Germania anunta inchiderea tuturor reactoarelor nucleare pana in anul 2022. Germania isi va inchide ultimul reactor nuclear in anul 2022, devenind astfel prima putere industriala care va renunta complet la energia atomica, a declarat luni Ministrul Mediului, Norbert Rottgen, dupa o intalnire a liderilor coalitiei cancelarului Angela Merkel, care a durat pana tarziu in noaptea de duminica spre luni. Cele opt reactoare germane carora li s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica la scurt timp dupa dezastrul nuclear de la Fukushima nu vor mai fi reactivate, a mai spus Rottgen, precizand ca decizia este "ireversibila". Cele mai moderne trei reactoare (din totalul de 17 pe care le detine Germania) isi vor incheia activitatea cel mai tarziu in anul 2022, noteaza AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Fiul lui Ratko Mladic neaga implicarea acestuia in masacrul de la Srebrenica. Ratko Mladic nu este vinovat pentru masacrul din anul 1995 de la Srebrenica, in timpul caruia si-au pierdut viata peste 8.000 de barbati musulmani, sustine Darko Mladic, fiul fostului lider al sarbilor bosniaci, citat de The Guardian. Peste 10.000 de sarbi s-au adunat, duminica, pe strazile din Belgrad pentru a-l sustine. "Nu a avut nimic de-a face cu ce s-a intamplat la Srebrenica. Ordinele lui au fost sa se evacueze ranitii, femeile si copiii si apoi luptatorii. Totul s-a facut pe la spatele lui", a declarat Darko Mladic. Mladic, care refuza sa recunoasca autoritatea Tribunalului de la Haga, considera ca toti sarbii poarta vinovatia pentru cele petrecute, pentru ca l-au votat pe Slobodan Milosevic, "arhitectul" razboaielor din Balcani. Vezi o cronologie a celor mai importante momente din timpul cautarii lui Ratko Mladic.

Nigeria: 10 oameni au murit intr-un atentat cu bomba la o baza militara. Un atentat sinucigas cu bomba a facut cel putin 10 victime in Nigeria, la doar cateva ore dupa investirea in functie a noului presedinte nigerian, Goodluck Jonathan. Atentatul a avut loc in interiorul unei baze militare. "Cel putin 10 oameni au murit intr-o serie de explozii", au declarat surse din cadrul Agentiei Nationale nigeriene pentru Situatii de Urgenta, care au descris atacul ca fiind "devastator". Potrivit AFP, aproximativ 800 de oameni au murit in ultimele trei zile in Nigeria, in urma victoriei lui Goodluck Jonathan la alegerile prezidentiale.

Madrid: "Los Indignados" au decis continuarea protestelor. Tinerii madrileni, incurajati de sustinerea pe care o primesc din afara granitelor tarii, au decis duminica sa continue sa ocupe piata Puerta del Sol, unde in urma cu doua saptamani s-a nascut miscarea populara cunoscuta sub numele de "Toma la Plaza" sau "Movimiento 15M". Mii de demonstranti au participat la "Adunarea Generala" de duminica. In urma intalnirii, s-a aprobat cu o majoritate covarsitoare ramanerea in piata: "Ramanem si vom decide mai tarziu pentru cat de mult timp." Toata saptamana trecuta, in ciuda semnelor de oboseala, sute de tineri au ramas zi si noapte in tabara pe care si-au ridicat-o in centrul capitalei Spaniei, informeaza AFP. Un purtator de cuvant al tinerilor a explicat ca "succesul adunarilor de cartier" care au avut loc sambata la Madrid, precum si "sustinerea" primita din partea Frantei - unde o mie de tineri au iesit pe strazi pentru a sprijini protestele - au dat un nou impuls miscarii. Vezi care sunt cele mai importante momente ale miscarii populare "Toma la Plaza".

Membri inarmati ai gruparii al-Qaeda au ocupat un oras din Yemen. Sute de barbati inarmati, suspectati ca ar face parte din gruparea terorista al-Qaeda, au ocupat orasul yemenit Zinjibar. Oficialii yemeniti au declarat ca Zinjibar, capitala provinciei central-sudice Abyan, se afla sub controlul militantilor dupa o lupta care a inceput vineri, 27 mai, si in care si-au pierdut viata 16 oameni, inclusiv civili. Luptatorii "au reusit sa obtina controlul asupra orasului Zinjibar si au preluat toate facilitatile guvernamentale", a declarat un oficial al fortelor de securitate yemenite, potrivit publicatiei britanice The Telegraph.

Maltezii au votat pentru legalizarea divortului. Cetatenii maltezi au votat in favoarea legalizarii divortului, in cadrul unui referendum fara caracter obligatoriu. Malta, natiune majoritar catolica, era ultima tara membra a Uniunii Europene care nu permitea divortul, scrie publicatia britanica The Guardian. Aproape trei sferturi dintre alegatori au votat sambata, 28 mai, pentru introducerea divortului in Malta. Potrivit publicatiei The Times of Malta, prezenta la vot a fost de 72%. "Chiar daca rezultatul nu este cel pe care ni l-am dorit, este de datoria noastra sa avem grija ca vointa majoritatii sa fie respectata", a declarat primul-ministru maltez Lawrence Gonzi, intr-un discurs televizat sustinut duminica. Gonzi, care a militat impotriva legalizarii divortului, a mai precizat ca este randul Parlamentului sa elaboreze si sa adopte o lege privitoare la desfacerea casatoriilor. Biserica catolica, extrem de influenta in randul maltezilor, a realizat o campanie impotriva legalizarii divortului. Citeste integral.