Vostok 3KA-2 capsula sovietica, ce a fost trimisa in spatiu in martie 1961 cu un pasager manechin si un caine, a fost castiga la o licitatie Sotheby's, organizata marti, in New York, pentru 2.8 milioane dolari, potrivit AFP.

Numele cumparatorului nu a fost dezvaluit la inceput.

Nava a fost lansata in martie 1961 in pregatirea zborului lui Iuri Gagarin, primul om care a zburat in spatiu. 12 aprilie este sarbatorita in Rusia ca "ziua cosmonautilor". La momentul lansarii sale in 15 martie 1961, Vostok 3A-2 a avut la bord un manechin si un caine numit "Zvezdochka", sau "mica stea" in limba rusa. Dupa ce a efecatuat o orbita completa in jurul Pamantului, Vostok a revenit in atmosfera si a aterizat in conditii de siguranta.

Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, a fost decorat marti de presedintele rus Dmitri Medvedev, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Kremlin. Ceremonia a avut loc cu prilejul implinirii a 50 de ani de la primul zbor al omului in spatiul cosmic, realizat pe 12 aprilie 1961 de Iuri Gagarin, transmite Agerpres.