caz de accident nuclear. Simularea a fost organizata in zona de sud-est a orasului Kalmar si se desfasoara in trei etape, relateaza The Guardian.

Scenariul arata in felul urmator: iarna geroasa solicita in plus retelele de electricitatesi in acelasi timp se intampla un acident la centrala nucleara Oskarshamn. Se testeaza timpii de reactie si interventie, strategiile si factorul uman in raport cu eventuale situatii de urgenta in contextul dat: evacuarea oamenilor, incendii sau controlarea panicii. Exercitiul doreste sa testeze puterea autoritatilor si a comunitatii de a gestiona situatia pe termen scurt si lung.

Exercitiul se va termina in luna aprilie 2011 printr-un semninar in care se va prezenta raportul final. La finele lunii ianuarie 2011 Autoritatea Suedeza pentru Siguranta Radiatiilor a publicat un raport in care critica cu severitate securitatea in cadrul centralelor nucleare, dupa ce un grup de activisti Greenpeace au reusit sa patrunda intr-o asemenea centrala si chiar sa se urce pe un reactor.