Kovesi salveaza PDL de la disparitie. Partidul Democrat Liberal se afla in acest moment in cea mai dificila situatie de cand exista el: este amenintat cu disparitia de pe scena politica. Motivul? PDL nu a depus la tribunal, in termen de 30 de zile, noul statut al partidului, asa cum cere legea. Iar acest fapt poate duce la radierea PDL din Registrul partidelor politice. Cu toate acestea, Emil Boc si democrat-iberalii au un aliat extrem de puternic - ministerul public, condus de Laura Codruta Kovesi, scrie Puterea.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Siretlicul PDL pentru alegeri. Strategia PDL privind comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare parea a avea un punct vulnerabil, cel putin in viziunea reprezentantilor Opozitiei. "Pentru modificarea Legii 215/2001 privind administratia publica, for decizional este Senatul, iar pentru legile electorale, decizionala este Camera Deputatilor", a afirmat vicepresedintele PNL Victor Paul Dobre. PDL anuntase ca vrea sa modifice atat aceasta lege, cat si pe cele electorale, astfel incat mandatul alesilor locali sa poata fi prelungit cu sase luni. In cazul unei dezbateri in Senat pe Legea 215/2001, rezultatul ar fi pe muchie de cutit pentru Putere, care are un avantaj de numai doua voturi: 69 la 67, in conditiile in care o lege organica are nevoie de 69 de voturi pentru a fi considerata adoptata, anunta Adevarul.

UDMR isi cauta aliati pentru 2012. Desi din tabara PDL se vorbeste de un "consens total" in coalitie pe tema comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare, liderii UDMR vor aborda acest subiect, astazi, si la intalnirea cu omologii din PSD. Fiecare formatiune din coalitie va lua practic o decizie in zilele urmatoare. "Nu am remarcat o opozitie la aceasta decizie (de comasare a alegerilor - n.r.)", a declarat purtatorul de cuvant al PDL, deputatul Sever Voinescu, dupa sedinta de ieri a coalitiei. Acelasi democrat-liberal a aratat insa ca "fiecare partid merge in structurile lui de conducere si decide acolo ce face". Chiar daca formatiunile din coalitie accepta propunerea PDL ca alegerile locale sa fie suprapuse cu parlamentarele, ramane de hotarat data scrutinului si, mai ales, sistemul dupa care vor fi alesi senatorii si deputatii. Potrivit calculelor PDL, alegerile ar putea fi organizate dupa data de 18 noiembrie 2012, astfel incat viitorii parlamentari sa-si inceapa mandatul pe 11 decembrie 2012, relateaza Romania Libera.

USL da rateuri si la Maramures. In trei judete, organizatiile PSD, PNL si PC se razboiesc intre ele dupa ce le-au fost impusi candidati peste vointa lor. PSD Maramures cere dreptul de a avea propriul candidat la sefia CJ, conservatorii bacauani il "ameninta" pe primarul Romeo Stavarache cu o candidatura, iar la Buzau, familia Mocanu a montat filiala impotriva candidatului PNL la CJ, Cristian Bagiu. Dupa ce PC a castigat nominalizarea pentru sefia CJ Maramures, social-democratii locali au mers cu jalba in protap si cu sondajele in mana pentru a revendica dreptul de a pune candidatul. Ei i-au solicitat lui Victor Ponta reanalizarea situatiei la nivelul judetului in favoarea lui Calin Matei, actual vice al CJ, informeaza EVZ.

USL ii cere lui Kovesi radierea PDL din registrul partidelor. USL ii va adresa o scrisoare oficiala procurorului general Laura Codruta Kovesi, in care va solicita ca Ministerul Public sa aplice legea in cazul PDL si sa radieze aceasta formatiune din Registrul partidelor politice, intrucat nu a trimis la timp catre tribunal modificarile statutare adoptate. "Vom adresa procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, o scrisoare oficiala si vom cere, in baza Legii partidelor politice, sa aplice articolele 24,25,26. Orice partid politic, chiar daca este vorba despre partidul aflat la guvernare, trebuie sa respecte legea. Nu poti fi la guvernare si sa incalci legea", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta, luni, dupa sedinta USL, scrie Gandul.