Fiul liderului libian Muammar Gaddafi, Seif al-Islam a declarat pentru ABC News ca cei patru jurnalisti ai publicatiei The New York Times care au fost capturati miercuri de catre fortele libiene vor fi eliberati.

Cei patru jurnalisti ai publicatiei The New York Times au fost dati disparuti miercuri in Libia.

Editorii publicatiei au luat legatura cu jurnalistii pentru ultima oara marti, cand acestia au transmis informatii cu privire la retragerea rebelilor din orasul Ajdabiya. De atunci, reprezentantii ziarului a incercat in permanenta sa ii localizeze pe cei patru, potrivit editorului executiv al publicatiei, Bill Keller. The Times a declarat ulterior ca detine informatii neconfirmate conform carora jurnalistii ar fi fost retinuti de catre fortele loiale regimului Gaddafi. "Suntem recunoscatori guvernului libian pentru asigurarea lor ca, daca intr-adevar colegii nostri au fost capturati de loialisti, vor fi eliberati nevatamati, cat mai curand", a spus Keller.

Jurnalistii retinuti sunt: seful biroului de la Beirut al NY Times, reporterul Anthony Shadid - castigator al premiului Pulitzer; reporterul Stephen Farrell, cameramanul Tyler Hickssi fotografa castigatoare a premiului Pulitzer, Lynsey Addario. In anul 2009, Farrell a fost rapit de talibani si salvat ulterior de catre un comando britanic.

Casa Alba a cerut miercuri guvernului libanez sa nu foloseasca violenta imptriva jurnalistilor. Purtatorul de cuvant al presedintelui Barack Obama, Jay Carney a declarat ca "jurnalistii ar trebui protejati si lasati sa isi faca meseria".

Asociatia "Reporteri fara Frontiere" le-a cerut corespondentilor sai din Libia sa ajute la gasirea celor patru jurnalisti disparuti. "In Libia este un climat extrem de periculos pentru reporteri. Trebuie sa constientizam faptul ca acestia sunt oameni reali care isi pun vietile in pericol pentru a transmite informatii din aceste locuri", a declarat reprezentantul asociatiei, Clothilde Le Coz, citata de AFP.