Washington Post anunta ca Muammar Gaddafi nu a incercat sa negocieze cu opozitia. Opozitia libiana neaga zvonurile potrivit carora Gaddafi ar fi propus renuntarea la putere in schimbul iesirii din tara. Totodata liderii opozitiei care au inregistrat mii de victime de la izbucnirea conflictului spun ca o negociere care sa ii acorde lui Gaddafi imunitate este exclusa.

Situatia din LibiaFoto: Colaj foto

Reprezentantii ONU atrag atentia supra unui val de violente si agresiuni indreptate asupra africanilor sub-saharieni, aceasta este motivata de faptul ca generalului Gaddafi a adus multi luptatori din zona sub-sahariana ca mercenari sperand ca acestia il pot mentine la putere. ONU cere asistenta internationala pentu evacuare sub-saharienilor din Libia.

Opozitia libiana se intalneste cu prezentantii UE si ai Parlamentului European. Reprezentantii opozitiei libiene Mahmoud Jebril si Ali Essawi s-au intalnit marti seara la Strasbourg cu Catherine Ashton, comisarul pe afaceri externe al UE, inainte sa se adreseze Parlamentului European. Ei se vor intalni si cu ministrul de externe francez Alain Juppe.

Opozitia a fost invitata de grupul liberalilor din cadrul Parlamentului European sa vorbeasca despre Libia intr-o dezbatere ce va avea loc miercuri. Jebril este presedintele Consiliul National Libian, iar Essawi este ministrul de externe. CNL are cartierul general in orasul Benghazi si a solicitat deja comunitatii internationale sa suspende activitatea aeriana in zona, fapt care ar ajuta la anihilarea lui Gaddafi, anunta Haaretz.

New York Times informeaza ca trupele lui Gaddafi au atacat orasul Zawiyah pe doua fronturi. Fortele loiale colonelului Gaddafi au atacat atat la sol cat si din aer orasul Zawiyah. Atacul este o replica la zvonurile potrivit carora colonelul ar fi inceput sa negocieze cu opozitia predarea puterii. In acelasi timp comunitatea internationala discuta suspendarea curselor aeriene in zona Libiei.

Desi asaltul asupra Zawiyah a inceput luni dimineata, opozitia a reusit pana acum sa mentina controlul asupra orasului. Totusi atacul a fost devastator, iar strazile au ramas pline de morti ale caror trupuri nu pot fi ridicate si ingropate pentru ca atacurile au continuat venind smultan de pe frontul de vest si cel de est.